– Eiendomsmeglere vil i de fleste tilfeller sjekke budgiverens økonomi, og det spørres om finansieringsplan i budskjemaet. Men det er uansett alltid budeiers ansvar å ha kontroll på egen finansiering, sier Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Når en legger inn bud på en bolig, er det et avtalerettslig og bindende tilbud om kjøp til en gitt pris. Man har selv ansvar for at man har økonomi til det.

Les også Byggekrav får betydning for boligprisene

-Både vi og bankene oppfordrer sterkt budgivere til å sjekke finanseringen på forhånd. Enten ved å få et muntlig tilsagn, eller ved et konkret finansieringsbevis.

Dekningssalg kan bli dyrt

Men hva om det ikke er gjort, og den som vinner budrunden ikke råd?

-Da må boligen selges på nytt, men selgeren skal være skadesløs i et slikt tilfelle. Derfor skal ekstrakostnader til det nye salget, og eventuell prisdifferanse mellom opprinnelig salgssum og ny salgssum, dekkes av den første kjøperen.

Det er viktig med grundig forarbeid før du byr på en bolig. Foto: Foto: NTB Scanpix.

Denne prosessen kalles dekningssalg, og kan koste den første kjøperen dyrt.

-Får man tilslag med usikker finansiering, kan man ende opp uten bolig, og med flere hundre tusen i ekstrakostnad, forklarer Pihl.

Bedre å være føre var

Eiendomsmeglere har ikke plikt til å sjekke budgiveres finansieringsevne. Men de skal varsle selger hvis budet er lagt inn med forbehold om finansiering, eller hvis det er ting rundt finansieringen man mistenker at ikke er i orden. Dermed skal selgeren få varsel om at det å godta et slikt bud kan innebære risiko.

Det er viktig med grundig forarbeid før du byr på en bolig. Foto: Foto: NTB Scanpix.

Inger Sædberg Birkenes, daglig leder i Meglerhuset Sædberg, sier at de nesten uten unntak sjekker at finansieringen er på plass.

-Vi sjekker så langt det er mulig. Noen ganger går det veldig raskt under budrunder, men før et bud blir godkjent tar vi alltid kontakt med kontaktpersonen i banken. Det kan være så enkelt som at vi sender en sms for å få kjapp nok tilbakemelding på at alt er i orden, forklarer hun.

Les også Så mange boliger er det i Norge

Sædberg har nærmere 40 års fartstid i bransjen. Hennes inntrykk er at det er svært få som ikke har orden på finansieringen.

-Jeg har kanskje opplevd dekningssalg et par-tre ganger, så de fleste har heldigvis god kontroll.

En spørrerunde blant eiendomsmeglere utført av NEF i høst, bekrefter Sædbergs inntrykk.

Våre eiendomsmeglere svarte at det kun er få tilfeller at kjøpere ikke har finansiering i orden, sier forbrukerrådgiveren i NEF.