PUSSET OPP: Mikrosementpussen ble lagt rett oppå flisene som lå på gulvet fra før. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
HÅNDLAGET: Også vasken er i mikrosementpuss, og er håndlaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
KOBBER: Ikke ekte kobber, men mikrosementpuss. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix
TILPASSET: Benken ble tilpasset slik at den går fra vegg til vegg på badet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Da Marlene Rasmussen og samboeren kjøpte nytt rekkehus for to år siden, hadde baderomsgulvet blå fliser og veggen strietapet. De ville pusse det opp, men nye baderomsfliser kom ikke på tale.

— Vi liker å ha ting ikke alle har, sier Marlene Rasmussen.

De valgte mikrosement på gulv, vegger og tak, og på baderomsbenken. Også den runde vasken er i samme materiale, håndlaget.

På et mindre baderom i første etasje var situasjonen en annen: De forrige eierne hadde allerede pusset det opp, kort tid før Rasmussen flyttet inn. Det hadde nye baderomsfliser og varmekabler.

— Det var greit nok, men ikke slik vi ville ha det, sier hun.

RUSTIKT: Stilen og fargene på badet skulle spille på lag med flisene i gangen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Hun og samboeren valgte å legge mikrosementpuss utenpå flisene her også, men i rustikk stil, i motsetning til på det større badet. Imitert kobber på vasken, små biter av imitert gull i de beige veggene. Fargene skulle ta opp nyanser fra flisene i gangen utenfor. Se, de smarte triksene!

Jan Hinkel i Dekorhuset AS, som forhandler mikrosementpuss, anslår en pris på rundt 1500 kroner pr. kvadratmeter, uten mva., for å legge mikrosement oppå gamle fliser, på et bad som ellers fungerer godt. Prisanslaget inkluderer både materialer og arbeid.

Andre materialer

Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farger og interiør (IFI), merker en økende interesse for andre materialer enn fliser på badet.

TETT: Vinyl gir helt tette gulv og er slitesterkt. Hvorfor ikke velge en sprek farge? Foto: Tarkett, Ifi

— Badet er ikke lenger det lille rommet man steller seg på om morgenen. Vi ønsker oss spa; større bad, flere bad og flere funksjoner inn på badet. Da kommer også ønsket om å skape en mer personlig stil. Hvite fliser på veggen og grå, sandfarget eller blå fliser på gulvet var standard lenge. Nå opplever mange at fliser overalt gir litt institusjonspreg, sier hun, og trekker frem eksempler på overflater hun synes er spennende alternativer:- Tapet, vinylbelegg, våtromsplater, slette malte vegger, eller malte vegger med struktur. Trepanel kan også brukes, såfremt du holder deg langt nok unna våtsoner, sier hun, og understreker:

— Vil man ha et baderom som er «pottetett», er vinyl løsningen.

42 prosent gjør arbeidet selv

Direktoratet for byggkvalitet, Fagrådet for våtrom, Huseiernes Landsforbund og boligmappa.no gjennomførte i 2015 våtromsundersøkelsen, der 2635 personer svarte på spørsmål om oppussing av baderom.

SJAKK: Du trenger ikke fliser for å få sjakkmønsteret baderomsgulv. Her er det lagt vinylbelegg. Foto: Gerflor, IFI

67 prosent hadde pusset opp badet i løpet av de siste seks årene. Hele 87 prosent hadde pusset opp i løpet av de siste ti årene. Årsaken til oppussingen var først og fremst at folk ønsket mer moderne bad: To tredjedeler svarte det, mens en mindre andel begrunnet det med lekkasje eller med ønske om større plass.For øvrig hadde 42 prosent av de spurte gjort hele eller deler av arbeidet selv.

SVART: Hvorfor skal baderom absolutt være lyse? Her har eier valgt å male baderomsplater, ut fra fargen på flisene, og for å spare penger. I dusjsonen har hun imidlertid fliser. Foto: IFI

Cato O. Karlsen, daglig leder i Fagrådet for våtrom, påpeker imidlertid at mange eldre bad er robuste, selv om de kanskje ikke ser så moderne ut.— Vi ser bad som fungerer rimelig greit, som er både 30 og 40 år gamle, sier han, og fortsetter:

— Primært har vi hatt litt utfordringer med hus bygget på 70- og 80-tallet. Hus som er bygget på 50- og 60-tallet kan ha bad som er bygget robuste og gode.

Dette huset ser ut som et tre!

Dokumenterte produkter

Karlsen råder folk som vil pusse opp badet, til å bruke testede produkter med god dokumentasjon, som er egnet for bruk på våtrom.

