– Det første er å tenke funksjonalitet, slik at det du innreder med kan brukes på ulike måter etter behov, sier interiørarkitekt Vibeke Sagen Dale i Mood interiørarkitekter.

Mange bor trangt, og i bynære strøk er kvadratmeterprisen ekstra høy. En del forlater også store eneboliger til fordel for mindre leiligheter, og for dem kan det være utfordrende å innrette seg med mindre plass. Men så lenge du møblerer smart, kan du enkelt skape et inntrykk av at hjemmet er større enn det faktisk er.

– Det er ikke slikt at jo mindre leiligheten er, jo mindre må møblene være. Man kan gjerne innrede med en ganske stor sofa, og heller supplere med mindre stoler som enkelt kan flyttes rundt.

Opp fra golvet

Det er sammensetningen som er viktigst. Og hvis du lar sofaen spille hovedrollen, bør du være bevisst en del andre ting.

– Når det er trangt om plassen, stilles det større krav til utformingen. En stram sofa vil virke nettere enn en voluminøs, og det er lurt at den står på bein så du ser golvet.

Mange av dagens sofaer subber i bakken, men hvis du velger en som er så pass høy at du i alle fall kan se litt av golvet under, vil rommet straks virke større. På samme måte kan tepper virker klaustrofobisk om plassen er knapp.

– Det er jo en smakssak, men tepper kan gjerne gi en litt trang følelse når rommet er lite. Det virker rett og slett mer luftig uten. Det er bare å forsøke, så ser du selv.

Men i den kalde årstida er det likevel hyggelig med et teppe som luner, og dersom du skal kjøpe nytt, anbefaler interiørarkitekten å være bevisst på fargevalget.

– Jeg ville valgt et som var litt nøytralt, slik at det gikk noenlunde ton-i-ton med veggen eller sofaen. Hvis det blir mange farger og små elementer samlet i et lite rom, kan det virke både rotete og mindre enn det faktisk er.

Hvis rommet er lite er det lurest med høyde på skapet, og få det samtidig opp fra golvet. Foto: Ikea

Stort bilde virker samlende

Det samme gjelder kunsten på veggene.

– Hvis du har mange små bilder samlet kan det virke rotete og dermed trangere. Derfor bør du sørge for at minst ett av bildene er ganske stort.

Et annet tips er å utnytte hjørnene og veggene.

– Hvis du har stor plass kan du med fordel trekke møblene inn i rommet, men det gjelder ikke der det er trangt, der må du utnytte hjørnene.

Og samtidig sørge for at ikke hjørnene forsvinner i mørket.

– Grunnbelysningen er viktig, og samtidig er det lurt å lyssette hjørnene med for eksempel bordlamper, slik at rommet strekker seg utover.

Når det gjelder møbler generelt, er det ofte smart å tenke smalt og høyt framover bredt og lavt. Bokhyller og vitrineskap bør ta liten bredde på veggen, men heller strekke seg opp i høyden.

– Jo mer du brekker av midt på veggen, jo mindre og mer rotete vil det virke i små rom. Og sørg for all del for å ikke plassere møbler i de mest brukte gåsonene, der bør det være fri passasje, tipser Vibeke Sagen Dale.

Her er det gjort et spenstig valg, ved å male både vegg og bokhylle i samme grønnfarge. Ved å male bokhyllene i samme farge som veggen, får du en rolig ramme og en fin helhet. Foto: Ifi.no

Mal bokhyllen

Farger er et eget kapittel, og ifølge Ifi.no kan du skape bedre helhet i et lite rom ved å velge samme farge på vegg og bokhylle.

– Hvis du allerede har en hylle du synes dominerer litt for mye, kan maling være en god idé. For ved å enten male i samme farge eller i en annen farge som står godt sammen med veggene, vil man få et mer helhetlig uttrykk og en mykere og lunere atmosfære.