Lær deg krukketriksene

– Det er ofte fint å sette flere krukker sammen i grupper, i stedet for en her og en der. Velg gjerne ulike størrelser i en litt ensartet stil, men vær samtidig klar over at plantene har det best i store krukker, sier Kjersti Bergesen, hagedesigner og programleder i Tid for hjem.

Før du planter, må du sørge for drenering.

– Det må være hull i pottene, men det kan du lage selv. Sørg også for noe som drenerer inni bunnen av potta, og legg en bit med fiberduk mellom jord og drenering, så ikke jorda blander seg med dreneringen.

Store og frostsikre krukker av god kvalitet er ofte dyre, men egentlig kan man plante i hva som helst.

– Jeg liker at det grønne velter utover krukkene, og da synes jo pottene nesten ikke. Du kan strengt tatt plante i det meste, til og med en sementbøtte, så lenge du lager hull i bunnen og gjerne får den litt opp fra bakken, tipser Bergesen.

Se for deg denne terrassen uten planter. Kjedelig, ikke sant? Foto: NTB Scanpix

Gjør uteplassen intim

Mange hus har kjempedigre terrasser, men for å skape intime rom og lunhet, må man lage en slags rominndeling.

– En idé er å snekre store plantekasser som kan plasseres midt på terrassen. Det er fint hvis man må gå rundt ting, slik at ikke hele uteplassen ses ved første øyekast.

Bruk også gjerne ryggen til møblene.

– Dersom man har en stor sofa, kan den settes med ryggen ut og ikke inntil husveggen, og så kan man plassere store planter inntil ryggen.

En annen idé er å bruke utetepper på golvet for å skape «soneinndeling».

Selv om det bare er vår og fortsatt litt kaldt, kan man få et hyggelig uttrykk på terrassen. Spesielt hvis man velger tær og planter i ulike høyder. Foto: Foto: Moseplassen.no

Det romantiske og litt for store langbordet

Det er vel bare å innrømme at vi oftere er alene enn vi har fest, og i hverdagen tar gjerne det store langbordet mye plass.

– Kjøp heller to små bord i samme høyde framfor ett stort. Da kan du lage to soner til hverdags, men sette bordene sammen når dere skal være mange.

Dersom du kun har plass til én sittesone, er Bergesens personlige tips å velge fleksible og behagelige stoler framfor en stor sofa.

– Jeg ville prioritert lave, gode hagestoler med armleende og et rundt bord. Da kan man sitte behagelig så lenge at all rødvinen blir drukket opp, og man kan flytte stolene etter sola. Det er jo vanskelig om man har en diger loungesofa.

Men hun fraråder å handle på impuls.

– Mange velger såkalt vedlikeholdsfritt, men tenker mindre på kvalitet og varighet. Mye går i stykker etter kort tid, så ender man likevel opp med å bytte ut stadig vekk. Det blir et enormt søppel – og miljøproblem. Selv om en solid trebenk trenger litt maling innimellom, kan du ha den i langt over 20 år, tipser hun.

Vi lengter etter frodighet og sommer, og den kommer snart. Foto: Moseplassen.no
Jeg liker at det grønne velter utover krukkene, og da synes jo pottene nesten ikke. Du kan strengt tatt plante i det meste, til og med en sementbøtte, så lenge du lager hull i bunnen og gjerne får den litt opp fra bakken, tipser Bergesen.

Parasoll – smarte enn man gjerne tror

– Parasoll er den ultimate sommertingen. Jeg har fire stykker hjemme – i ulike farger. Den røde er fantastisk for å skape god stemning, sier Kirsti Bergesen.

Det fine med parasoller er at de kan flyttes rundt etter vær og vind. De kan enkelt brukes til å skjerme for innsyn både fra siden og fra etasjene over. Så tåler de også litt regn.

– Så lenge man ikke velger den miste varianten, skjermer de faktisk veldig godt. Hvis man bare har en parasoll, kan det være lurt å kjøpe flere fester, for da kan man enkelt flytte bare parasollen. Et annet alternativ er de litt tyngre festene på hjul, de er enkle å trille så lenge underlaget er slett.