STEINMØNSTER: Flere av de nye våtromsbelegg imiterer stein, fliser og mosaikk, men er av vinyl. Foto: Gerflor, IFI

— I praksis betyr det at man velger malingssystemer eller vinyl som har «SINTEF Teknisk Godkjenning», eller tilsvarende. Vi erfarer en del tilfeller der det går galt grunnet lite egnede produkter, sier han.Baderomsplater er imidlertid godt egnet, ifølge Karlsen.

Kevin Hægeland, produktsjef i Fibo-Trespo, forklarer hvordan baderomsplatene er laget:

IKKE TRE: Veggpanelet "Rough Wood" er ikke tre, men laminatplater. Foto: Fibo-Trespo, IFI

— Kort fortalt er Fibo-Trespo veggpanel en syvlags kryssfinérplate, med pålimt høytrykkslaminat på for- og bakside med tykkelse på ca. 10,2 millimeter, som er godkjent for våtrom og våtsone. Dekoren på platen kan betegnes som «membranen». I platene våre med flisemønster ligger det i tillegg et underark, som bestemmer om fugen skal være grå eller hvit, forteller han.

Mener marmor er dårlig egnet

Cato O. Karlsen mener videre at marmor er dårlig egnet på våtrom, og råder folk til å være forsiktig med naturstein.

— Naturstein er vanskelig å vedlikeholde, sier han.

FUGLER: Willow tree, våtromstapet fra Sanderson. Foto: Sveinung Bråthen, Fargerike

Han mener dessuten at mange av de gamle badene bør skiftes helt ut.— Ett av de viktigste argumentene for dette er at de gamle slukene har en litt annen utforming på klemringene, som også gjerne kan være rustet. Når du skal ha vinylen ned i sluket, kan det være vanskelig å få det tett, sier han, og påpeker samtidig at folk bruker badene på andre måter enn før.

EKTE TRE: Noen bruker ekte treverk på badet. Dette er termoask, som har en mørkere farge enn ubehandlet ask. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

— Gamle bad, uten skader, kan få utfordringer når nye mennesker kommer inn og bruker badene annerledes enn tidligere beboer. Tidligere dusjet ingen direkte på gulv, man tørket opp vannsøl, og brukerfrekvensen er vesentlig endret, sier han.

Hvor miljøvennlig er det?

Arne Nesje, seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, påpeker at «miljøvennlig oppussing» i seg selv er et noe tvetydig begrep.

— Så snart du pusser opp noe som er funksjonelt, er det i utgangspunktet ikke miljøvennlig, sier han.

TAPET: Mosaikkmønsteret baderomstapet. Foto: Jeroen van der Spek, Borge

Hvis du likevel vil at badet skal se annerledes ut, er det noen grep som bidrar til å gjøre oppussingen mest mulig miljøvennlig.— Behold de gamle flisene. Legg flis på flis hvis membran og andre tetteløsninger fungerer. Da slipper du å rive og lage et større avfallsberg enn vi allerede har, sier Nesje.

Det er også teknisk mulig å legge ny vinyl over gammel flis. Det er imidlertid ingen god løsning, mener Nesje.

— Vinyl består av polyvinylklorid (PVC) som er et materiale som ikke fremstår som et miljøvennlig alternativ.Ved riving klassifiseres PVC som risikoavfall og koster ekstra å deponere, sier han. - Deesuten er det ikke så populært som fliser, og sansynligheten for at det vil skiftes ut ved eventuelt salg av boligen, er stor. Det er ikke bærekraftig tenkning.

- Vanskelig med oversikt

Som en enkel oppussing er imidlertid våtromsmaling med «SINTEF Teknisk Godkjenning» en mulighet.

ETT MATERIALE: Både vask, gulv og vegg er laget av mikrosementpuss, som er lagt rett oppå de gamle flisene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

Med hensyn til mikrosementpuss er det vanskelig å si noe klart.— Vi har for lite erfaring med det spesifikke produktet i våtrom. Men når det kommer til sement, er det mange synspunkter. Noen fremhever at sement er en av de verste CO2-forurenserne på kloden. Andre er opptatt av at det er et godt byggemateriale. Uansett er det ikke store volumer sement som går med til et våtrom hvis systemet ellers holder mål, sier han.

Nesjes kollega, Sverre Holøs, også seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, og fagredaktør for Byggforsk-boken «Miljøvennlig oppussing» som kom ut i 2008, synes det blir for detaljert å skille mellom ulike oppussingsprodukter til badet.

— Det er veldig mange materialer på markedet, og vanskelig for forbruker å ha oversikt over milljøegenskaper. Velg holdbare løsninger med godkjente materialer, så man ikke må renovere på nytt om få år. Men det er en god idé å sørge for at avfallet håndteres forsvarlig. Sørg også for at det ikke spres støv rundt i boligen under arbeidet, slik at du ikke ødelegger innemiljøet, sier han.

Vi kan også anbefale disse reportasjene: