I en hverdag hvor blant annet hus og hjem skal deles og likes, er det fort gjort å få litt støv på hjernen.

Kanskje er du en av dem som tar en kjapp gulvvask før fredagsbesøket ringer på døren?

Skal vi tro rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, er det svært få som vasker gulvet på riktig måte – spesielt parkettgulv.

— De aller fleste som vasker gulvet, føler at de må bruke masse vann for at det skal bli skikkelig rent. Det er feil, fastslår Hagesæther.

Ifølge rengjøringseksperten vil nemlig for mye vann gjøre at støvet i rommet fester seg til den fuktige overflaten.

Etter hvert som vannet fordamper, vil støvet ligge igjen på gulvet du nettopp gjorde rent.

— Føler du at du må vaske med vann, er det viktig at du tørker over med en tørr mopp etterpå. Da vil ikke støvet få mulighet til å feste seg til overflaten, sier hun.

For mye såpe

— Ofte bruker vi for mye såpe når vi vasker gulvene, forteller leder for kvalitet og opplæring i CityMaid Hjemmeservice AS, Line Mercedes Åramnes.

foto
BRUK FLERE: Bruk én klut til toalettet, og én til vasken. Foto: Guro Heiret

— Såperestene vil i slike tilfeller fungere som støvmagneter i stedet for å fjerne skitt, legger hun til. Hun råder deg til å heller bruke en tørr mikrofibermopp for å fjerne støvet, og eventuelt vann med litt pH-nøytral såpe dersom det er flekker.

Avdelingsleder og fagsjef i Total Renhold AS Bjarne Andersen-Gott, er enig.

— På gulv er det lett å overdosere med såpe. Det samme gjelder bruken av vann. Dette vil til slutt skade overflatene, sier han.

Vanlige feil:

1. Samme klut på flere områder

Det er fort gjort at samme klut blir brukt til rengjøring av både dusj og toalett. Vil du unngå smitte og bakterier er dette aldri en god idé.

— Dersom du vasker toalettet med en klut, er det viktig at denne ikke blir brukt på andre områder, påpeker avdelingsleder og fagsjef i Total Renhold AS Bjarne Andersen-Gott.

Hans tips er å heller bruke papir når du vasker doen – da slipper du å tenke på hvilken klut som er blitt brukt til hva.

2. Brødkniven i oppvaskmaskinen

foto
RIKTIG: Slik bør du vaske brødkniven. Foto: Guro Heiret

Brødkniven bør du vaske for hånd. Ved å gjøre det vil du også unngå å få sprekker i skaftet, hvor det kan samle seg bakterier.

3. For mye såpe ved vask av vinduer

I verste fall kan vinduene bli grå.

— Vinduene kan fort bli gråaktige ved bruk av for mye såpe, forklarer avdelingsleder og fagsjef i Total Renhold AS Bjarne Andersen-Gott.

foto
Ikke bruk for mye såpe når du skal vaske vinduene. Det kan gjøre dem grå. Foto: Guro Heiret

— Her får du det beste resultatet ved å bruke en vindusnal, legger han til.Husk alltid å tørke rundt karmene etterpå, slik at du ikke får vann som renner på vinduet.

Skal vi tro rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, er det beste å bruke en mikrofiberklut.

— Dropp zalo og andre rengjøringsmidler. Dette fører bare til at vinduene blir skjoldete, sier hun.

Fukt mikrofiberkluten, fjern deretter smuss og vann med en vindusnal.

4. Feil produkter på feil sted

— Jeg opplever ofte at mange bruker sterke basiske produkter for å fjerne kalk på badet uten hell, sier Line Mercedes Åramnes fra CityMaid Hjemmeservice AS.

Ifølge Åramnes skrubber vi ofte forgjeves, og bruker unødvendige krefter.

foto
Feil vaskemiddel kan gjøre rengjøringen tyngre. Foto: Guro Heiret

— Skal du fjerne kalk, irr og rust i dusj, toalett eller kraner, vil jeg anbefale deg å velge et surt middel, sier hun.Gjør du dette hver gang du ser behovet melde seg, vil det være enklere å fjerne skitten.

Det er også viktig at produktet får lov til å virke før du setter i gang med vaskingen – spesielt hvis du skal vaske fugene på badet.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Jøss, polere gulvet med te?!

Står du her lenger enn nødvendig?

Du husker vel å vaske denne?