Har du lite kjøkken, enten hjemme eller på hytta, har du sikkert erfart at det kan være utfordrende å rydde bort matvarer fra stappfulle handlenett. Hvem har vel ikke lagt ting ligge på kjøkkenbenken, i påvente av at man skal bruke dem en eller annen gang i nærmeste framtid?

Men er det en matvare du absolutt ikke bør oppbevare på kjøkkenbenken, er det potetene, råder Mattilsynet.

For dersom poteten blir utsatt for mye lys vil den utvikle giftstoffer, som vi kan bli syke av å spise.

Kan bli syk av det

Giftstoffene, som kalles glykoalkaloider, dannes naturlig i poteter blant annet for å beskytte poteten mot angrep fra skadegjørere, ifølge An-Katrin Eikefjord, seniorrådgiver i seksjonen for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet.

– Glykoalkaloider kan gi mageproblemer. Spiser man større mengder, kan det gi hodepine, feber, diaré, oppkast og magesmerter. I alvorligste tilfelle kan det gi nevrologiske forstyrrelser i form av balanseproblemer og synsforstyrrelser. Symptomene er forbigående, sier hun.

Akkurat hvor mye av de grønne potetpartiene man skal spise for å bli forgiftet, varierer. Det skyldes flere forhold, ifølge henne.

– Mennesker har forskjellig følsomhet for stoffet, de forskjellige potetsortene har forskjellig innhold, og man tror også at kombinasjon med andre matvarer har innflytelse, forklarer seniorrådgiveren.

Lagre potetene dine mørkt og kaldt – helst i en temperatur mellom 4 og 6 grader. Foto: Foto: Shutterstock/NTB scanpix

Skjær bort

Det er klorofyll som gjør potetene grønne, og glykoalkaloidene hoper seg som regel opp i de samme stedene som klorofyllet.

– Dersom grønnfargen bare går litt inn i knollen er det greit å skrelle eller skjære bort det grønne på potetene, og så spise resten. Men hvis potetene har ligget utsatt for lys lenge, kan de bli mer eller mindre grønn helt igjennom. Slike skal alltid kastes, oppfordrer hun.

Samtidig sier Eikefjord at det er ingen grunn til å være bekymret for glykoalkaloidforgiftning så lenge man har oppbevart potetene sine mørkt og kjølig.

Optimal lagring

Den optimale potetlagringstemperaturen er 5–6 grader.

– En lav temperatur forsinker blant annet utviklingen av groer og gjør at poteten holder seg fast og fin lenger, sier seniorrådgiveren og får støtte av Hanne Linnert, kommunikasjonssjef i Bama. Hun oppfordrer potetspisere til å unngå å lagre potetene under 4 grader.

– Lagres de for kaldt, får de en søtlig smak, sier hun.

Linnert legger til at poteter som selges i dag, er som regel ferdig vasket og pakket – og dermed ferskvare.

– Vasket potet har kortere holdbarhet og pakningen er derfor merket med dato for når de er best før.