Nyttig om nybygg

Virker det skummelt å kjøpe en hjem du aldri har sett? En bolig du bare har opplevd i form av tegninger, illustrasjoner og beskrivelser? Fortvil ikke, her er rådene som loser deg trygt gjennom nybyggkjøpet.

Publisert: Publisert:
  • Hanne Geelmuyden

Byggeaktiviteten i landsdelen har lenge vært høy. Det betyr at utvalget av splitter nye leiligheter er bredt og godt, og at stadig flere flytter fra tradisjonelle bruktboliger til nybyggprosjekter. Dette gjelder ikke bare godt voksne, men også barnefamilier og førstegangsetablerere. Hvis du også er en av dem som snuser på nybyggmarkedet, vil jeg understreke at en uforpliktende prat med en av oss eiendomsmeglere er det aller beste stedet å begynne, men les gjerne lese denne miniguiden også.

Les også

Tryggere bolighandel med ny lov

Interessentlisten er ikke farlig!

Det er lov å sette seg på interessentlisten til et nybyggprosjekt selv om du ”bare” er nysgjerrig! For å registrere deg som interessent går du inn på prosjektets hjemmeside eller kontakter megleren. En interessentliste innebærer at du gjerne får vite detaljer om boligene og prisene før de slippes i markedet for øvrig, at du blir blant de første som mottar oppdatert informasjon om framdriften i prosjektet, samt at du åpner for at megler kan kontakte deg. Det er heller ikke uvanlig at personene på interessentlisten inviteres til et informasjonsmøte med utbygger, arkitekt og megler hvor man får anledning til å stille direkte spørsmål om alt man måtte lure på.

Kjøpsavtale og betaling

Nybyggprosjekter har ofte salgsstart halvannet til to år før bygget er innflyttingsklart. Når du har bestemt deg for en bolig, fyller du ut og signerer et kjøpetilbud som du gir til megler. I etterkant av avtaleinngåelsen betaler du ofte inn et delbeløp av kjøpesummen, for eksempel 100–200 000 kroner, eller en gitt prosent av totalkostnaden for boligen. Resten av kjøpesummen må stå på meglers klientkonto den dagen du overtar din nye bolig.

Les også

Snakker du meglerspråk?

Tilvalgets kvaler

Ved å sette deg inn i prospektet, finner du ut hva som er standardleveransene i prosjektet. Men husk at det som regel alltid er mulig å gjøre tilvalg utover standarden innen gitte frister i løpet av byggetida. Eksempler på dette er kjøkken, bad, golv og hvitevarer. Jo tidligere du kommer i gang, desto flere valgmuligheter vil du som regel ha.

Ventetida ...

Nå kommer egentlig den vanskeligste delen av hele prosessen; ventetida mens boligen bygges. Men se på den som en positiv mulighet til god planlegging! Er du heldig, blir du invitert til en visning under byggeprosessen, og dette kan gi inspirasjon til hva du vil ta med deg til ditt nye hjem og hvordan boligen skal møbleres.

Overtakelsesbefaring og overtakelse

Før du overtar nøklene, får du muligheten til å ta en liten runde sammen med representant for entreprenør eller utbygger for å se at alt er som det skal. Her går du gjennom hele boligen for å sjekke at det du er blitt lovet er opprettholdt. Ved eventuelle feil eller mangler, vil dette noteres av utbygger og selvsagt bli rettet opp i.
En stund etter dette er dagen endelig kommet, og du kan stige over din splitter nye dørstokk og feire ditt nye hjem. Med nybygg kan det ofte være flere som flytter inn samtidig, så forbered deg på en livlig dag. Mye skal på plass, men dette er nøye planlagt og går som regel helt fint.

Les også

På boligjakt? Sikt før du skyter!

Ettårsbefaring

Etter at du har bodd i boligen i omtrent ett år, tar utbygger kontakt med deg igjen for en gjennomgang av boligen. Er alt som det skal? Trives du i ditt nye hjem? De er spente på å høre dine tilbakemeldinger – hva som fungerer bra og hva som eventuelt kunne vært bedre. Hvis det har oppstått spesielle feil som ikke må kunne forventes etter normal bruk, fikses dette i etterkant.
Så da er det bare å si lykke til, og husk at vi meglere er til for å hjelpe deg underveis – ingen spørsmål er for store, ingen for små!

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Blogg
  2. Bolig
  3. Boligmarkedet
  4. Boligsalg
  5. Hjem