De elsker huset sitt for det fantastiske og kreative rommet de har fått til i første etasje. Familien Martin har likevel valgt å beholde kallenavnet; The ugly house.

— Jeg synes det er stygt. Det er en stygg gate med mursteinsfasader, betong rundt hagene og fravær av kjærlighet fra huseierne, sier Andy Martin.

80 prosent av materialene er gjenbruk

Han er opprinnelig fra Australia og driver sitt eget arkitektkontor i London. På kundelisten har han blant annet hatt Noel Gallagher.

Madeleine Martin, som er norsk, flyttet til London i 1997 og jobber som salgsdirektør for det internasjonale kunstgalleriet Hauser & Wirth. Sammen har de barna Eero, Panama og Sonny.

MURHUS: Bak denne typiske britiske mursteinsfasaden i Kensal Rise i Nord-London bor familien Martin. Foto: Andrè Skjegstad

Per Olav har 300 kvadratmeter hytte:

Da de skulle pusse opp, ville de at det skulle bli et bruksvennlig og miljøvennlig hjem. Noe av det første de gjorde, var å grave ut halve bakgården til svømmebasseng.

— Bassenget varmes opp av sentralvarmeanleggets overskuddsenergi. Det varmes kun opp når ovnen i huset er på, og bruker dermed ikke ekstra energi, forklarer Andy Martin.

SURFER PÅ OVERSKUDDSENERGI: Oppvarmingen av svømmebassenget og motstrømsmaskinen går på overskuddsenergien fra sentralvarmeanlegget. Foto: Andrè Skjegstad

Han er en dedikert surfer, og siden bassenget måler knappe fem meter i lengden, har de investert i en motstrømsmaskin. Dermed kan de få effektive økter i det lille bassenget, enten de vil svømme eller surfe. Den miljøvennlige moralen forsvares videre med solcellepanel, gresstak på saunaen, og solenergi.

— Ved å ha glassfasade på den sørvendte siden, med svarte fliser i bakgården, varmes huset opp om vinteren, sier Andy Martin – og forklarer.

— De svarte flisene absorberer varme på dagen som frigjøres på kvelden. I tillegg til miljøvennlig energi, har de valgt å bruke mest mulig resirkulerte materialer.

ÅPENT: Hele første etasje er en åpen løsning, fra entreen til stuen via kjøkkenet og ut til bakgården. Foto: Andrè Skjegstad

— 80 prosent av materialene er gjenbruk. Som arkitekt legger du ned litt innsats i å se hva som er verdt å beholde og ikke, forklarer Andy, som tok det opprinnelige gulvpanelet og la som veggpanel på stueveggen.

Ikke puss opp for å få mer for boligen

Det svartmalte panelet fremstår med en røff finish og minner om en typisk norsk hyttevegg. Utvendig.

Skitne vinduer og kaldt? Her får du råd:

Huset har et gjennomgående preg av solide og organiske materialer. Det varme skandinavisk-inspirerte tregulvet som møter deg i stuen rett innenfor inngangsdøren, er rivningsmaterialer fra en skole i Wales.

EGENDESIGN: Den mintgrønne lampen designet Andy for en italiensk restaurant han gjorde interiøret på. Kjøkkenstolene er fra finske Alvar Aalto. Foto: Andrè Skjegstad

— Jeg kjøpte det fra en som driver med salg av brukte materialer. Han hadde fått tak i det fra en skole som ble revet, forteller Andy Martin, som laget hyller og skapdører på kjøkkenet av de resterende materialene.Han er tydelig på hva som bør være motivasjonen når man pusser opp et hus.

- Hvis du skal pusse opp, så gjør det for deg selv. Gjør du det for å få mer penger for boligen når du skal selge, vil du sannsynligvis ikke få noe igjen for det , sier han og legger til følgende råd.

BADER I LYS: Badekaret har fått plass under vinduet på soverommet. Det gir mye lys, men frostede vinduer sørger for privatlivet. Selve badet er i hjørnet av soverommet. Foto: Andrè Skjegstad
TV-SONE: Sonny (til venstre) og Eero (til høyre) har en avslappet morgenstund i den lille tv-sonen som er en del av kjøkkenarealet. Foto: Andrè Skjegstad

— Bo der i ett år før du begynner å pusse opp, kjenn på hvilke behov dere har, og bli kjent med huset. Hvordan solen flytter seg gjennom dagen for eksempel, råder han.

6,2 meter over sofaen har de vindu mot himmelen:

De varme og kalde elementene i Ugly House utfyller hverandre perfekt. Fra den røffe teglsteinen som utgjør kjøkkengulvet, til det lyse spisebordet i tre, kjøkkeninnredingen i børstet stål, vedovnen, til den enorme glassflaten som i tillegg til å utgjøre enden av huset, fungerer som en naturlig forlengelse til bakhagen.

Madeleine Martin sier de skandinaviske elementene er delvis bevisste og ubevisste.

SORT HVITT: Rene elementer som den hvite veggen tar ned utendørspreget det røffe trepanelet gir. Foto: Andrè Skjegstad

— Vi tenner stearinlys til frokost hver dag, vi bruker mye stearinlys, hvilket britene ikke gjør. Alt av serveringssett og glass er skandinavisk, enten fra Skandium her i London, eller fra mitt barndomshjem i Oslo, forteller hun. Sjekk kvadratmeterprisen i din by, eller bydel:

Kom deg inn på boligmarkedet

Det eneste som vitner om at det har bodd portugisere og ikke briter i denne gaten, er de eksotiske frukttrærne som dominerer de mange bakhagene. I tillegg til fikentre og pæretre var bakgården utstyrt med vinpresser. Den måtte ut til fordel for sauna og rom til au pairen.

KJØLIG KJØKKEN: Kjøkkeninnredingen av børstet stål gir et konsekvent uttrykk. Foto: Andrè Skjegstad

— Vi er veldig fornøyde med hvordan vi har utnyttet bakgården. Saunaen kommer til å bli og nanny-rommet kan kanskje bli et kontor en gang i fremtiden, sier Andy.Arealmessig er huset akkurat passe for familien på fem. Tre etasjer, barnerom med bad i andre, soverom med bad i tredje etasje.

TEGLSTEIN: Røff teglstein utgjør kjøkkengulvet. Paret har satset på kontraster i varme og kalde elementer. Foto: Andrè Skjegstad

Fordi Andy Martin kom seg tidlig inn på boligmarkedet, har han hatt mulighet til å oppgradere boligstandard i takt med behov som familieforøkelse. Til dem som sitter på gjerdet er rådet krystallklart.

— Bare kjøp. Kom deg inn på markedet, det er ingenting å lure på, sier han.

Vi håper du har noen ekstra minutter til å bruke på disse spennende hjemmene: