Nå må du ha minimum én røykvarsler i hver etasje i boligen din, ifølge Dinside.no. Det er fordi det er en ny forskrift om brannforebygging gjelder fra 1. januar.

Før holdt det at du hørte røykvarsleren når du sov, forklarer Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til oss.

— Man må minimum ha en varsler eller detektor i hver etasje, og den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Mange må nok ha flere, sier Pedersen.

Vi garanterer at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

Det ligger et større ansvar på privatpersonene nå enn før, men antallet røykvarslere vil kun bli kontrollert i forbindelse med tilsyn.

— En kan tenke seg at noen forsikringsselskap ville lagt seg på en avkorting hvis man har for få røykvarslere og det begynner å brenne. Men det er det ikke myndighetene som vurderer, det er forsikringsselskapene. Men du kan få pålegg ved tilsyn, sier Pedersen.

Hvor mange har du?

Færre omkom i brann i 2015

Samtidig som kravet om antall røykvarslere øker, melder DSB om det laveste antall omkomne i brann siden 1979. Rundt 60 personer omkommer i brann hvert år. Men tallene for 2015 viser at det i fjor omkom 35 mennesker i brann.

Hvorfor er det viktig med en røykvarsler i hver etasje?

— Alt tyder på at tidlig varsling redder liv. Det er viktig at man detekterer røyk og varme så tidlig som mulig, sier Pedersen.

Ha minst en røykvarsler pr. etasje, minst én varsler pr. 60 kvadratmeter og ikke større avstand mellom to røykvarslere enn tolv meter, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps nettside sikkerhverdag.no. De anbefaler at man seriekobler optiske røykvarslere.

Flere endringer i forskriften

I den nye forskriften er det lagt opp til at kommunene får mer frihet og mer ansvar, ifølge Pedersen. Man teller ikke lenger hvor mange piper som er feid og hvor mange tilsyn som er utført. Det er opp til kommunene.

I tillegg er det gjort et tydeligere skille mellom eier og bruker av bygg, for eksempel eier og leietager.

— Det handler om at eier har et tydelig klart ansvar for alt det tekniske, og konstruksjon. Bruker har ansvar for å holde det ryddig og sørge for at folk kommer seg ut. Eier skal sørge for at riktig antall røykvarslere er på plass, men bruker eller leietager må skifte batteri i varsleren, sier Pedersen.

Det er også laget en tydeligere hjemmel for at brannsjefen kan legge inn forskrift mot å tenne ild utendørs, ved behov.

Har du en av disse 40 deodorantene på badet?

Andre nye regler for boligeiere

I tillegg til brannkravene ble det innført strengere energikrav, og

For eksempel hvis du vil bruke loftet eller kjelleren til boligformål, eller hvis du vil leie ut en del av boligen.

Boligeiere slipper unna en del tekniske krav, blant annet energi, tilgjengelighet, radon og dagslys. Man må fremdeles søke om bruksendring.

Dagens krav til sikkerhet endres ikke.

Energikrav fra 1. januar

De nye energikravene implementeres i byggteknisk forskrift, TEK 10. Det betyr blant annet tykkere vinduer og bedre isolert gulv.

Nye boliger og bygg blir 20-25 prosent med energieffektive med endringene, ifølge regjeringens egne beregninger.

Boliger og bygg under 70 kvadratmeter er delvis fritatt fra reglene. Fritidsboliger under 70 kvadratmeter slipper alle energikrav. Laftede bygg må kun oppfylle noen minimumskrav, og det åpnes for at bygg som produserer egen elektrisitet slipper unna krav.

Byggenæringen får en overgangstid på ett år, fra 1. januar 2016, der de kan velge mellom nye og gamle energikrav.

Lyst til å lese mer om temaet? Sjekk ut disse sakene:

Enklere å bygge om kjeller og loft til oppholdsrom:

Og noe helt annet: