Det er mye som tyder på at du bør skylle oppvasken før du setter den i oppvaskmaskinen. TV 2 hjelper deg bakterietestet skyllet og ikke-skyllet oppvask, og resultatene overrasker eksperten.

Oppvask fra en treretters middag ble delt i to. Den ene halvparten ble skyllet og satt inn i én oppvaskmaskin, mens den andre halvparten ble satt rett inn i en annen identisk oppvaskmaskin.

Maskinene ble kjørt på normalprogram i to timer, fylt med like mye oppvask og stablet likt.

Inger Dahl, som har jobbet med renhold i over 30 år og er seniorkonsulent i Ren Ekspertise, vurderte oppvasken. Med en ATP-måler ble det undersøkt hvor mange mikroorganismer som satt igjen.

Viser ATP-måleren et resultat under 500, er det bra.

Med en ATP-måler er det undersøkt hvor mange mikroorganismer som satt igjen på oppvasken. Et resultat under 500 er bra. 10.290 er resultatet da et glass ble sjekket. Foto: TV 2 hjelper deg

— Skremmende Oppvasken som ble skyllet får gode resultater (fra beste til dårligste):

  • Glass, 9

  • Gafler, 38 og 35

  • Crème brûlée-form, 18 og 19

  • Kopp med løksuppe, 13

  • Skjærefjøl, 20

  • Tallerken, 22

  • Ildfast form, 41

Oppvasken som ble sjekket var fra en treretters middag bestående av løksuppe, lasagne og crème brûlée. Foto: TV 2 hjelper deg

Oppvasken som ikke ble skyllet har høye verdier:

  • Det høyeste resultatet får et glass og en skjærefjøl, 10.290 og 6144

  • Det laveste resultatet får en tallerken, 297

  • Gafler, 1875, 3026 og 2338

  • Glass, 1889, 2336, 10.290 og 1015

  • Kopp med løksuppe, 3922

  • Crème brûlée-form, 2683

  • Tallerken, 1147 og 297

  • Kniv, 3178

— Det var lasagnerester i formen som ble brukt til lasagne.

— Dette er ganske skremmende, jeg hadde aldri forventet så høye tall, så det virker som det ligger en biofilm på alt som er inne i maskinen, sier Dahl om oppvasken som ikke ble skyllet før den ble satt inn i oppvaskmaskinen.

Inger Dahl i Ren Ekspertise. Foto: TV 2 hjelper deg

— Når vi får sånne resultater kan man lure på om det som er skittent fordeler seg uten at vi kan se det, sier Dahl.Dahl sier til oss at hun synes resultatet var sjokkerende. På forhånd var hun ikke sikker på om det var en stor forskjell mellom oppvasken som ble skyllet og ikke skyllet.

- Det meste så rent ut. Hvis jeg ikke hadde visst om resultatet av målingene ville jeg betraktet det meste som rent. Resultatene viste at det slettes ikke var rent, sier Dahl.

Hun tror ikke det er farlig å spise av det uskyllete bestikket, men utelukker ikke at sykdomsfremkallende bakterier kan bli sittende igjen på oppvasken.

— I en vanlig husholdning der alle er friske burde det ikke være noe problem, sier Dahl.

Anbefaler skylling og vask på 60 grader

I høst skrev VG at produsentene av flere oppvaskmaskiner og oppvaskpulver anbefaler at man ikke skyller oppvasken før man setter den inn i maskinen. Mattilsynet på sin side anbefaler at man skyller oppvasken.

— Vi anbefaler at alle matrester og synlig forurensning skylles av før du setter inn i oppvaskmaskinen. Det vil bidra til at resultatet blir mye bedre, sier Atle Wold i Mattilsynet til TV 2 hjelper deg.

Mattilsynet anbefaler at man vasker på over 60 grader fordi det bidrar til å drepe bakterier.

Les også:

Oppvaskmaskinen er invadert av sopp

Advarer mot å tørke klær her

12 vasketriks du bør kunne