– Rotter og mus står for absolutt de største skadene. Den største enkelthendelsen vi har fått innrapportert på skader forårsaket av rotter i et privathus, er på 1,5 millioner kroner, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

I fjor utbetale norske forsikringsselskaper tilsammen 50 millioner kroner for skader innendørs forårsaket av rotter og mus. If må årlig ut med et tosifret antall millioner for ødeleggelser av skadedyr generelt. Clementz vil ikke oppgi eksakt beløp, men sier at halvparten av utbetalingene er skader gjort av rotter og mus. Dernest er maur en skadegjører som også tar grovt for seg i kledninger og andre materialer.

– Folk flest er flinke til å ta vare på boligene sine og gjøre forebyggende tiltak, men det er ikke så enkelt, for disse dyrene klarer å komme inn gjennom ekstremt små åpninger, sier Clementz.

Myte at mus bare kommer inn om høsten

Det sies at rotter og mus finner veien inn i boliger om høsten, men dessverre er det en myte. Ifølge Jørn-Inge Thomassen, daglig leder i ABC Skadedyrteknikk er spesielt rottene aktive om våren.

– De har ligget under snøen i hele vinteren, og når snøen er borte, er det jo som å rive taket av huset deres, sier han.

Og siden de er sultne, er det spesielt viktig å sørge for at ikke det er mat å finne nær huset ditt.

Det er også viktig å sørge for at forholdene inntil husveggen ikke blir redebyggeplass for disse firebente. Fjern buskas og hold det rent og ryddig. Da finner de gjerne andre veier enn inntil og deretter inn i huset ditt.

– Jeg bor på et småbruk med skog rundt. Tidligere var vi plaget med endel mus innomhus. Etter at jeg la singel og belegningsstein i en halvmeter bredde rundt hele huset, har problemet omtrent forsvunnet, forklarer Thomassen.

Veggedyr er rødbrune og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. 5–6 mm lange og 3 mm brede, og de svulmer opp når de suger blod. Foto: Håvard Øyrehagen/Folkehelseinstituttet

Mauren kommer

Nå er vi inne i en fase hvor insektene virkelig har våknet til liv.

– I slutten av mai er det grunn til å tro at vi vil se de første svermene av stokkmaur.

Stokkmauren er normalt 6–10 mm lang, rødbrun på midten og svart i begge ender. Svermedronningen kan være opptil 2,5 cm. Stokkmauren kan gjøre store skader, og dessverre ligger det an til at det blir mange av dem i år.

– Det har vært mye snø og lite tele i bakken i Sør-Norge, og det er optimale forhold for maur. Stokkmauren kan gå i konstruksjonen i huset og forårsake store skader, advarer han.

Maur er sannsynligvis det krypet som berører flest mennesker, for uansett hvordan man bor, så finner maurene seg til rette. I brytningen mellom vår og sommer, når det er varmt i solveggen utenfor huset, men ikke nok mat for mauren ennå, flytter de gjerne inn for å lete etter mat.

– Hvis man oppdager maur innendørs om våren, er det ofte ensbetydende med at de har rede under eller inntil huset ditt, og da er det lurt å være på vakt, tipser Thomassen.

Stokkmaur kan gjøre skade på bygninger ved at de gnager ut tre eller isolasjonsmateriale for å lage rede. Foto: Illustrasjon: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet.

Finn ut hva det er

For å bli kvitt maur og andre insekter og kryp må man starte med én ting.

– Finn ut hva det er! Søk kunnskap og ikke bare pøs på med gift. For det første er det miljøskadelig, og for det andre skal ulike arter gjerne bekjempes på ulikt vis. En type medikament kan for eksempel hjelpe mot en type maur om våren, men ikke om sommeren, forklarer han.

Thomassen har jobbet i bransjen i 30 år og forteller at han nesten daglig får henvendelser fra fortvilte huseiere som har forsøkt å bli kvitt skadedyr uten å lykkes. Ofte henger det sammen med at de faktisk ikke vet hva de har å bale med.

– Senest i går fikk jeg telefon fra en dame som sa hun hadde borebiller, og at medikamentene som skulle ta knekken på dem, ikke hjalp. Så viste det seg at det var rismelbiller.

Borebiller kan gjøre store skader i treverket, mens rismelbiller trives i tørre matvarer og ødelegger mel, korn og frokostblanding.

Den store, stygge ulven

Det er altså mange ulike kryp som kan finne på å ta bolig i hjemmene våre. De fleste er harmløse, men ifølge Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontrollen i Folkehelseinstituttet, er det noen han vil advare spesielt mot.

– De som stikker og suger blod, er de som er verst, som for eksempel blodmidd som kommer fra fuglereder, dessuten fuglelopper og veggedyr, sier Ottesen.

Veggedyrene stikker vanligvis mennesker om natten og suger blod på bar hud i 5–10 minutter. Etter måltidet kravler det raskt tilbake til gjemmestedet. Noen mennesker får kraftige og kløende merker, mens andre får mindre reaksjoner. Veggedyrene overfører normalt ikke sykdommer til mennesker.

Uansett er det viktigste å forebygge at de kommer i hus, og som regel blir de med deg hjem i kofferten etter en utenlandsreise. Nå står sommerferien snart for døren, og dermed kan det være smart å legge merke til Folkehelseinstituttets tips for å unngå dem i bagasjen. Veggedyr kan nemlig være vanskelig å bli kvitt:

  • Undersøk undersiden av sengen på overnattingsstedet og se både etter ekskrement-flekker og dyr. Oppdager du dette, be om et annet rom.

  • Hold kofferten mest mulig unna sengen.

  • Hold mesteparten av bagasjen i kofferten til enhver tid.

  • Har du overnattet på et sted hvor du mistenker det kan ha vært veggedyr, bør du kulde- eller varmebehandle bagasjen før du tar den med hjem.

Sjekk katten

Flått er også et av de mindre hyggelige vår- og sommertegnene, men det skal mye til at de kommer på langvarig besøk eller gjør skade på huset.

– Det er endel katter som vil få flått på seg nå fremover, og de kommer jo gjerne inn – med flåtten på seg.

Dersom flåtten har sugd seg fast, forblir den trolig der.

– Men hvis den kryper rundt i pelsen og du tar katten på fanget, kan du risikere å få flåtten på deg, sier Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Edderkopper er nyttedyr

Edderkopper er derimot gode venner, i alle fall sett med noens øyne. Det finnes to ulike husedderkopper i Norge: vanlig og stor, og det er den store som er vanligst. Begge er ufarlige, men mange skvetter fordi den kan være ganske stor og bevege seg raskt.

– Edderkopper er nyttedyr. De spiser insekter, og dersom det dukker opp en edderkopp i ny og ne hjemme hos meg, lar jeg den være.

Men mange edderkopper er ofte et tegn på fukt.

– Hold det tørt hjemme og sørg for god drenering og lufting, da trives ikke edderkoppene så godt, forklarer Jørn-Inge Thomassen, daglig leder i ABC Skadedyrteknikk.