– I januar er vi tilbake i hverdagen etter jule- og nyttårsfeiringen, og da er det lettere å følge planer om å begrense forbruk, forteller Ellen Katrine Nyhus, professor ved Handelshøyskolen på Universitetet i Agder.

Forskning viser at det lønner seg å sette konkrete sparemål og prioritere sparing. Derfor råder Nyhus de som har dratt kredittkortet ekstra mye i desember til å benytte seg av årsskiftet til å få bedre oversikt over økonomien.

– Det gjør man ved å tilpasse forbruk til sparemålet, istedenfor å spare det som tilfeldigvis blir igjen på konto før neste lønning. Et praktisk tips er å overføre pengene man vil spare til en egen konto den dagen man får lønning. Gjerne til øremerkede konti som minner om det man vil spare til, enten pensjon, konfirmasjon, hytte eller nytt bad, forteller hun.

Ellen Katrine Nyhus, professor ved Handelshøyskolen på Universitetet i Agder. Foto: Privat

Pass opp for «pengetyvene»

Nyhus forklarer at det finnes mange ulike pengetyver, og noen av dem er lett å overse fordi de betales automatisk med avtalegiroer.

– Det kan være tjenester en betaler med enn nødvendig for. For eksempel forsikringer, lån, ulike abonnementer eller strømavtaler. Det er lurt å sette av en kveld til å gå gjennom alle avtalene man har og undersøke om man kan få bedre avtaler ved å bytte leverandør, råder hun.

Dersom en har to biler, kan det være lurt å vurdere om det er mulig å redusere til en og heller bruke kollektivtransport eller leie bil i perioder det er helt nødvendig med to.

– Det kan gi logistikkutfordringer i familier med flere sjåfører, men dersom det lar seg gjøre, kan man spare mye penger. Man bør også se gjennom bankutskriftene for å identifisere forbruksvaner som kan synes små i hverdagen, men som blir en stor sum når de gjentas hyppig over lengre tid. Det er lett å undervurdere hvor stor summen en bruker på slike vaner blir i løpet av et helt år, forteller Nyhus.

Miriam Faranso gir sparetips til studenter gjennom Instagram-kontoen «økonomi_studenten».  Foto: privat

Lær av studentene

Miriam Faranso (23 år) jobber som kundebehandler i Sparebanken Sør samtidig som hun tar siviløkonomutdannelse ved Universitetet i Agder. Ved siden av studiet gir hun sparetips til studenter gjennom Instagram-kontoen «økonomi_studenten».

– Formålet med kontoen er å gjøre unge mennesker mer bevisst på sin økonomi og lære de nyttige ting om privatøkonomi på en veldig enkel måte, forteller Faranso.

Hun tror etablerte har mye å lære av studenters sparevaner.

– Det er ofte slik at når man tjener mer penger så øker også forbruket. Dette kan gjøre at man mister litt oversikten over hvor pengene går. Det er derfor ekstra viktig å føre budsjett og bli bevisst på eget forbruk. Det kan være at man for eksempel bruker altfor dyr strømleverandør, og en tusenlapp her og en tusenlapp der kan fort bli enorme summer, forteller Faranso.

Styr unna småkjøpene

Den økonomibevisste studenten mener at januar er en god måned å få oversikt over økonomien.

– Veldig mange kjenner det på lommeboka si etter mange dyre julegaver, juleshopping og julemiddager. I januar kan man starte med blanke ark og sette seg konkrete mål for resten av året, forteller Faranso.

Et enkelt grep kan være å droppe småkjøpene når man er innom butikken.

– Småkjøp under hundre kroner som man ikke tenker over kan man gjerne sløyfe. Det kan eksempelvis være dyr kaffe i kaffebaren, lunsj i kantina. Disse småkjøpene kan virke billige, men summen av alle de kan være flere tusenlapper, forteller Faranso.