Ekstra krevende kan det være nå på vinteren med lite dagslys, og planter som har vært fine hele sommerhalvåret kan plutselig begynne å henge med hodet og miste blader. Et godt tips er å flytte plantene nærmere vinduet på vinterhalvåret for å få mest mulig ut av de få solstrålene som kommer.

På grunn av lite naturlig dagslys vil mange planter gå inn i en dvaletilstand på vinteren. Du vil kanskje merke at de slutter å vokse og bruker lengre tid på å bli tørre mellom hver vanning. Det er derfor veldig viktig å vanne mindre på vinteren, rett og slett fordi planten drikker mindre.

Gummifiken. Nydelig og lettstelt. Foto: Mari Halvorsen

De aller fleste planter liker ikke å stå fuktige over tid, og gir du for mye vann kan røttene råtne. Typiske symptomer på overvanning er at bladene blir gule eller faller av. Kombinasjonen for lite lys og for mye vann er svært uheldig, og kan i verste fall ta knekken på planten.

Tommelfingerregelen på vinteren er derfor: flytt planten nærmere naturlig dagslys (eller invester i plantelys) og vann litt mindre enn du ellers gjør. Det er heller ikke nødvendig å gjødsle i november, desember og januar.

Mine favorittgrønnplanter er robuste planter som tåler at jeg glemmer de. Vi kjenner alle ordtaket om skomakerens barn? Hjemme hos meg må plantene tåle noen uker uten vann uten å takke helt for seg. Her kommer en oversikt over noen lettstelte favoritter som klarer seg uten for mye lys.

Mari Halvorsen er gartner og bruker fritida på egne hageprosjekter, men får ikke gjort så mye med Ida (1) og Elias (4) på slep. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Hageland

Smaragdpalme - Zamioculcas

Første plante ut er smaragdpalme, også kalt garderobeplante på grunn av de gode egenskapene at den er svært tørketålende og skyggetålende. Kan plasseres nesten hvor som helst i hjemmet! Den tåler derimot ikke at du gir den mye vann.

Svigermors tunge og smaragdpalme er planter som fint tåler å stå i en mørk gang. Foto: Mari Halvorsen

Svigermors tunge – Sansevieria trifasciata

I likhet med smaragdpalmen er dette en tørketålende plante som bør vannes sjelden. Den kan stå nesten hvor som helst, men vil vokse mer om den plasseres lyst. Kommer i flere varianter, både med og uten striper på bladene.

Sjømannstrøst – Aglaonema

Denne tåler ikke bare skygge, den trives faktisk best i skyggen og bør på sommeren holdes unna vinduer med mye sol. Vannes når den begynner å bli lett i potta. Kommer i mange lekre varianter! Denne trives ekstra godt med høy luftfuktighet og er perfekt om du leter etter en plante til badet.

Monstera, smaragdpalme, sjømannstrøst og gullranke. Foto: Mari Halvorsen

Gullranke – Epipremnum Eureum

En lettstelt klassiker! Gullranke er egentlig en klatreplante, men den kan også brukes som hengeplante. Litt lys og litt vann, så er gullranken fornøyd! Går det for lang tid mellom vanningene vil bladene henge og krølle seg litt, men så fort du gir den vann til den strutte fint igjen. Denne er også veldig enkel å ta stiklinger av, bare klipp av en bit og sett i vann, og vipps så har du en ny liten plante etter noen uker.

Gullranke og sjømannstrøst er lettstelte og tåler å stå et sted uten mye dagslys. Foto: Mari Halvorsen

Gummifiken – Ficus elastica

Trenger noe mer lys enn plantene nevnt over, men plasserer du den i nærheten av vinduet på vinterstid vil det holde. Tørketålende og lettstelt, og utrolig lekker med sine store blanke blad. Kan kjøpes i mange størrelser og varianter, fra liten potteplante til et innendørs tre. For ja, dette er i utgangspunktet et tre ute i det ville!

Monstera og gummifiken trenger ikke veldig mye lys, men kan med fordel trekkes nærmere vinduet på vinterhalvåret. Foto: Mari Halvorsen

Draketre – Dracena

Frodig og lettstelt, og gir skikkelig palmefølelse! Tåler å stå nesten hvor som helst i hjemmet, kanskje utenom sterkt sollys og de aller mørkeste krokene. Bør bli tørr mellom hver vanning og tåler at du glemmer den litt. Etter hvert som den vokser vil stammen blir høyere og høyere, og du må gjerne fjerne stygge blad nederst langs stammen.

Vindusblad – Monstera Deliciosa

Vindusblad er både tørketålende og nokså skyggetålende, men vil absolutt belønne deg med størst og flottest blader hvis den får stå i nærheten av lyskilde og får riktig stell. På vinteren bør det går litt tid mellom hver vanning. En grønnplante som fint tåler en norsk mørk vinter hvis du tar deg bryet med å flytte den litt nærmere vinduet. Visste du at en Monstera kan klatre og bli over 20 meter høy ute i det fri?

Hadde du gitt opp grønne planter hjemme håper jeg du nå har fått litt ny motivasjon til å fylle hjemmet med grønnplanter! Lykke til.