Slik kaprer du skattene på loppemarked

Abito har bedt lokale interiørprofiler dele sine beste triks for å gjøre bruktkupp på loppemarked.

Publisert:
  • Maria Hushovd Folgerø

KRISTIANSAND: Høst er høysesong for loppemarkeder, og selv for dem som ikke er født med «lopper i blodet», er det gode sjanser for å finne gjemte skatter med litt tålmodighet.

Selv om korona stikker kjepper i hjulene for de største markedene, kan man fortsatt sikre seg bruktkupp på butikker og markeder i kristiansandsområdet. Alternativt kan man også lete etter skatter på internett.

Dyre originalstoler til en slikk og ingenting, en utgått bokhylle og hjemmesnekret lysestake er blant interiørprofilenes gullfunn. Les deres beste loppis-tips lenger ned i saken.

Denne stolen er et bruktkupp Maren har freshet opp med bobletrekk. Foto: privat

1. Ikke bli lurt av fargene

Maren Baxter

Fra: Flekkefjord

Instagram: @marenbaxter

Maren Baxter fra Flekkefjord elsker å handle brukt – ja, faktisk er det noe av det gøyeste hun vet. Er hun på jakt etter noe nytt, tar hun alltid turen innom en bruktbutikk eller sjekker bruktsalg på nettet.

– Ved å handle brukt kan man finne mange skatter til billige priser og interiøret blir mer unikt og personlig. Jeg tar gjerne turen på den lokale bruktbutikken her i Flekkefjord så ofte jeg kan, ellers må jeg alltid innom en bruktbutikk nå jeg er andre steder, forteller hun. 

Hva er ditt beste brukthandel-tips?

– Mitt beste tips er å se etter fine former på gjenstander, og ikke farger. Det er jo bare å spraye eller male dem i den fargen du selv ønsker. Stoler og puffer kan lett «freshes opp» med å trekke dem om. 

Hva er ditt beste bruktkupp?

– Mitt beste bruktkupp må nok være fire spisestuestoler som jeg kjøpte for 50 kroner per stykk. De viste seg å være originaler, og jeg tjente godt på dem. 

Denne stolen kjøpte Maren for 50 kroner. Foto: privat

Helenes beste bruktkupp er en bokhylle fra Ikea.

2. Lagre søk på Finn.no

Helene Wold

Fra: Ytre Randesund

Instagram: @villanyhus

Helene Wold forteller at hun var flinkere til å handle brukt tidligere, men at hun likevel er flink til å selge ting brukt selv. Som barn elsket Wold å samle inn lopper, før hun solgte dem og ga inntekten til et veldedig formål. 

– Når barna mine får velge helgeaktivitet står ofte Mølla brukthandel høyt på ønskelista. De elsker å gå og lete blant skjulte skatter der, forteller hun.

Hva er ditt beste brukthandel-tips? 

– Mitt beste tips er å lagre søk på finn.no, slik at du får varsel når det du virkelig ønsker å kjøpe er tilgjengelig. 

Hva er ditt beste bruktkupp?

– På måten beskrevet over sikret jeg meg mitt beste bruktkupp: Nemlig «ypperlig bokhylle» fra Ikea. Denne hadde jeg sett på flere Instagram-profiler, men siden den var gått ut av produksjon var den vanskelig å få tak i. Man må være på hugget og gjerne by over andre, og jeg var derfor superheldig da jeg fikk mail om at hylla var tilgjengelig på Nodeland. Jeg kastet meg rundt og sendte melding med én gang. Hylla ble min, og det selv uten budrunde. Nå henger den fint på barnerommet, og i perfekt høyde for små barnehender som vil finne fram bøker å lese.

Gamle oljefat har blitt blomsterkrukker. Foto: privat

3. Bruk fantasien!

«Lulla»

Fra: Kristiansand

Instagram: @Lullashage

Dama bak @lullashage på Instagram er hageentusiast, og foretrekker en røff og industriell stil. Hun er en «racer» på å finne skatter der andre ser søppel – og drar på «brukthandel» på egen byggeplass.

– Siden vi har bygd hus og hytte flere ganger, har jeg også endevendt noen skrothauger på byggeplassene. Der har jeg endt opp med mye gøy. Jeg har blant annet fjernet toppen på to gamle oljefat, og slipt dem ned. Nå er de kule «krukker», forteller hun.

I krukkene trives bambusplanter godt hele året, og «Lulla» har fått mange spørsmål om dekorasjonen på sin Instagram-profil. 

  1. privat Foto: privat

  2. Ei gammel vinkasse brukes som stilleben og blomsterkasse. Foto: privat

Hva er ditt beste brukthandel-tips?

– Mye i hagerommet kan gjøres billig og mer personlig ved å ta en runde på loft og i kjellere. Hvis man finner et gammelt bord, kan det bli utgangspunktet for vakre stilleben. En sliten kurv eller kiste kan fungere som plantekasse. Det handler om å bruke fantasien!

En pallekarm og fire gamle hjul fra et båtopplag danner bunn og bein på dette bordet. Foto: privat

Hva er ditt beste bruktkupp?

– Den gamle skiferhellen fra inngangspartiet i vårt renoverte hus, er blitt et kult bord. En pallekarm og fire gamle hjul fra et båtopplag danner bunn og bein på bordet. To gamle vinkasser i tre er et av de kuppene jeg er mest glad i. Den ene står under tak med puter og pledd, til kjølige sommerkvelden. Den andre brukes i stilleben ute, eller fungerer som blomsterkasse.

4. Ikke lås deg på det du ser der og da

Camilla Bakken

Fra: Kristiansand

Instagram: @design_logg

Camilla elsker å handle brukt, og anser seg selv som en racer på bruktfunn. Flere dager i uka tråler hun gjenbruksbutikker og finn. no i håp om å finne noe hun kan bruke, redesigne eller pusse opp.

– Først og fremst handler jeg brukt fordi det er så bra for miljøet. Man tar vare på miljøet når man handler brukt. Det andre er at du kan få en litt unik stil som ikke alle andre har med å kombinere nytt og gammelt. Det synes jeg gir et helt spesielt uttrykk. Hvis du finner noe brukt så har du også muligheten til å gjøre det om på din måte. Noe du kanskje ikke ville gjort med noe du kjøper nytt i butikken. Det finnes så mange måter å redesigne møblene på. Hjemme hos meg selv liker jeg å kombinere design, rimelige varianter og gjenbruk.

Lampa er kjøpt brukt og blitt redesignet av Camilla.

Hva er ditt beste brukthandel-tips?

Ikke lås deg fast til at det ikke passer inn, for veldig mye kan gjøres noe med. Er det ikke den fargen du hadde tenkt, så spray eller mal. Er det feil stoff, så kan du kanskje trekke om. Se potensialet bak når du leter. Se etter tøffe former, og ting som er kult. Jeg leter alltid etter naturmaterialer når jeg handler brukt. Der er det lett å gjøre noen skikkelige kupp. 

Denne solstolen har Camilla malt sort og byttet trekk på. Foto: privat

Ditt beste brukthandel-kupp?

Jeg tror ikke jeg har noe absolutt beste kupp. For jeg har kommet over så mange fine ting som jeg har redesignet om til å passe inn hos oss. Men jeg har ikke kommet over noen kupp jeg. Jeg er ingen ekspert når det kommer klenodier og hva som har verdi, jeg ser helst på hvor det kan passe inn, og hva det eventuelt kan bli til hos oss.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Interiør
  2. Gjenbruk
  3. Kristiansand Kunsthall
  4. Instagram
  5. Finn.no