Om høsten kan man nyte synet av fyldige, fargerike rognebær. Men det trenger ikke bli med det, for ifølge ekspertene er rognebær også perfekt i matlaging.

– Rognebær går helt fint å spise, men de er veldig bitre og sure hvis du spiser dem rå, forteller Kjersti Aaby, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.

Frost gjør susen

Det er spesielt den bitre og stramme smaken som gjør at få har som vane å knaske de oransje bærene som snacks. Men dersom man fryser bærene, eller lar dem henge ute en frostnatt før man høster dem, vil man oppleve at de har fått en litt mildere smak.

– Det som skjer når de fryses, er at noen av de sure stoffene i bærene brytes ned. Og da blir bærene mildere, forklarer Aaby.

Etter at de har vært frosne, er de klare for å kokes, tørkes eller tilberedes på andre tenkelige måter. En klassisk variant er i form av syltetøy og gelé, og som tilbehør til kjøttkaker og viltkjøtt.

– Pektininnholdet er høyt i rognebær, som det for eksempel også er i rips og solbær som er lite modne. Pektin er et naturlig fortykningsmiddel som gjør bærene velegnet til å lage gelé av. Det er nemlig enkelt å få geleen til å stivne, kommenterer hun.

Rognebær passer godt til viltkjøtt. Forsøk for eksempel å lage gelé eller syltetøy av bærene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Sammen med epler og pærer

Toril Gulbrandsen i frukt.no forteller at hun har laget rognebærgelé flere ganger, og at hun også har fått servert rognebærlikør. Begge deler har vært positive matopplevelser.

– Men mitt beste tips er kanskje at rognebær passer supert sammen med epler eller pærer. Hjemmelaget gelé av rognebær og epler er kjempegodt på brødskiva eller som alternativ til tyttebær ved siden av kjøttkakene eller viltkjøttet, sier hun.

Rognebærene inneholder mye C-vitamin, et vannløselig vitamin som er viktig for bindevevet i kroppen, og som nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler. Rognebærene inneholder for eksempel mer av dette vitaminet per hundre gram enn det appelsiner gjør.

Siden kroppen ikke klarer å danne C-vitaminet selv, er vi avhengig av å få dette via mat og drikke.

Spiser man et normalt, sunt kosthold, er det få som sliter med det. Men skulle du ønske å øke mengden C-vitaminer du får i deg, kan du for eksempel lure inn noen rognebær her og der.

– Prøv for eksempel en smoothie med rognebær, tipser Gulbrandsen i frukt.no og fortsetter: – Men start med måte og prøv for eksempel å tilsette en spiseskje frosne rognebær per porsjon smoothie.

Slik lager du rognebær- og eplegelé

2 l rognebær 1 l syrlige epler skåret i mindre biter 8 dl vann 800 gram sukker per liter silt saft

Slik gjør du det:

  • Skyll bærene godt. Skyll, rens og kutt opp epler. Kjernehus og skall kan være med.

  • Ha bær og epler i kjele, tilsett vann og varm opp langsomt til det koker.

  • Trekk over svak varme til rognebærene har skiftet farge og eplene er møre. Pass på at det ikke koker slik at eplene moser seg, for da blir geleen uklar.

  • Sil saften, mål opp og hell over i kjele. Gi et nytt oppkok og la saften koke i rundt 5 minutter.

  • Ha så i sukker gradvis, og rør til alt sukkeret er oppløst. Husk at sukkermengden bestemmes av hvor mange liter silt, sur saft du målte opp.

La geleen koke i 15 minutter og skum av underveis. Ta geléprøven ved å legge en spiseskje gelé på en kald asjett. Avkjøl i kjøleskapet litt, og dra så en skje gjennom. Om sporet etter skjeen ikke samler seg, så er geleen ferdig.

Fyll gelen på varme, sterile glass. Oppbevares mørkt og kjølig.

Kilde: Frukt.no