40 prosent av oss pusset opp i fjor og cirka 40 prosent planlegger å pusse opp de neste tolv månedene, ifølge en undersøkelse fra Prognosenteret.

I fjor brukte nordmenn 70 milliarder på oppussing, i 2017 vil vi bruke omtrent 72 milliarder – og det inkluderer ikke møbler.

– Nordmenn troner ensomme på toppen av oppussingsstatistikken i Europa, kanskje også verden. Vi har god økonomi og 60 prosent av oss bor i eneboliger, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Nordmenn tilbringer en del hjemme og vi eier stort sett boligene selv.

BESTEMMER: Kvinner tar ofte initiativ til å male innendørs, mannen tar oftere initiativ til å male utendørs. Shutterstock / NTB

Oppussing er for mange et evigvarende prosjekt. Enten er man akkurat ferdig eller så har man noe stort eller smått på gang, ifølge Øye.

Men vi pusser opp mest når vi flytter og de første årene i ny bolig.

Norske hus blir gråere – hvilket bilde foretrekker du?

BESTEMMER: Kvinner tar ofte initiativ til å male innendørs, mannen tar oftere initiativ til å male utendørs. Shutterstock / NTB

)

Høyner ikke standarden

70 milliarder på oppussing handler ikke bare om nytt kjøkken og bad, men også oppgradering. Rundt 35 milliarder går til tak som lekker og lignende.

– Men vi pusser opp mye mer innvendig enn utvendig, noe som ikke er logisk. Vi kunne klart oss med 45 milliarder til å holde ting ved like, sier Øye.

– Overforbruket går ikke til å høyne standard, vi pusser opp på grunn av estetikk. Vi maler ofte, kjøper ny sofa og bytter farge på veggen.

Ifølge DNB Skadeforsikring når boligene skadetoppen når de er 30 år gamle. Faren for vannskader er 80 prosent høyere enn da boligen var ny, og faren for brannskader øker.

BESTEMMER: Kvinner tar ofte initiativ til å male innendørs, mannen tar oftere initiativ til å male utendørs. Shutterstock / NTB

Dette koster kjøkkenet og badet

Badet er blitt dyrere å pusse opp. Det er et helt annet rom enn for noen tiår siden. Det samme med kjøkkenet.

– I dag handler badet om velvære, før brukte man badet til å vaske seg.

På kjøkkenfronten har det skjedd så mye teknisk med innbygging at mange synes et ti år gammelt kjøkken er umoderne.

Nå kan man ha kaffemaskiner i veggen, avtrekksvifter som heves, senkes og vris dit man ønsker, induksjonstopp og ovner med helt nye funksjoner.

– Folk bytter ti år gamle kjøkken. Funksjon og teknologisk utvikling gjør at man bruker mye penger på det, sier Øye.

I dag bruker vi i gjennomsnitt 85.000 kroner på å oppgradere badet og 73.000 kroner på kjøkkenet.

Tilbygg koster 96.000 kroner og utvendig maling i gjennomsnitt 6000 kroner.

28-åringens hjem er kåret til årets vakreste

Hvem tar initiativ til oppussing?

Mannen tar oftest initiativ til utvendig oppussing, satt på spissen tre ganger så ofte som kvinnen, ifølge Øye.

Menn tar initiativet til oppussing ute i 30 prosent av tilfellene, kvinnen mellom elleve og 14 prosent, borettslag og lignende tar også en del av kaken.

Inne er kvinnen og mannen mer sidestilte, spesielt på badet. For ti-femten år siden var det i hovedsak kvinnens domene, men det har endret seg.

Men kvinnen tar mer initiativ og beslutning når det gjelder oppussing av kjøkken og maling inne – omtrent tre ganger mer enn mannen.

BESTEMMER: Kvinner tar ofte initiativ til å male innendørs, mannen tar oftere initiativ til å male utendørs. Shutterstock / NTB

Toppleiligheten omkranset av 240 kvadratmeter balkong: – Det var vel verdt den ekstra investeringen

Typiske oppussingstabber vi gjør

Innvendig gjør 52 prosent alt arbeidet selv. 13 prosent får hjelp av familie/venner, ni prosent gjør noe selv og får noe hjelp av håndverker og 26 prosent får alt gjort av håndverker.

– Folk er «gjør det selv»-entusiaster. Menn bruker verktøy og kjøper verktøy. Vi har ingen tradisjon i Norge for å dele med hverandre – vi kjøper vinkelslipere og avansert verktøy og bruker det kun én gang. En middels nordmann har et halvt snekkerverksted i garasjen, sier Øye.

Seks typiske oppussingstabber du må unngå

Typiske feil under oppussing:

- Å glemme armering mellom gipsplater, ifølge Kjersti Bergesen, programleder for «Tid for hjem». Det kan føre til stygge sprekker. Man må bruke papirstrimmel mellom gipsplatene.

- Man glemme stikkontakter. Før du spikrer opp nytt panel eller gipsplater, tenk på hvor du skal ha stikkontakter og hvor mange du trenger. Vil du ha en ved siden av sengen eller på kjøkkenbenken til kaffetrakteren? Ofte er ikke det elektriske anlegget oppgradert, ifølge Bergesen.

- Rennende og kladdete maling. Når du skal rulle veggen, husk at rullebøylen skal vendes samme vei som du ruller, er malerens beste tips. Hvis du ruller fra høyre til venstre, skal rullebøylen hele tiden være på venstre side.

- Man plasserer dører feil. Bergesen anbefaler at man tenker på «trafikksoner». Vurder hvor du kommer til å gå, hvor du trenger plass og hvor du skal ha møbler.

- Grunner ikke gipsvegg og sponplater. Det må gjøres før man maler eller tapetserer, for tapetlim og maling vil forsvinne inn i platene uten grunning.