Det siste er jo spesielt aktuelt i nyere hus, med ekstra takhøyde og vegger i betong. Gode grunner til å ha et golvteppe i hjemmet, finnes det mange av. Men hvilket teppe skal man velge? Og ikke minst, hva er «riktig» størrelse? I et hav av materialer, størrelser og tekstiler er det lett å gå seg vill. Men det er noen ting å tenke på, som kan hjelpe deg på vei:

Start med å tenke på plassering av teppet. Vil det ligge et sted der det er utsatt for mye søl og kreve mer vedlikehold? I så fall lønner det seg å gå for materialer som tåler både gris, væske og ikke minst er lett å vedlikeholde i hjemmet. Eksempler på dette er: Ull, silke, lin og polyester. Alle disse er slitesterke og tåler mye bruk i tillegg til at de tåler både vask og flekkfjerning med husholdningsprodukter. Ull skiller seg ut som det beste alternativet til områder med fare for en del søl, da ull har et høy innhold av lanolin – naturlig impregnering, og dermed ikke har lett for å ta til seg smuss. Noen av de andre vanligste materialene på tepper i Norge er:

  • Viscose – Ikke særlig slitesterkt og tåler ikke vask eller væske.

  • Wilton – Ikke slitesterkt, tåler lett flekkfjerning, men må sendes til rens for vask.

  • Sisal – Veldig slitesterkt. Men tåler ingen væske og overhodet ikke vask.

Så velg et materiale som vil fungere på gitt plassering, for eksempel vil ull være det beste alternativet på et kjøkken eller under en spisestue, men på et soverom kan man gjerne vurdere flere alternativer. Etter valg av plassering og materiale, er det viktig å tenke på størrelsen på golvteppet. Noe som går igjen både av estetiske, men mest av alt praktiske, grunner er «jo større, jo bedre». For hva er vel mer upraktisk enn møbler som står og vipper på teppekanten eller et teppe som ligger slik at man konstant snubler i det? Til en sofagruppe vil anbefalingen først og fremst være at alle møblene står oppå teppet og at man kan ha føttene på teppet når man sitter i sofa og eventuelle stoler.

Det bør være god plass til alle møblene på gulvteppet. Foto: Illustrasjon: Nathalie Fosso Lilletvedt
Heller litt større, enn for lite teppe. Foto: Illustrasjon: Nathalie Fosso Lilletvedt

Ved valg av teppe til spisestue, er det mange som glemmer å regne med størrelsen på stolene. Uansett om man har firkantet eller rund spisestue, ta mål av bord og dybden på spisestolene og basér teppet på det målet. Heller litt større enn mindre.

På soverommet bør teppet enten ligge under hele sengen og være cirka 60 cm breiere og lengre enn sengen, slik at man kan gå på teppet hele veien rundt. Eller alternativt plasseres fra sengens midtpunkt eller lenger ned, slik at sengens forben er på teppet. Husk også:

Under alle tepper bør man ha teppeunderlag, først og fremst for at ikke teppet skal skli og være en sikkerhetsrisiko, men teppeunderlag sørger også for at luft kan sirkulere under teppet, noe som gjør at ikke skitt og støv ligger og riper mot gulvet, men faktisk blir med opp i støvsugeren.

For alle tepper som tåler det; ha en god flekkfjerner i hus. Er uhellet først ute, kan teppet reddes om man er raskt på plass med flekkfjerner og en fille.

Krøllete hjørner kan være skikkelig irriterende! For å fikse det, sett noe tungt på hjørnet over natten og om det gjentar seg, bruk litt dobbeltsidig teip. Problem løst!

Husk teppeunderlag under teppet så det ikke skal skli. Foto: Nathalie Fosso Lilletvedt