Overfylte skuffer og skap gjør kjøkkenet til et kaotisk sted – hvor det er vanskelig å holde orden og få oversikt. Ifølge det amerikanske nettstedet Real Simple, er en rekke gjengangere som typisk lager kaos på kjøkkenet. Disse er det nå på tide å kvitte seg med, mener de.

– Når du har kvittet deg med disse, kommer du til å oppleve at kjøkkenet ditt har mer benkplass og bedre plass i skuffer og skap enn du trodde, skriver de.

Her er noe av det de mener du bør kvitte deg med nå:

Duplikater av kjøkkenredskaper Baker du mye eller ofte, kan det sikkert være praktisk med to eller tre slikkepotter eller tresleiver. Men hvem trenger vel to boksåpnere eller tre hvitløkspresser i kjøkkenskuffen? Doner overflødige kjøkkenredskaper til venner og bekjente, eller lever dem på gjenvinningsstasjoner slik at andre kan dra nytte av dem. Ødelagte, gamle redskap kan kastes i restavfallet.

Trenger du virkelig fem tresleiver i noenlunde samme størrelse? Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Sukker-, salt- og pepper-pakninger fra take out-restauranter Kvitt deg med, eller helst bruk opp, de små forpakningene med ketsjup, olje, sukker, salt og pepper som du har fått med på kjøpet når du har bestilt mat fra take out-restauranter. Det samme gjelder plastbestikk, servietter og spisepinner.

Ubrukelige plastbokser

I de fleste kjøkken finnes det et skap eller en skuff som flommer over av forskjellige typer plastbokser. Noen har lokk som passer, andre ikke – og sistnevnte er det derfor på tide å kvitte seg med. Etter at du har gjort det, bør du rydde og organisere bokser og lokk slik at de er lette å finne, og dermed også enkle å bruke.

Kast løse lokk du ikke finner boksen til – og motsatt. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Kopper og kar med knast Når kopper og kar får knast på kanten, blir de ikke bare stygge, men også farlige. Skarpe kanter kan føre til kutt på fingre, tunge og lepper. Uansett hvor glad du er i favorittkoppen, har den fått et stygt knast, er det på tide å kvitte seg med den. Sorter ut og kast ødelagte glass, kopper, asjetter og skåler fra kjøkkenskapene dine.

Kopper, drikkeglass, porselen, krystall og keramikk skal kastes i restavfallet. – De skal ikke sorteres sammen med glassemballasje, fordi disse produktene kan ha en annen sammensetning enn glassemballasjen og ødelegge gjenvinningsprosessen, opplyser sortere.no.

Gamle filler Etter å ha brukt et kjøkkenhåndkle eller en klut over lengre tid, vil den til slutt bli tynnslitt eller ødelagt av stygge flekker. Da er det på tide å kaste dem ut av kjøkkenet. Så dersom du har kjøkkenskuffen full av gamle kjøkkentekstiler du ikke lenger bruker, men som du av sentimentale grunner ikke klarer å kaste, bør du ta grep. Rydd og kast, råder Real Simples eksperter.

Kokebøker du aldri bruker Kokebøker kan være kjekt å ha – men ikke dem du aldri bruker. Rydd i hyllene og doner bøkene til andre som kan få bruk for dem.

Vips, så har du mer hylleplass til ting du faktisk bruker.

Dingsen du kun har brukt en eneste gang Det finnes mange kule duppedingser som kan gjøre kjøkkentjenesten enklere eller bedre. Men samtidig har du sikkert også apparater eller redskap i skapene som aldri traff helt – og som du kun brukte den ene gangen. Nå er det på tide å rydde skuffer, hyller og skap fri fra disse, og heller bruke plassen til noe annet.

Prøv å begrense hvor mye du henger på kjøleskapsdørene dine. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Kjøleskapsrot Dersom kjøleskapet ditt er tildekket av alskens magneter, tegninger, kort og invitasjoner, kan resultatet fort bli et veldig rotete uttrykk. Ta et kritisk blikk på kjøleskapsfronten og pakk bort eller kast ting som ikke nødvendigvis trenger å henge der.