I de fleste hjem er det å ta oppvasken en av dagens mange gjøremål som bare må gjøres.

Men ifølge en studie fra Florida State University, kan det å vaske opp for hånd også ha en positiv helseeffekt. Forskerne har nemlig funnet ut at det har en beroligende effekt – og gi økt oppmerksomt nærvær.

51 studenter deltok i studien, som først ble omtalt i The Wall Street Journal.

Litt over halvparten av deltakerne ble opplært i hvordan de skulle ha fokus på å være oppmerksomme og tilstede mens de tok oppvasken, for eksempel gjennom såpelukten, følelsen av såpeskum, temperaturen i vaskevannet eller formen på tingene som ble vasket. De andre deltakerne, som var ment som kontrollgruppe, skulle bare fokusere på å få jobben gjort.

Les også: Ikke sett dette i oppvaskmaskinen!

Mental stimulering

Forskerne fant ut at de som hadde hatt et oppmerksomt nærvær under oppvasken, fikk betydelige helseeffekt av gjøremålet. Deres svar viste at gruppen opplevde 27 prosent mindre nervøsitet enn den andre gruppen. De opplevde også at oppvasken førte til økt mental stimulering. I kontrollgruppen fant ikke forskerne noen slike positive helseeffekter.

Forskerne mener derfor at det å vaske opp, kan fungere som en praktisk form for terapi – vel å merke så framt man har et oppmerksomt nærvær under gjøremålet.

– Jeg har hatt en interesse for mindfulness, altså det å ha oppmerksomt nærvær, sier Adam Hanley, en av studiens forfattere, i en pressemelding ifølge det amerikanske nettstedet Real Simple.

– Jeg er spesielt interessert i hvordan de dagligdagse aktivitetene i livet kan brukes til å fremme en bevisst tilstand, og dermed øke generell følelse av velvære, fortsetter Hanley.

Les også: Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

Ikke overrasket

Tor Magne Handeland, leder av Mindfulness Norge er ikke overrasket over forskernes funn.

– På mange måter er dette gammelt nytt for oss. Og det gjelder ikke bare for oppvask. Alt vi gjør, som å spise kjøre bil, pusse tenner og lignende kan gjøres på en mindful måte som gir økt behag og balanse, sier han.

Handeland forklarer at mennesker ofte driver med mye tankevandring og automatisk adferd. Og jo mer stresset man er, jo mer fører dette til grubling og bekymring, som igjen gjør oss ulykkelig.

– Så det å rette oppmerksomheten inn i øyeblikket – å sanse og fornemme, ja, det gjør godt for både hjernen og nervesystemet, avslutter han.