– Folk bruker støvsugeren til så mangt, og ofte til ting den ikke er ment å tåle, sier Frank Hegland, reparatør og daglig leder i Elektrofiks i Vennesla.

Det kan være fristende å dra fram støvsugeren om man søler eller mister noe på gulvet, men pass på! Enkelte ting kan ødelegge maskinen, og kan gjøre at motoren ryker.

En vanlig støvsuger som de fleste har hjemme, skal kun brukes til vanlig husholdningsstøv som rusk og rask fra lo, støv eller fibre fra møbler eller tepper.

For mange er støvsugeren kanskje førstevalget dersom det har gått et glass eller en tallerken i golvet. Men kantene fra de små glassbitene kan være sylskarpe – og ødelegge både støvsugeren og støvsugerposen.

– Harde skarpe gjenstander kan rifte støvsugerposen, slik at innholdet i posen vandrer inn i selve støvsugeren, sier Nina Lorentzen i Elextrolux.

foto
Nina Lorentzen i Elextrolux. Foto: privat
foto
Fukt og væsker bør også holdes unna støvsugeren. Det kan være alt fra vannsøl til fuktige jordrester, sølt kaffegrut eller våte matbiter fra teppe og golv. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Nei til fint støv

Byggestøv fra oppussing, som for eksempel fint støv fra mur-, gips- og betong, kan også ødelegge støvsugeren.

– Støvet er nemlig så fint at det vil kunne passere posen og ødelegge støvsugerens motor, forklarer Lorentzen.

Hegland forteller at de har sett flere tilfeller der motoren har røket fordi støvsugeren er brukt på ekstremt fint støv.

– Støvsugeren er ikke beregnet på denne typen jobber, til det finnes det egne støvsugere, kommenterer han.

Brannfarlig å støvsuge aske og glør

Du skal også være forsiktig med å støvsuge rundt ildstedene i boligen.

– Aske og glør utenfor ovnen eller peisen skal oppi en askeoppsamler og kjøles ned, og ikke i støvsugeren. Det sier seg selv, men dersom en glo suges inn i støvsugeren – og med den lufttilførselen som er der – er det akkurat som å blåse på et bål. Da kan det raskt si «poff» og hele støvsugeren kan ta fyr, sier Elektrofiks-reparatøren.

En annen fare med å støvsuge aske er at støvet, som er svært fint, slippes rett gjennom posen i støvsugeren og blåses ut i rommet igjen. I verste fall ender du opp med å puste inn askestøvet, påpeker det danske forbrukernettstedet idenyt.dk.

Det amerikanske husholdningsmagasinet Good Housekeeping har et triks de mener er nyttig for å unngå at askestøv virvler opp og ender i lungene. De anbefaler å strø litt fuktig kaffegrut over asken før den fjernes, fordi den fuktige massen vil hjelpe til for å holde støvet nede.

Kaffegrut og særlig våt kaffegrut er også forbudt å støvsuge. Motoren tåler det ikke, og i verste fall kan det begynne å gro sopp inne i maskinen - varme og fukt gir nemlig de beste vekstvilkårene for bakterier. Fei derfor heller opp gruten og gi det til hagerosene - kaffegrut er den perfekte gjødselen.

Fukt kan ødelegger motoren

Fukt og væsker bør også holdes unna støvsugeren, påpeker Hegland. Det kan være alt fra vannsøl til fuktige jordrester, sølt kaffegrut eller våte matbiter fra teppe og golv.

– Motoren og elektronikken i støvsugeren er ikke laget for å tåle fukt og væsker, det vil kunne skade elektronikken og motor, sier Hegland.

Lukt er et annet problem som kan oppstå dersom du støvsuger opp fuktig matrester, ifølge det amerikanske magasinet Reader´s Digest. Det kan både sette seg fast og tette røret i støvsugeren, samt forårsake en fæl lukt i forråtnelsesprosessen, opplyser de.