De første solstrålene som varmer i ansiktet, lengre dager og en nyfeid oppkjørsel. Våren er like rundt hjørnet.

Her kommer en liten oversikt over det du kan starte med allerede nå.

Forkultivere inne

Februar og mars er høysesong for forkultivering innendørs.

På grunn av den korte norske sommeren er det mange planter som må dyrkes innendørs før de tåler å stå ute, hvis du skal rekke å få en god avling før sesongen er over.

Når du kan dyrke ulike planter, og om de trenger forkultivering, står alltid bak på frøpakken. Er du for sent ute med å sette frø kan du også få tak i stiklinger i de fleste hagesentre på denne tiden.

Frisk opp inngangspartiet

Selv om vi fortsatt må forvente minusgrader, er det mange vårplanter som tåler å stå ute.

De aller fleste løkplanter tåler noen minus og stemorsblomsten tåler også godt temperaturer rundt null. Fyll krukkene med perleblomster, vårlyng og påskeliljer og ønsk våren velkommen i inngangspartiet.

Kalke

Sliter du med mye mose i plenen er det stor sannsynlighet for at plenen din trenger kalk. Kalk øker pH-en i jorda og gjør den mindre sur, noe som igjen gjør at plenen klarer å dra nytte av gjødselen du tilfører litt senere på våren.

Trodde du kalk fjernet mose? Det er ikke helt riktig, men en plen med riktig pH og godt næringsopptak vil vokse mer og stille sterkere i konkurransen mot mosen. Gjødsle kan du gjøre så fort plenen har våknet fra dvalen og begynt å vokse.

Beskjære

Ettervinter/vår er for de aller fleste busker og trær et godt tidspunkt for beskjæring. En tommelfingerregel er at vårblomstrende busker skal beskjæres på høsten, mens høstblomstrende busker kan beskjæres på våren.

Roser kan du vente med til faren for minusgrader er over. De aller fleste busker og trær tåler beskjæring gjennom hele sesongen, men fordelen nå er at du enkelt kommer til mellom grenene mens de fortsatt er uten blader. Beskjæring på våren vil stimulere til ny vekst, og rundt beskjæringsstedet vil du få masse nye skudd.

Og så, ingen regel uten unntak. En gruppe planter som vi kaller for blødere bør ikke beskjæres nå på våren. Disse har i mindre grad evnen til å tette beskjæringssåret, og når sevja kommer på våren så vil den renne ut av såret og planten mister verdifull energi.

Mari Halvorsen er gartner og bruker fritida på egne hageprosjekter, men får ikke gjort så mye med Ida (2) og Elias (5) på slep. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Hageland

De mest kjente bløderne er bjørk, lønn og stenfrukttrær som plomme og morell. Disse beskjæres i JAS-månedene (juli, august og september).

Nyt

Syns du det hørtes komplisert ut? Ikke vær redd, det er svært sjelden at du tar livet av en plante fordi du beskjærer på feil tidspunkt. Kanskje mister du bare blomstringen denne sesongen eller får litt dårligere vekst.

Sist, men ikke minst, nyt! Flytt ut kafésettet eller godstolen og nyt noen etterlengtede solstråler. God vår!