I jobben min møter jeg mange forskjellige mennesker i ulike livssituasjoner. Noen av dem ligner på min; nyutdannet, nygift og svigermor med sterke meninger om interiør i nytt hus. Andre opplever at økte priser tar opp stadig mer av bufferen.

Sørlendinger er faktisk mest bekymret for økte husstandsavgifter i hele landet. Det viser en undersøkelse gjennomført av IPSOS for DNB. Hele to av tre sørlendinger mener økte husstandsutgifter blir tøft for privatøkonomien. Det er mer enn noe annet fylke i Norge.

Det vi bekymrer oss mest for er dyrere strøm og økte matvarepriser. For mange unge i min aldersgruppe har man flyttet fokuset fra hva vi maksimalt kan låne, til hva lånet koster totalt hver måned.

Økonomi og psykologi

Samtidig viser undersøkelsen at selv om vi er mest bekymret, er det vi sørlendinger som faktisk vil slite minst med å betale løpende regninger. Kun fire prosent av oss vil slite med å betale løpende regninger, samtidig kommer halvparten av oss til å spare mindre. Mange er bekymret, derfor er det viktig å ha noen å prate med. I jobben min er jeg like ofte psykolog som finansrådgiver.

Økonomi og psykologi henger sammen. Mange føler nok på et tabu med å snakke om egen økonomi, særlig hvis man opplever at inntektene ikke strekker til og gjelda blir større. Det som er viktig når du bekymrer deg er å prate med noen. Slå et slag for økonomisk åpenhet! Dersom du føler på en klump i magen er du absolutt ikke alene.

Andrea Madelen Mosvold Hogga er autorisert finansrådgiver i DNB, og er svært opptatt av folks privatøkonomi, investeringer og eiendomsmarkedet. Hun har bachelor i rettsvitenskap, og økonomi og administrasjon. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Send gjerne innspill til tema til andrea.mosvold.hogga@dnb.no. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen

Mitt råd er å skaffe seg en person i banken du kan snakke med om både store og små livshendelser, en Andrea, Ruth eller Torstein. Det er viktig å ta kontakt så tidlig som mulig så ikke problemene vokser. For det er få problemer jeg opplever at ikke kan løses.

Fem tips

Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne for å få oversikt over egen økonomi. Derfor har jeg lyst til å gi deg fem konkrete tips:

1. Ta en gjennomgang av kontoutskriftene dine. Hva er dine økonomiske tyver? Å ha oversikt over eget forbruk er viktig da det må stå i stil med inntekt for at ting skal gå rundt.

2. Sett dette gjerne opp i form av et budsjett. Nå som en del poster har økt må nok budsjettet oppdateres, og bufferen justeres.

3. Gå gjennom avtaler og abonnementer. Er det mulig å forhandle en bedre pris? For eksempel har jeg en kollega som har altfor mange streamingtjenester og rekker ikke å se alt.

4. Sjekk at du er riktig forsikret. Ta en gjennomgang av vilkårene for å være sikker på at du er dekket dersom noe skulle hende. Dette er ditt sikkerhetsnett, og du unngår muligens en stor uforutsett utgift.

5. Få oversikt over renta på dine lån og sparekontoer. Se at pengene dine er riktig prioritert, og plassert. Jeg møter kunder ukentlig hvor jeg uoppfordret tar opp dette med dem. Det kan være en ung gutt som betaler inn ekstra på boliglånet, men har forbruksgjeld med høyere rente. Det kan være en kollega i en annen avdeling som har penger på sparekonto, men har brukt noe av rammelånet med høyere rente enn sparekontoen. Og så er det kanskje gode grunner til det – men det må være et bevisst valg.

Andrea Madelen Mosvold Hogga, finansrådgiver i DNB Kristiansand og ny spaltist i Abito. Foto: Damares Stenbakk / Fædrelandsvennen