– Vær forsiktig med nedfallsfrukt, sier Sebastian Heyerdahl, seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS.

Han forklarer at når epler fra hagens trær faller ned og treffer bakken, kan de få skader som gjør at de raskt angripes av helsefarlig muggsopp.

– Dersom man for eksempel bruker råtne epler i syltetøy, juice eller saft, kan man få produkter med muggsoppgiften patulin.

I år må du være obs på tidlig høsting av epler, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Holder ikke å skjære bort det råtne

Patulin er en soppgift som produseres av muggsoppene Penicillium expansum og andre Penicillium- og Aspergillus-arter. Muggsoppen kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet.

Mykotoksinene disse muggsoppene kan produsere, er varmestabile og fjernes ikke ved tilberedning av mat.

– Men det er ikke snakk om akutt fare, da må det veldig store mengder til, sier Heyerdahl.

Patulin forekommer på epler både i og rundt områder med råttent vev.

Dersom bare deler av frukten er råtten, holder det ikke å bare skjære vekk den råtne delen, forklarer seniorrådgiveren. Forskning viser nemlig at vanninnholdet gjør at giftstoffene kan spre seg i hele frukten, selv om deler av frukten ser helt fin ut.

– Du bør derfor bruke epler av god kvalitet til safting og sylting til hjemmebruk, begrunner han.

Tidlig modne epler i år

Også Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) råder folk til å styre unna nedfallsfrukter.

Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen oppfordrer dessuten folk til å være spesielt oppmerksom på den tidlige innhøstingssesongen i år.

– Mitt budskap er å høste i tide. Selv kom jeg hjem fra ferie nylig og ble overrasket over at det lå modne, råtne epler fra epletreet mitt på bakken. Dermed måtte jeg i gang med innhøstingen, et par uker tidligere enn normalt, sier hun.