De gjennomsnittlige leieprisene i Kristiansand har endret seg lite det siste året, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Deres ferske Leiemarkedsundersøkelse viser at en toroms leilighet på 50 kvadratmeter har en estimert leiepris på 7200 kroner, mens en på 60 kvadratmeter koster i snitt 400 kroner mer. En fireroms leilighet på 100 kvadratmeter har estimert pris på 10.500 kroner. I 2015 var tilsvarende leiepris 7300 kroner, 7700 kroner og 10.500 kroner.

Les også:– Det å leie er ikke et alternativ i Norge

Billigst i klassen

Sammenlignet med landets største byer, ligger Kristiansand på et relativt lavt prisnivå.

En toroms på 50 kvadratmeter, som koster 7200 kroner i måneden i sør, er dyrere både i Tromsø, Stavanger, Trondheim, Bergen og Oslo.

I Tromsø må man ut med 8700 kroner for tilsvarende, i Stavanger 9000 kroner og i Trondheim sentrum 9600 kroner. I de sentrumsnære områdene av Bergen vil månedsleien være på omtrent 9700 kroner, mens den sentralt i Oslo ligger på 11.000 kroner eller mer.

Les også: Gode nyheter for deg som skal leie bolig

Sentrum ofte dyrere

Det er store forskjeller i leiepriser mellom by og land. Men også innad i byene er det store forskjeller, og de dyreste leienivåene finner man på de sentrale utleieobjektene i sentrale bydeler av Oslo, Trondheim og Bergen.

I Bergen sentrum er estimert leie for en treroms leilighet på 70 kvadratmeter 11.800 kroner. En tilsvarende leilighet i bydelene litt lengre unna sentrum, kan man regne med et prisavslag på 1300 kroner, ifølge SSB.

På Frogner, Ullern, St. Hanshaugen i Oslo ligger tilsvarende månedsleie på 13.600 kroner. Utenfor sentrum, som på Søndre Nordstrand, Grorud, Stovner og Alna er husleien estimert til å være nesten 2000 kroner lavere, og ligger på rundt 11.800 kroner.

I Kristiansand, hvor det ikke finnes tall brutt ned på bydeler, vil 70 kvadratmeter stor treromsleilighet koste omkring 8900 kroner i måneden.

Les også: Her er det 30-40 prosent billigere å leie bolig enn for et par år siden

Diagram

Dette er den typiske leietaker

Ifølge den siste folke- og boligtellingen fra SSB, eier 83 prosent av norske husholdninger sin egen bolig.

– Men den viser samtidig at de som leier vanligvis er folk i 20-årene og de over 80 år. Den yngre aldersgruppen skiller seg fra de eldre ved å ha kortere kontrakter, noe som tyder på at de på lengre sikt vil kjøpe egen bolig, sier Tarik Ogbamichael i SSB.

Han påpeker at det alltid vil være en andel husholdninger som blir værende i leiemarkedet på grunn av økonomi. Selv om det på kort sikt kan være gunstig å leie, vil det på lang sikt være mindre lønnsomt enn å eie boligen sin selv.

– Likevel, det kan være vanskelig for enkelte å skaffe egenkapitalen som er en betingelse for å få boliglån. Økonomisk svakere stilte grupper vil bli værende i leiemarkedet på tross av endringene ellers i boligmarkedet, sier han.

Her finner du mer om Leiemarkedsundersøkelsen