Du tenker kanskje på grønne planter eller en grønn veggfarge? Noe som leder tankene mot naturen og det opprinnelige? Ingen gal tanke det der, men grønt fokus handler om så mye mer enn farger og følelser. De to ordene dekker bærekraft, natur, miljø og gjenbruk.

Det som er interessant med trender, er at det er du som forbruker som er med på å bestemme hva som skal bli en trend. Dette er noe de fleste av oss ikke tenker over i det daglige.

Trender

Det er som regel mulig å spå hvilke retninger som vil dukke opp på «trendkartet» det kommende året. Trendene blir ofte satt ut fra hva vi ser i de landene som sparker i gang ballen. Det er ikke alle trender som kommer til Norge, men når de først gjør det, er det vi som bestemmer oss for om vi går for dem eller ikke.

Med denne lille spalten har jeg lyst til å gi en liten hyllest til nettopp deg, kjære leser. Du er faktisk en stor og viktig del av den bærekraftige utviklingen.

I løpet av de siste årene har grønt fokus klatret høyere på trendlisten, på grunn av at akkurat du liker og synes om konseptet. Dermed bidrar du til å sette søkelyset på miljø som en viktig del av hjemmene og omgivelsene våre. Dette blir stadig viktigere for oss forbrukere.

Den første gangen jeg leste om bærekraft, studerte jeg interiørdesign. På det tidspunktet var dette et nytt tema som få kjente til. Men det forandret seg fort. Ettersom årene har gått, er det flere som har fått øynene opp for et «grønnere fokus».

Med valgene våre er vi alle med på å bestemmer hva som blir en trend. Foto: Privat

Japan og Skandinavia

Nå ser vi et skifte inn mot mørke tresorter. Dette forsvinner nok ikke med det første. «Japendistilen», for eksempel, står sterkt i år. Dette er en miks av det beste fra Japansk og skandinavisk design.

Japan har lenge hatt søkelyset på det minimalistiske, zen-filosofien, hvor man tar avstand fra stress og hjem som er fylt av unødvendige ting. Jordfargene som kommer nå leder tankene mot jord og natur.

Bærekraftig utvikling

Med denne lille spalten har jeg lyst til å gi en liten hyllest til nettopp deg, kjære leser. Du er faktisk en stor og viktig del av den bærekraftige utviklingen.

Hvordan kan du bidra til et «grønnere fokus» også i fremtiden?

Her kommer noen forslag:

  • Tenk over hvor ofte du bytter ut interiøret hjemme.

  • Still spørsmål og krav til butikken du velger.

  • Spar på pengene frem til du finner noe du har skikkelig lyst på, fremfor å kjøpe et drøss med ting du ikke liker spesielt godt.

  • Benytt deg gjerne av gjenbruksbutikker. Se etter møbler som har former som tiltaler deg. Du kan alltids male om de tingene du faller for, eller skifte ut tekstiler.

  • Selg eller gi bort ting du ikke trenger lenger, slik at andre kan sikre seg det du ikke vil ha selv. Det er mange «tingletere» der ute.

  • Lag tingene selv, fremfor å kjøpe dem på nett eller i butikk. Det er fint å kunne svare at en har gjort det selv, hvis noen vil vite hvor du fikk kjøpt den flotte gaven de fikk.