I flere år har forskerne påpekt at fremtidens vær, vil inneholder mer ekstreme værtyper – også mer styrtregn.

– Men siden rørsystemene under bakken har begrenset kapasitet, kan mer styrtregn by på problemer for norske huseiere.

Derfor er det viktig å ha alternative systemer for å lede vannet vekk fra hus og hjem, som kan forebygge oversvømmelser og ødeleggelser på tomten, sier Edvard Sivertsen, seniorforsker i SINTEF.

Han mener at folk kan bli flinkere til å bruke hagene sine til å forsinke avrenningen etter styrtregn og store mengder nedbør, og på den måten forebygge oversvømmelser som ødelegger boliger. Dersom mange nok i et nabolag tenker slik – og tåler en liten vannansamling i hagen sin – vil det gjøre til at nabolaget blir mye mer robust til å tåle store regnmengder i fremtiden.

– Det er en måte å avlaste rørsystemene på, forklarer han.

Taknedløp med utkaster er en enkel løsning for å unngå at vannet fosser direkte ned i infrastrukturen under bakken, men heller får en forsinkelse via gressplen eller plantefelt før det så renner inn i rørene. Foto: Ingrid Merete Ødegård

Dette kan du gjøre

Ifølge ekspertene finnes det flere ting man kan gjøre for å oppnå en gunstig effekt. Mesteparten handler om å forsinke avrenningen inn i rørsystemene eller å styre vannet mot områder i hagen, der vannet kan trenge gjennom og forsvinne ned i bakken.

Her er seks tiltak du kan vurdere til hjemmet ditt:

1. Led vannet vekk fra rørsystemene.

Tradisjonelt har nedløpsrør og andre rørsystemer under bakken vært effektive system for å lede vann bort fra overflaten, men med store mengder regn, vil ikke disse klare å håndtere massene på en og samme tid.

Løsningen for hageeiere, ifølge forsker og landskapsarkitekt Ingrid Merete Ødegård ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), kan derfor være å lede vannet vekk fra rørsystemene.

– Taknedløp med utkaster er en enkel løsning for å unngå at vannet fosser direkte ned i infrastrukturen under bakken, men heller får en forsinkelse via gressplen eller plantefelt før det så renner inn i rørene, sier hun.

Vær oppmerksom på at vannet ikke renner inn mot hus eller andre konstruksjoner, men ut i hagen.

2. Hold igjen vannet på overflaten

Et annet effektiv tiltak er å holde igjen så mye vann som mulig på bakken, før det går ned i avløpssystemet.

– Men har du gress i hagen, kan det bli utfordringer for det å ta imot alt vannet. Grønne grøfter og regnbed, kledd med gress og stauder i forskjellige bredder og dybder, derimot, kan gjøre det enklere.

Det forsinker vannet i og med at vannet ledes åpent oppå bakken dit man ønsker det, sier Ødegård.

3. Bruk vannet som ressurs

I stedet for å la alt vannet fra takrennen renne ned i bakken, kan det være et godt alternativ å samle det i en tank som du har koblet på taknedløpet.

Når det så slutter å regne, kan du bruke vannet til vanning eller vasking av sykler og bil.

Grønne grøfter og regnbed, kledd med gress og stauder i forskjellige bredder og dybder, forsinker vannet i og med at vannet ledes åpent oppå bakken dit man ønsker det. Foto: Ingrid Merete Ødegård

4. Bruk planter som tåler forholdene

Planter har ulike krav for å trives. Noen planter tåler kort perioder i stående vann, samtidig som de også tåler perioder med tørke.

Ifølge NMBU kan man for eksempel forsøke stauder som hestemynte, daglilje, duehode, kransveronika, sverdlilje, kattehale og mjødurt eller busker som svartsurbær, krossved og praktgullbusk.

Dessuten bør man planlegge hvordan man planter forskjellige arter – arter som vil ha tørre forhold, bør du plante på toppen av skråninger eller på steder der vann renner fort unna. Planter som tåler mye fuktighet, bør stå på de våteste stedene på tomten.

5. Unngå asfalt og tett betongstein

Harde flater som asfalt, tett brostein og betongstein hindrer vann fra store regnskyll i å trenge ned i bakken. I stedet bidrar det til at vannet renner hurtig og i store mengder på overflaten, og kan være med på å forårsake oversvømmelse i hagen til naboen.

– Det kan selvsagt være praktisk med asfalt eller brostein i oppkjørselen, men samtidig kan det føre til problemer.

Et viktig, forebyggende tiltak mot styrtregn og oversvømmelse er å erstatte harde flater med andre ting som kan tillate vannet å trenge gjennom, som for eksempel grus. Du kan også legge brostein eller spesialstein i betong med store fuger, det vil si med stort mellomrom mellom hver stein, som gjør at vannet renner gjennom i glippene, tipser Ødegård.

6. Skaff deg grønt tak på hus eller garasje

Grønne tak vil spille en stadig større rolle for at man unngår oversvømmelser, påpeker Sivertsen i SINTEF. Det bidrar til at vannet som treffer taket, forsinkes gjennom de grønne vekstene og vekstmediet.

Det betyr igjen at det kommer senere inn i ledningsnettet – kanskje først når den verste avrenningen ellers er ferdig.

– Det er en god måte å forsinke avrenningen på og avlaste ledningsnettet, sier han.

Grønne tak kan egne seg både på enebolig og garasje, og de enkleste og tynneste grønne takene som er tilgjengelig består av sedum og bergknapp. For flate tak med tilstrekkelig bæreevne kan det også legges et ekstra lag med et materiale som holder noe ekstra på vannet for å øke forsinkelsen på avrenningen ytterligere.