– Det er ikke bare utsikten som er viktig når du skal se etter hytte i sommer. Det er minst like viktig å se etter feil og mangler når du er på boligjakt, sier forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han påpeker at selv om man ikke skal bruke hytta like mye som man bruker boligen sin, ligger den ofte mer utsatt til for vær og vind.

– Derfor er det veldig viktig at du gransker både hytta i seg selv, men også dokumentasjonen som følger den, påpeker han.

– Sjekk for avtaler som ikke er tinglyst

Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, fremhever også hvor viktig det er å være grundig før man kjøper.

– Hytter kan variere fra plankeskur til full boligstandard. Tidligere var det vanlig med egeninnsats. Og noen ganger ble det gjort feil i forhold til offentlige tillatelser, men også om avkjørsel fra vei, om avløp og kanskje brygger. Sånne forhold er det klokt å sjekke ut før du skal kjøpe, sier han.

(title:hyttepriser)(text:Det siste året har prisen for sjønære hytter steget med 8,5 prosent, viser fersk statistikk fra Eiendom Norge. Snittprisen for en typisk sjøhytte ligger nå på 2 426 181 kroner Kilde: Eiendom Norge.

)

)Hytter er mer utsatt enn andre eiendommer for avtaler som ikke er tinglyst. De kalles ikke-tinglyste servitutter.

– Kanskje en hytteeier en gang i tiden sa ok til hyttenaboen at han kunne sette vedskjulet litt innpå tomta hennes, mot at hun fikk kjøre over naboens tomt ved behov, eksemplifiserer fagdirektøren og fortsetter:

– Men det er ikke sikkert nye eiere kjenner til eller ønsker å etterleve slike avtaler. Så det kan være lurt å være obs på forhold som dette, slik at du ikke får en nabokrangel med på kjøpet.

Les også:

Dobbelsjekk grenser

Hyttetomta kan også vise seg å være mindre enn det man tilsynelatende får inntrykk av på visning, for det er ikke nødvendigvis slik at eventuelle gjerder eller andre grensemarkeringer står riktig plassert. Og dersom det er grense til bekk eller vann, kan den også være usikker.

– Du må være nøye og lese alt i salgspapirene med kritisk blikk. Mange oppdager for sent at et lite hint egentlig betød en betydelig skade, og da kan et forsikringsselskap hevde at hintet var «nok» risikoopplysning til at du burde ha sjekket nøyere selv, forklarer Bartholdsen.

Dersom det er noe du ikke forstår, eller om du mottar vesentlig informasjon fra megler eller selger muntlig, bør du be om å få opplysningene bekreftet skriftlig på mail.

– Det er en måte å forebygger misforståelser og tvil om hva som ble opplyst, råder han.

Les også:

Distanse

Ingrid Svendsen, eiendomsmegler hos Sørmegleren Grimstad og leder av Sørlandets Eiendomsmeglerforening, sier at hun ville vektlagt avstand til hytta fra bolig.

– Jeg ville lagt vekt på at hytta ikke lå så langt borte, slik at jeg kunne bodd der mer enn bare de tre ukene med ferie – og brukt det som bolig fra juni til august.

Og hun ville også passet på at solforhold og beliggenhet var bra.

– I tillegg hadde det vært viktig for meg å sjekke vindforholdene, jeg ville hatt en hytte som lå litt i le, det blåser så her på sommeren synes jeg, sier hun.

(title:ØKENDE HYTTESALG)(text:Det ble solgt 2280 sjøhytter i Norge i løpet av det siste året. Det er 1,8 prosent flere enn året før. Kilde: Eiendom Norge

)

)Også kollega Audun Remesvik, som er daglig leder hos Sørmegleren Mandal, mener beliggenhet er det aller viktigste å vurdere etter.

– Hytta kan du stort sett gjøre noe med, men plassen er ikke så lett å flytte.

Han tenker ikke bare på selve hyttetomta, men også hyttefeltet og området ellers.

– Sjekk hvorvidt det er gode naboforhold, fellesområder med båtplass, strand og så videre. Finn også ut hva slags ordninger det er for vann, avløp og strøm. Spør megler og ta deg en gåtur eller kjøretur i området, før du handler, tipser Remesvik.

Les også:

Roen senker seg og hyttesjarmen lever i beste velgående her på Gautestad. På fine dager slapper Randi Røinaas Lomeland gjerne av med ei god bok i solveggen. Foto: Foto: Kari Byklum

FAKTA:

Dette bør du sjekke før du kjøper hytte:

Forbrukerrådgiver Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund har laget en liste over hva han mener folk bør sjekke før de kjøper hytte:

Tak:

Sjekk det både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft, må du lyse rundt og sjekke tilstandene der. Ser du tegn på vannskader? Finn ut når takbelegget sist ble skiftet og hva slags standard det nå ha.

Kjeller/krypkjeller:

Titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Finles taksten for å se om det finnes tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytta.

Utvendig panel og vinduer:

Finn ut hvor gamle vinduene og hva slags standard de er i. Sjekk utvendig panel, og spesielt ned mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk:

Er hytta tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Og hvis det siste: Holder det mål, eller går brønnen tom om sommeren. Sjekk om kommunen har planer om å koble hyttene i området på det kommunale nettet. Det kan i så fall bli dyrt.

Tomt:

Få klarlagt hvor tomtegrensene går. Hytter har ofte tomt delvis med innmark og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.no for å sjekke grensene.

Hvis det er festetomt: Sjekk hva leien er, og når den skal reguleres neste gang.

Området rundt:

Sjekk planene for området rundt hytta. Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Brygge, strand og vei:

Følger det rett til bryggeplass eller strandrett med hytta? Slike rettigheter skal det opplyses om i salgsoppgaven. Sjekk om veien dit er i veilag, og hva den årlige kontigenten i så fall er.