– Det mest alarmerende er at de unge skylder stadig mer penger. Både antall anmerkninger og størrelsen på det de skylder går opp. Det er en negativ tendens sammenlignet med andre aldersgrupper.

Det sa administrerende direktør Anette Willumsen hos Lindorff da hun torsdag presenterte en omfattende kartlegging av betalingsvaner blant unge mellom 20 og 30 år.

Skylder tre milliarder

Lindorffanalysen 2017 viser at 49.000 unge i aldersgruppen har betalingsanmerkninger. I snitt utgjør det fire-fem anmerkninger pr. person.

– Antall betalingsanmerkninger øker med 4,8 prosent, og det betyr at én av 16 unge har betalingsanmerkninger – hvilket tilsvarer to personer pr. klasserom, sier Willumsen.

ØKONOMISKE PROBLEMER: 49.000 unge mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger. Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE

I en undersøkelse gjort av Norstat svarer 15 prosent av de unge at de har hatt problemer med å betale regninger eller betjene lån.

Der oppgir de fleste at det er foreldre de tyr til når de har økonomiske problemer.

Har du betalingsanmerkning? Vent med å søke boliglån

Sliter mest med mobilutgiftene

Uforutsette utgifter, arbeidsledighet og høyt forbruk troner ifølge Willumsen høyt på årsaker til gjelden.

Det er mobilutgifter unge sliter mest med, tett etterfulgt av husleie på annenplass.

Ser man befolkningen under ett, er det derimot de eldre som sliter mest med å betale regningene. Ifølge Lindorffanalysen er det eldre over 61 år som har den høyeste utviklingen.

Antall betalingsanmerkninger øker mest i oljebeltet. Det siste året er det Agder-fylkene, Rogaland og Hordaland som har flest anmerkninger med en økning på to-tre prosent siden fjoråret.

Regjeringen strammer inn boliglånkravene – dette betyr det

ØKONOMISKE PROBLEMER: 49.000 unge mellom 20 og 30 år har betalingsanmerkninger. Kallestad, Gorm / SCANPIX NORGE