Gjem deg bak hekken

Har du et større område du vil skjerme fra nysgjerrige blikk fra naboen eller forbipasserende, er det ofte smart å plante en hekk.

– Min personlige favoritt er bøk. Den har vakre, irrgrønne blader om sommeren, men skifter farge om høsten. Den er fin hele året, og passer kanskje spesielt godt i moderne hager.

Tuja er velprøvd og kjent, og det gir en tett og robust grønn hekk, som skjermer godt.

– Det er smak og behag, men tuja hører ikke naturlig hjemme i den norske naturen og den blir fort veldig stor. Så velger du det, bør du i alle fall sørge for å klippe den før den er blitt for stor.

Barlind og bambus er andre alternativer.

– Taxus (Barlind), er vintergrønn og flott. Bambus er også veldig tøft, men vær klar over at noen bambus-typer sprer seg kraftig med rotutløpere, de kan bli ganske håpløse å fjerne, sier Kjersti Bergesen.

Skap frodighet

Anne Holter-Hovind er arkitekt og står bak den populære bloggen Moseplassen. Hun sier det er mange måter å skape frodighet på, men at et tips er å tenke oppover og ikke bare bortover.

– Hvis man har en stor og litt kjedelig terrasse eller platting, er det lurt å ikke bare plasserer krukker rett nedpå bakken. Sett gjerne noen oppå en kasse eller en benk, så blir det med en gang mer variasjon og spenning, foreslår hun.

Men det handler alltid om smak og behag, og hva man trives med.

– Noen liker å ha mest mulig åpenhet og sol, mens andre vil gjemme seg bak busker og levegger. Så er det sånne som meg, som liker å sitte ute med massevis av blomster og planter som nesten omringer meg. Så det er veldig viktig å ta hensyn til egen trivsel, før man bestemmer seg for hvordan man vil ha det.

Anne Holter-Hovind er arkitekt og står bak den populære bloggen Moseplassen. Skal man skape et hyggelig uterom, mener hun det viktigste å innrede det etter egen trivsel og smak. Foto: Moseplassen.no

Trær og busker uten hage

De største trærne og buskene får naturligvis større boltreplass på bakkenivå, men det er mange trær som også kan plantes i krukker. Og det er spesielt aktuelt dersom man ikke har hage, eller har en stor platting.

– Siden trær og bukser gjerne blir høye, kan det bli en fin kontrast til de lave pottene med grønnsaker eller sommerblomster. En slik kombinasjon gjør gjerne mer ut av seg enn om alt er på samme nivå. Men husk at trær og busker i potter ikke får naturlig tilførsel av vann, sier Anne Holter-Hovind

For skal man ha en fin hage, kommer den verken gratis eller uten jobb.

– Man må legge ned en innsats, og alt som lever trenger vann og mat. Det finnes heldigvis mange vanningsanlegg å få kjøpt, og om man ikke lager gjødsel selv, er det i alle fall viktig å kjøpe naturlig gjødsel og spe på med avklipp og gamle blader. Det liker plantene godt.

Fargetipsene

Noen liker full fargemiks i mer enn hele regnbuens farger, mens andre liker det ton-i-ton. Finn din stil, det lønner seg i lengden, men ta alltid hensyn til omgivelsene.

– Har du er gult hus, blir det jo finest å finne farger som passer til nettopp det.

Men å holde seg til en nyanse, mener Holter-Hovind oftest gir et godt resultat uansett omgivelser.

– Det er nok lettere å lykkes med farger i én skala, for eksempel ulike nyanser i sarte rosa og lillatoner, eller i ulike blåfarger. Eller dersom man liker sterke farger, kan det være lekkert å gå for gult og oransje.

Selv om man gjerne kan kombinere farger, er det likevel pent med en slags helhetlig harmoni.

– Liker man litt duse og støvete farger og det plutselig dukker opp noe knall rødt eller nærmest sjokkrosa, kan det ødelegge litt av helhetsinntrykket.

Men, ensartet må ikke bety kjedelig.

– Nei, absolutt ikke. Det er mer det å tenke litt helhetlig, så tingene kommer til sin rett, uten at noen av plantene slår hverandre i hjel i uttrykket sitt, avslutter Anne Holter-Hovind fra Moseplassen.