– Jeg føler flere og flere får øynene opp for sjarmerende steder borte fra byggefelt, hvor skogen er nærmeste nabo. Interessen for småbruk blir mer og mer populær, sier Jostein Aanonsen, eiendomsmegler hos Sørmegleren.

Mange av oss har nære røtter til et gårdsbruk. Og disse røttene kan være en av grunnene til at mange drømmer om å bo på småbruk med god plass og muligheter for å dyrke egne grønnsaker.

Omkring en av tolv bor på gårdsbruk, ifølge tall Statistisk Sentralbyråfra 2014. Men samtidig er det stadig færre som er bønder. Av de landbrukseiendommene som ble solgt for fem år siden, svarte mer enn hver femte kjøper at de primært skulle benytte eiendommen til bosted.

Les også: Vet du hvor mange boliger som finnes i Norge?

Kresne kjøpere

Aanonsen opplever at det er stor interesse for småbruk i dagens boligmarked, men at kjøperne er selektive og venter til de finner det rette objektet.

Det samme mener Janne Fjellvang, eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1.

– Folk er mer kresne enn før, og de ønsker gjerne at ting skal være ferdig.

– Men vi merker særlig interessen for småbruk når våren og sommeren kommer, og gresset blir grønt, fortsetter Fjellvang.

Les også: Slik får Lars og Marianne til småbruksdrømmen

Og det er ikke nødvendigvis enkelt å finne drømmegården, for det er relativt få objekter på markedet. Et kjapt søk på Finn.noviser at det i slutten av januar var 13 småbruk til salgs på Sørlandet. Både størrelse, standard og pris varierer veldig. Dyreste er et småbruk på Tonstad med prislappen 6,79 millioner, mens et småbruk på Øvre Røynestad i Kvinesdal har laveste prisantydning på 1,55 millioner.

Barnefamilier

Torstein Hellestøl, daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling i Lyngdal, opplever at det spesielt er barnefamilier som etterspør småbrukene.

– De ønsker seg god plass eller å bo landlig, og jeg opplever at det bare blir mer og mer attraktivt, sier han.

Les også: I dette hjemmet har de brukt ni forskjellige farger på veggene

Inger Sædberg Birkenes, eiendomsmegler i Meglerhuset Sædberg, beskriver kjøperne som folk som liker å grave i jorda, hugge ved, gå på jakt og bo landlig.

– Men samtidig varierer kjøpergruppen etter hvorvidt man kan bruke småbruket som fritidsbolig eller om det kreves boplikt, sier hun.

Dette småbruket på Kaldvell i Lillesand har prisantydning på 2,55 millioner kroner. Foto: Foto: Sørmegleren

De senere årene er det lettet litt på konsesjonskravene, som gjør at det ikke er like strengt med boplikten. Det betyr at endel småbruk også kan brukes til fritidsboliger.

– På de småbrukene med boplikt, er det ofte yngre menn som kjøper småbruk, og gjerne noen som jobber offshore og har mye fritid med en turnus på to uker ute og tre uker hjemme, sier hun.

Les også: Sjekk hvordan familien fikk nytt liv på gammelt bruk

Sædberg Birkenes forklarer at interessen for småbrukene varierer etter pris, beliggenhet og standard.

– Det er nok mest interesse for småbruk rundt to millioner kroner – da er det ofte mye folk på visning og mange bud, påpeker hun.

Dette småbruket på Kaldvell i Lillesand har prisantydning på 2,55 millioner kroner. Foto: Foto: Sørmegleren

– Krever kjøpere med energi

Jostein Aanonsen er megler for et lite bruk ved Kaldvell i Lillesand, som har eiendom på over 100 mål. Men boligen og låven har gjennomgående dårlig standard og har ikke vært bebodd på mange år. Så full renovering må påregnes, forklarer han.

– På dette har jeg hatt interessenter fra alt fra 60 åringer som vil ha et prosjekt for pensjonisttilværelsen, til yngre småbarnsforeldre som ønsker at barna skal vokse opp med interessen for natur. Men småbrukene krever ofte kjøpere med energi, som har muligheter for å se praktiske løsninger og som er nevenyttige, avslutter han.

Dette småbruket på Kaldvell i Lillesand har prisantydning på 2,55 millioner kroner. Foto: Foto: Sørmegleren

Fædrelandsvennen er i samme Schibsted-konsern som Finn.no.