- Det er mange som ønsker litt fornyelse nå, og vi selger mye maling til stoler og bord. Deco Blue og Dempet sort er to farger som er veldig populære til slike ting akkurat nå, sier Frank Hildebrand i Fargerike Vennesla.

Velbrukte stoler fikk være med videre, nå nymalte og fine
Ifi

Enten du har en fant av hver sort, er lei av møblene du har eller kanskje finner en nygammel skatt i bruktbutikken, er fornyelse med maling både kjapt og rimelig.

- Framgangsmåten avhenger litt av hvordan møbelet er behandlet, men det er alltid viktig å vaske godt med salmiakk. Deretter anbefaler vi å bruke heftgrunn og deretter to strøk med maling i ønsket farge, sier fagmannen.

Men hvis du liker å hoppe over gjerdet der det er lavest, kan du i noen tilfeller klare deg uten heftgrunn.

- Det kommer jo an på hvor nøye du er, for hvis du dunker stolen borti noe, er sjansen større for at du får et avskallet sår dersom det ikke er heftgrunn under, forklarer han.

Mindre bruk og kast

I våre gjenbrukstider, hvor det står høyt i kurs å ta vare på det vi har framfor å kjøpe nytt, er det å male møbler midt i blinken, skriver Ifi.

De tipser om å male like stole i ulike farger, for å gi spenstig fornyelse til møblementet.

En enkelt stol i en glad farge, kan være med å løfte et helt rom. Og blir du lei, er det bare å male om.
Ifi

Effekten avhenger selvsagt av hvor fargesterke stolene blir. Maler du forskjellige stoler i samme farge, samles de til en helhet. Stolenes ulike former vil likevel gi en fin dimensjon til ensemblet, ifølge Ifi.

Dersom du bare har en stol du vil male, kan du velge om den skal framstå som et sprekt blikkfang, eller om den skal være mer samstemt med resten av interiøret.

For den utålmodige

Men selv om det frister aldri så mye med litt fornyelse, er det ikke alltid at tiden strekker til. Det kjappest du da kan gjøre, er ifølge Hildebrand hos Fargerike, å spraymale.

- Den spraymalingen som vi selger hefter på alt mulig, så da slipper du lettvint unna. Men bare husk å ikke gå for nær og spray 2-3 helt tynne lag, for å unngå at det renner.

Og ikke spraymal innendørs.

- Nei, dette er oljebasert lakk og må gjøres utendørs, avslutter Frank Hildebrand.