Advarer mot å trekke inn søle og vann

Du kan risikere å måtte bytte ut hele gulvet.

Publisert: Publisert:

Søle, snø og sand kan ødelegge gulvet inne. Hvor mye og hvordan gulvet i gangen kan skades, avhanger av type gulv.

— Først og fremst er det viktig å gjøre noe på utsiden av døren, slik at man ikke drar med seg søle, snø og sand inn. Legg igjen mest mulig på utsiden. Noen dørmatter er ganske dyre, men ganske effektive. Man ser i butikker for eksempel at de har rister og matter utenfor til kundene, sier Johan Gåsbak, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk.

Dørmatter bør være av gummi, og de bør være tette. Skostativet bør også være tett.

— På steder der man bruker store vintersko eller kraftige arbeidssko, ser man ofte koster eller børstestativ. Når man bor slik at de kan stå urørt, kan de være til god hjelp for å børste det meste av snøen av skoene, sier han.

Gulvbelegg og flisegulv

Gåsbak skiller mellom tre typer gulv, og eventuelle skader varierer på disse.

Gulvbelegg av vinyl:

— Gulvbeleggene er tette, så vannet kan ligge på gulvet uten at det gjør noe. Man kan sette fra seg skoene og tørke opp når det passer. Sand sliter på gulvet og er en uting uansett gulvtype, men kan støvsuges opp når den er tørr, sier Gåsbak.

Flise- og skifergulv:

— Flisegulv eller skifergulv kan fungere veldig bra selv om man søler vann, men det kan også fungere dårlig. Det beste er skifer eller fliser av god kvalitet som ligger på betong og tåler hva som helst. Porøse fliser kan få flekker, sier Gåsbak.

— Har man flise- eller skifergulv med tregulv under må man tørke opp søl, for fugene er ikke tette. En del legger inn gulvvarme, og da kan man sette fra seg våte sko. Man kan eventuelt sette støvler og sko inn på badet slik at de tørker, men det kan bli skjolder når gulvet tørker.

Etter lang tids fuktbelastning kan til og med flisbelagte golv få et medtatt preg, med skader i flisfugene, løse fliser og sprekker ved mot listverk. Foto: Sintef Byggforsk

— Tregulv er brysomme

Tregulv:

— Tregulv er brysomme, og i utgangspunktet bør de holdes tørre. Alt vann på tregulv gir risiko for skader. Lakken kan løsne, det kan bli skjolder, tregulvet beveger seg med fukt, og gulvet kan sprekke. Levetiden for tregulvet blir kort hvis gulvet ofte får vann på seg, sier Gåsbak.

— Tregulv, snø og slaps er ikke en god kombinasjon, det er en kombinasjon man bør prøve å unngå. Gulv av tre passer bedre andre steder enn i gangen.

Slik kan du fikse gulvet

Tregulv og parkett kan slipes og overflatebehandles på nytt, men sprekker i gulvene får man ikke gjort noe med.

— Ved stygge sprekker er utskifting mest aktuelt. Vinyl kan få åpne skjøter med påfølgende fuktskader – og reparasjon av undergulvet av tre, og så må nytt belegg, sier Åsbak.

— Fliser og skifer tar ikke skade av vann, men blir det skader i konstruksjonen under, må man rive belegget for å utbedre. Enkeltflis som løsner kan man lime fast.

- I verste tilfelle må gulvene byttes ut

Thomas Mohn, fagsjef hos Gulvspesialisten, sier at frittliggende vann på gulv bør tørkes opp umiddelbart.

— Spesielt parkett og laminat er utsatt for vann, mens skifer og linoleum tåler vann på en annen måte. I de verste tilfellene må gulvene byttes ut i sin helhet, alle møbler må flyttes og demonteres, og skal monteres igjen, det er en stor jobb, sier Mohn.

— Vann, sand og grus er den største utfordringen for gulv, men salt vil også være ugunstig i blandingen.

- Spesielt laminat sveller

Vannet kan trekke inn i skøter og svulme opp, sier Mohn i likhet med Gåsbak.

— Det er spesielt laminat som kan svelle opp, og det kan ikke repareres. Har du gulv av eik vil treet kunne bli sortlig av vann og fukt. Hvis du sliper gulvet vil det løse det meste, men det er en omfattende prosess, man må behandle overflaten på nytt etter sliping også, sier Mohn.

— Vi anbefaler folk en god dørmatte, gjerne en inne og en ute. Ligger det parkett i gangen må man rett og slett være mer påpasselig.

- Hvis det ikke er for ille kan man slipe

Erik Juul i Norges Parkettsliperforbund, sier at medlemmene i forbundet oftest opplever at fuktskadene kommer av at underlaget ikke er skikkelig tørket før man legger parkett, eller fra vannskader.

— Hvis du har lakkert gulvet med en god gulvlakk tåler det mye fukt. Har du brukt tradisjonell gulvolje blir det hvite flekker med vannsøl. Har man har brukt hardvoksolje, tåler dette også mye vannsøl så sant gulvet er skikkelig vedlikeholdt og det ikke blir liggende for lenge, sier Juul.

- Er det vanskelig å reparere gulv som har fått skjønnhetsflekker av vann?

— Hvis gulvet er lakkert blir det ikke stygt av vann. Er det oljet og får hvite flekker vil du måtte forsøke å slipe lokalt og olje det på nytt. Gamle gulv blir etter hvert gule, så du kan få et skille, men det jevner seg over tid, sier Juul.

Har gulvet «slått seg», dvs. at plankene har sprekt opp, og blitt deformert er det verre.

— Hvis det ikke er for ille kan man forsøke å fuge og slipe. Hvis gulvet er laminert (kryssfinér i bunn og eikefinér i topp), kan det delaminere ved at eikelaminatet slipper taket i kryssfinéren. Da må du bytte ut den delen av gulvet som er skadet, og det kan bli en hodepine, for hvis gulvet er lagt for 20 år siden er det neppe hyllevare. I slike tilfeller ender det ofte med at gulvet må byttes sier Juul.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.