KRISTIANSAND: – Det er snakk om 670 millioner i salgssum, så det er svært. Det er rett og slett et gigaprosjekt i Vågsbygd, fastslår direktør Tom Chr. Bredesen i Skeie Eiendom overfor Fædrelandsvennen.

Det gamle industriområdet på Lumber er under total forvandling. I løpet av ti års tid bygges 300 leiligheter i tre til sju etasjer.

I mai er det innflytting i første byggetrinn, 50 leiligheter til 260 millioner kroner totalt.

Byggetrinn 1 til venstre, mens trinn 2 består av de to blokkene til høyre, nærmest sjøen. Foto: Eno Arkitekter / Nosleeptillbrooklyn

99 leiligheter i samme slengen

Men nå er andre byggetrinn under oppseiling, og det er størst av dem alle. Det henger sammen med at hele parkeringskjelleren med 190 plasser bygges nå.

Trinn 2 består av 99 leiligheter i første rekke mot sjøen, for en pris som ligger et hakk opp fra første runde.

Et snitt på 70.000 kroner per kvadratmeter er omtrent på nivå med Bystranda Blå, og noen lapper over prosjekter som Kanalbyen og Marvika Torv.

På en litt grå dag forsøker Tom Chr. Bredesen å visualisere kvalitetene som kommer i prosjektet. Foto: Kristin Ellefsen

Av de 99 er det nå solgt 29 leiligheter på ganske kort tid.

– Mottakelsen er fantastisk. Her har folk stått på venteliste i flere år, de som vil inn i dette trinnet her. Vi har solgt alle frontene, opplyser Tom Chr. Bredesen.

I snitt er leilighetene så store som 90–95 kvadratmeter. Toppleilighetene på 180 kvadratmeter er ikke for vågsbygdfolk flest, de koster 14–16 millioner kroner.

Om et par måneder flytter de første inn i første trinn. Foto: Kristin Ellefsen

Bystranda, filial vest

Men om ikke folk flest slipper inn overalt, er de velkommen ut til sjøkanten. Den offentlige badeplassen kan romme hundrevis av lettkledde på en varm sommerdag, og skal stå ferdig 15. mai.

– Dette er et av de mest solfylte stedene i byen, det er sol hele dagen, sier Skeie Eiendom-sjefen.

Badeplassen med båthavna i Auglandsbukta i bakgrunnen. Foto: Kristin Ellefsen

– Det blir en slags bystrand for Vågsbygd?

– Ja, definitivt.

Betongbrygger med romslige trappetrinn er på plass, sand er kjørt på, nå gjenstår store, grønne plener og sandvolleybane.

Trappa der allmenheten kan ta seg ned til friområdet. Foto: Kristin Ellefsen

Badeplassen ytterst i Auglandsbukta er felles initiativ mellom utbygger og Kristiansand kommune. Sistnevnte betaler 1,5 millioner av totalpotten på sju-åtte millioner kroner.

– Badeplassen er blitt mye større og mer komplisert enn først planlagt, og veldig mye dyrere. Det er store volumer, forklarer Bredesen.

Trinn 1 og 2 til høyre i bildet, og de to neste byggetrinnene er skissert til venstre. Foto: Eno Arkitekter / Nosleeptillbrooklyn

Har plass til 700–800 boenheter

I mai skal også 70 båtplasser ferdigstilles. Det samme skal natursteinsmuren som slynger seg flere hundre meter i sjøkanten. Den vil ha en kant på kote null der folk kan vasse eller sette seg etter en svømmetur.

– Vi vurderer også å bygge vedfyrt badstu, som i så fall sameiet skal drive selv, sier Skeie-direktøren.

Natursteinsmuren slynger seg flere hundre meter i sjøkanten. Foto: Kristin Ellefsen

Siden 2015 har samme utbygger bygd 125 leiligheter i åsen bak, under navnet Amalienborg Aveny. Dermed har salget i området nå totalt bikket 200.

Byggetrinn tre og fire blir på henholdsvis 40 og 78 enheter. Men selv om det foreløpig er regulert for 300 nede ved sjøen, kan Amalienborg Brygge til slutt romme 700–800 leiligheter.

– Vi kan regulere dobbelt så mye areal, så det er rom for i hvert fall 500 leiligheter til, opplyser Tom Chr. Bredesen.

Skeie Eiendom bygger ut Lumber sammen med opprinnelig grunneier, Eidjord-familien (51/49 prosent eierandel). De har lagt til grunn en utbyggingstakt på 30 boliger i året.