Har du kjøkkenbenk i massivt tre, har du sannsynligvis erfart at det tidvis dukker opp skjemmende flekker i treet. Det kan være alt fra svarte ringer fra våte hermetikkbokser til fargesprakende flekker fra rødbeter eller blåbær. Og selv om du iherdig forsøker å gnikke og gnure på flekkene, lar de seg ikke vaske bort.

Ifølge ekspertene er det heldigvis fullt mulig å få vekk flekkene, men med litt mer innsats enn en kjøkkenklut og en dråpe Zalo.

– Flekker på kjøkkenbenken kan utbedres på flere måter. Enten bleker du flekkene, eller så må du slipe treverket til flekkene er borte, sier daglig leder i Alanor, Audun Klauseie.

Blek flekkene bort

Er du heldig, slipper du å finne fram pussemaskin og sandpapir. Mange flekker kan nemlig bli borte dersom du bleker dem med hjelp av oksalsyre. Oksalsyre har samme bruksområder som sitronsyre, riktignok hakket sterkere og etsende.

– Oksalsyren kommer i form av krystaller, som skal løses opp i vann og så påføres flekkene. Slå kaldt vann i en beholder og løs opp krystallene. Bruk 75 gram vann og 25 gram oksalsyre som du blander i en beholder. Drypp så løsningen over flekken og la den virke en stund – gjerne tre til fem minutter, tipser Klauseie.

Han forteller at flekker fra fargerik mat og svarte ringer etter oksidert metall forsvinner på et blunk.

Dersom flekken inneholder voks, olje eller annet fett, kan du derimot forsøke å slå litt møbelrenser over flekken og deretter drysse over rikelige mengder med flekkfjerningspulver.

– Gni pulveret godt inn og la det tørke. Etterpå støvsuges eller tørkes pulveret bort, forklarer den daglige lederen.

På mange norske kjøkken finnes det kjøkkenbenker av massivt tre. En av fordelene er at dette er at det er slitesterkt og tåler mye, særlig dersom overflaten vedlikeholdes godt med regelmessig påføring av for eksempel olje eller hardvoksolje. Men dersom oljesjiktet på benkeplaten er mangelfullt, kan det fort oppstå stygge og skjemmende flekker på treverket. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Slip vekk flekker

Dersom du har flekker som ikke forsvinner med denne metoden, må du fram med pussemaskinen. Da er beste løsning å slipe treverket til merkene er forsvunnet.

En kjøkkenbenk som er oljet eller hardvoksoljet, men som ikke er satt inn med et pigmentert produkt, kan slipes flekkvis. Men dersom benken er lakkert eller pigmentert, må du slipe hele flaten for å unngå stygge skjolder, skriver ifi.no.

– Jeg vil ikke anbefale å pusse en benkeplate bare der hvor det har blitt flekker, sier Øivind Ørnevik, fagkonsulent i Byggmesterforbundet.

Han mener at det kan føre til at platen blir ujevn og stygg å se på, selv om man får bort flekkene.

– Dette utseendet forsterkes også av en ny overflatebehandling. Så jeg mener at enhver benkeplate som skal repareres, må pusses like mye over hele flaten.

Stygge merker av å pusse på tvers

Pussing skal alltid skje i trevirkets lengder, og aldri på tvers av trevirket.

– Dette vil nemlig gi tverrstriper som er vanskelig å få bort, forklarer fagkonsulenten.

Når du skal pusse, bruker du først et sandpapir med grov korning, som for eksempel 60–80 korning. Deretter kan du gradvis gå over til finere korning.

– For å fjerne ripene etter en korning, bør du ikke gå mer enn 20 og 20 opp i korning for hver pusserunde, tipser han.

Avslutningsvis pusser du over med et fint papir med en korning på mellom 120-160, avhengig av hvor fin avslutning du ønsker.

Tynnfinér

Mange nordmenn har også benkeplater med såkalt tynnfinér. Dette laget kan være svært tynt, helt ned til 0,5 mm, og er dermed uegnet å pusse ned, forklarer Ørnevik.

Er derimot finéren tykkere, som for eksempel 2–3 mm, kan det være mulig å pusse litt for å forhåpentligvis fjerne stygge flekker, uten å gå igjennom finérlaget.

– Men vær noe mer forsiktig enn på heltreplater, siden det er fare for å pusse igjennom finérlaget. Start med en finere korning på papiret, for eksempel 100, råder han.

– Reingjør før behandling

Før den nyslipte benken skal settes inn med ny overflatebehandling, som olje eller hardvoksolje, må den reingjøres grundig.

– Har du for eksempel en smussflekk et sted på benkeplaten, bør du fjerne den først. Hvis ikke vil den bli forseglet og kapslet inn av den nye overflatebehandlingen, advarer Klauseie.

Ørnevik minner om at benkeplatene kommer i ulike tresorter, og at overflatebehandlingen kan påvirkes av hvilken sort man har.

– Forskjellige tresorter har forskjellig porestørrelse. Eksempelvis har eik, som tidvis har vært vanlig å bruke på kjøkkeninnredning, ganske store porer. Dersom disse porene ikke fylles helt opp med overflatebehandlingen, vil ting lett kunne feste seg i disse, sier han.

Bruker du olje, er trikset å sette inn benken med så mye olje du kan ved hjelp av pensel, svamp eller klut. Vent så i et kvarters tid, før du tørker vekk overflødig olje. Deretter gjør du det samme en gang til.

Når benkeplaten er godt nok oljet, vil treverket både tåle mer og trekke til seg mindre fukt, ifølge ekspertene. Det betyr også at den er bedre rustet til å forhindre flekkdannelser.