8. mars markerte vi Kvinnedagen, og banken hadde nok en runde med #Huninvesterer. Å motivere, inspirere og informere om dagens økonomiske bilde er blitt en hjertesak for meg. Spesielt det å gjøre kvinner oppmerksomme på kapitalgapet mellom kvinner og menn. Jeg opplever å få spørsmålet «har dere ikke hatt dette før?». Jo, men dette er dessverre ikke noe som endres over natta.

Det er et helt statsbudsjett i forskjell på kvinner og menns formue, og hele 80 prosent av aksjeverdiene på Oslo Børs eies av menn.

Det er mye som engasjerer oss i dagens samfunn. Alt fra helse og pensjon, til likelønn, utdanning og abort. Dette er gjennomgående temaer som preger livene våre og som er livsviktige. Så hva har alt dette til felles? Det handler om ressurser, investeringer, investeringsvilje og muligheter.

Andrea Madelen Mosvold Hogga er autorisert finansrådgiver i DNB, og er opptatt av folks privatøkonomi, investeringer og eiendomsmarkedet. Hun har bachelor i rettsvitenskap, og økonomi og administrasjon. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Tilgang til ressurser

Gjennom våre investeringer har vi mulighet til å påvirke og endre samfunnet til noe bedre.

Økonomisk likestilling handler om tilgang til ressurser. Muligheten til å bestemme over eget liv. Muligheten til å påvirke verden. De som eier verden, styrer verden. Og når kvinner kun eier 15 prosent av verden, kan det ha noe å si for hvordan den preges.

Selv i Norge preges vi av økonomiske ulikheter mellom menn og kvinner. 81 prosent av alle som tjener over en million kroner er menn, og 86 prosent av alle minstepensjonister er kvinner. Vi kan ikke avskrive at dette betyr noe.

Når kvinner kun eier 15 prosent av verden, kan det ha noe å si for hvordan den preges, skriver denne ukas spaltist. Foto: Shutterstock

Økonomi betyr mye. Jeg får stadig henvendelser fra dem som lurer på om de har råd til å skille seg. Vi kan spørre oss selv om dersom en kvinne trenger å komme seg ut av et vanskelig forhold: «Økes eller reduseres sjansen for at hun klarer det, om leiligheten hun bor i, kun står i hans navn»?

Et skritt i riktig retning

Så hvordan kommer vi lenger i økonomisk likestilling?

For oss i DNB har #Huninvesterer vært et viktig verktøy for å ta noen skritt i riktig retning. De siste årene har kvinner i mye større grad satt i gang faste spareavtaler i aksje- og kombinasjonsfond. Vi ser større engasjement og interesse for investering etter egne hjertesaker.

Det å dele kompetanse om hvordan man kan investere, og få tilgang til ressurser, gjør at vi kvinner i større grad kan eie verden på lik linje med menn.

Det å ha kompetansen, verktøyene og valgene handler selvfølgelig ikke bare om at kvinner skal eie verden, men også om å eie sin egen verden. Ved å investere og eie selv, eier vi også vår egen økonomi og gir oss selv – enkelt sagt – flere muligheter, økonomisk frihet og trygghet.

Fra det dypt personlige i å kunne ha råd til å velge å bli eller gå ut av et forhold, til å kunne forsørge barna dine selv eller ha robust nok økonomi til å velge det livet du ønsker å leve. Til virksomheter som også investerer i kvinner, og kvinners behov.

Og hvordan vil verden se ut når vi klarer å tette det enorme kapitalgapet som finnes mellom kvinner og menn? Det vil tiden vise.