— Det viktigste er å skylle av matrester. Å skylle helt fritt for smuss er ikke nødvendig, og er heller ikke alltid gunstig for vaskeresultatet, sier Malin Skaar, leder for forbrukerservice i Orkla.

En del av dagens oppvaskmaskiner foretar en måling av skittenhetsgraden på oppvasken og dersom den oppfatter det som tilnærmet rent så vil syklusen justeres deretter, forklarer Skaar.

— Oppvaskmaskinen trenger litt smuss å jobbe med for å gi optimalt resultat.

- Hvis man ikke setter på oppvaskmaskinen så ofte, for eksempel hver andre eller tredje dag, risikerer man at mat og sånt ikke tas med oppvaskmaskinen?

— Smusset vil nok sette seg bedre fast, men det betyr ikke at det ikke vil gå vekk. Det som da er viktig er å dosere riktig mengde oppvaskmiddel og ikke minst velge rett program. Har oppvasken stått noen dager så anbefaler jeg et langprogram fremfor hurtigprogram, sier Skaar.

Hun erfarer at eggerester sitter spesielt godt og gjerne bør skylles av før oppvasken settes i maskinen.

Hvor ofte bør du egentlig vaske?

— Ikke vask opp

Om man skal skylle oppvasken før man setter den i oppvaskmaskinen kommer an på hvor skitten den er, ifølge Tommy Christoffersen, produktsjef i Miele.

Man bør fjerne matrester så matrestene ikke setter seg i filteret. Skal oppvasken stå i flere dager bør man skylle, eller velge et skylleprogram, anbefaler han.

— Det holder å fjerne rester fra vanlig oppvask, og det er viktig å gjøre. Men man trenger ikke vaske opp før man setter oppvasken i maskinen. Valg av program er viktig å tenke over. Det er ikke alt man bør mikse - for eksempel sine fineste vinglass med møkkete panner. Gryter og panner trenger lange programmer med høye grader for å bli rene, sier Christoffersen.

Lar du dem stå for lenge i oppvaskmaskinen?

NOE KAN SKYLLES: - Litt sausrester og sånt går bra. Man trenger ikke vaske opp før man setter oppvasken i maskinen, men fjern matrester, sier Christoffersen i Miele. Foto: Alexander Raths, NTB scanpix

Testet skyllet og uskyllet oppvaskDet er mye som tyder på at man bør skylle oppvasken. I 2015 testet TV 2 hjelper deg hvor mangemikroorganismer som satt igjen på skyllet og uskyllet oppvask etter en runde i oppvaskmaskinen med ATP-måler.

Oppvask fra en treretters middag ble delt i to. Den ene halvparten ble skyllet og satt inn i én oppvaskmaskin, mens den andre halvparten ble satt rett inn i en annen identisk oppvaskmaskin. Begge maskinene ble kjørt på normalprogram i to timer. Maskinene inneholdt like mye og ble stablet likt.

— Det meste så rent ut. Hvis jeg ikke hadde visst om resultatet av målingene ville jeg betraktet det meste som rent. Resultatene viste at det slettes ikke var rent, sa Inger Dahl som har jobbet med renhold i over 30 år og er seniorkonsulent i Ren Ekspertise.

Viser ATP-måleren et resultat under 500 er det bra. Oppvasken som ble skyllet fikk gode resultater, det dårligste resultatet var et ildfast fat med ATP-måling på 41. Oppvasken som ikke ble skyllet ble målt til mye høyere verdier. Det høyeste resultatet fikk et glass og en skjærefjøl, 10.290 og 6144. Det uskyllete bestikket ble målt fra 1875 til 3178, altså høye verdier.

Dahl tror ikke det er farlig å spise av det uskyllete bestikket, men utelukker ikke at sykdomsfremkallende bakterier kan bli sittende igjen på oppvasken.

Vaske fulle maskiner – har det egentlig noe å si?

Fyll opp oppvaskmaskinen og stable riktig, anbefaler Eiliv Flakne i Enova. Hvis man renser filteret i vaskemaskinen vasker maskinen dessuten mer effektivt.

Man bør nok skylle og gjøre en jobb med en svidd kjele, men de fleste oppvaskmaskiner gjør skylling på forhånd unødvendig, mener Flakne.

— I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å kaste matrester i søppelet og sette inn asjetten i maskinen. Går maskinen daglig er det ikke sikkert man trenger å skylle, sier Flakne.

Man kan velge kortere programmer på både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen, påpeker Jens Regnström i Elskling, noe man helt sikkert kan spare inn en slant på. Husk at maskinen bruker like mye energi halvfull som full.