De fleste av oss tilbringer mer enn 80 prosent av livet innendørs, og stadig oftere i moderne, lufttette bygninger. Fordelen med disse, er at de er energieffektive både når det kommer til oppvarming, kjøling og ventilering. Ulempa, derimot, er at dersom partikler og potensielt giftige gasser, som karbonmonoksid, ozon og flyktige organiske forbindelser fra for eksempel møbler, tepper og maling samler seg opp, kan det fort bli helsefarlig, skriver Science Daily.

Men ifølge italienske forskere, kan og bør man bruke inneplanter som et bevisst grep for å forbedre inneklimaet hjemme.

– For de fleste av oss er planter bare dekor, altså noe estetisk. Men planter er mye mer enn som så, skriver plantefysiolog Frederico Brilli og kollegaer ved det italienske forskningsrådets Institutt for bærekraftig plantevern, i en artikkel i tidsskriftet Trends in Plant Science.

Forskerne forklarer at plantene forbedrer luftkvaliteten på flere måter, blant annet ved å absorbere karbondioksid og frigjøre oksygen gjennom fotosyntese.

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter, sier at det er gjort en del forsøk som viser at planter innendørs kan ha stor positiv innvirkning, både for vår fysiske og psykiske helse Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Mye tid innendørs

Men samtidig påpeker forskerne at plantenes evne til å absorberer giftstoffer og forbedre inneluftkvaliteten, varierer mellom de ulik plantene. Problemet er bare at vi fortsatt vet for lite om hvem, hva og hvordan.

– Vi vet overraskende lite om hvilke planter som egner seg best, og hvordan vi skal optimalisere bruken av dem for å få hjelpen deres til å rense innelufta, skriver Brilli og etterlyser i samme slengen mer forskning på de forskjellige plantenes påvirkning av inneklimaet.

– Hadde vi hadde hatt bedre kunnskap om plantefysiologi, samt klart å integrere plantebruk med smarte sensorkontrollerte luftrensende teknologier, kunne man ha forbedret innendørsluftkvaliteten på en kostnadseffektiv og bærekraftig måte, som et supplement til moderne varme-, ventilasjons- og klimaanlegg.

– Mange myter

Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter, sier at det er gjort en del forsøk som viser at planter innendørs kan ha stor positiv innvirkning, både for vår fysiske og psykiske helse.

Blant annet gjorde NASA for en del år siden, et omfattende arbeidet i kartleggingen av hvilke planter som har innvirkning i ulike miljøer, og hvilke tungmetaller de ulike plantene for eksempel kan rense fra inneklima.

– Men det er mange myter om hvilke planter som er best til ulike formål, og det er utvilsomt slik forskeren beskriver – mer, og nyere kunnskap er svært etterlengtet for alle oss som ønsker en aktiv og god bruk av planter både innen- og utendørs, sier hun.