De færreste vil kanskje tenke at vintermånedene egner seg til hagearbeid, men ifølge det danske nettmagasinet idenyt.dk, er februar en ypperlige måned for å drive med beplantning av rosebusker. Eneste forutsetning, riktignok, er at bakken ikke er frossen.

For såfremt jorden er mulig å spa i, finnes det en rekke fordeler med å plante rosene i kaldt vær, skriver de og viser til roseekspert Rosa Eskelund.

Frosten kan ta knekken på rosene. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Hun driver og eier det danske rosegartneriet Rosa Aps og har uttalt at planting i vintermånedene både gir rosene anledning til å sette seg litt, at de ikke trenger så mye vanning da – og at de da vil blomstre allerede til sommeren.

Eskelund anbefaler at før man vinterplanter rosene, bør man sette dem i et spann med vann i et par timer før planting. Rosen skal så plantes dypt, omtrent 7–8 centimeter under podestedet.

Første gjødsling bør skje i april, mener hun, og rosene trenger gjødsel som inneholder mikronæringsstoffer og NPK, en blanding av hovedstoffene nitrogen, fosfor og kalium.

– Skeptisk

Tove Ladstein, gartner i Opplysningskontoret for blomster og planter, er ikke helt overbevist om at det er klokt å plante i norsk jord i februar.

– Det må i så fall være i svært milde strøk, som på sørlandskysten, der det er stabilt mildt. Og kun når rosene man planter er tilvendt et utendørs klima, sier hun.

Ladstein sier at det stort sett er tele i bakken i februar, dessuten er hun skeptisk til at de nyplantede rosene vil klare vårfrosten. Den kommer ofte og gjerne plutselig i mars og april.

Tove Ladstein, gartner i Opplysningskontoret for blomster og planter, er ikke helt overbevist om at det er klokt å plante i norsk jord i februar. Foto: Privat

– Det man av og til gjør og som var vanligere før, er å kjøpe og plante såkalte barrotsroser. Det vil si planter som fremdeles er i vinterdvale, der røttene er pakket inn i mose eller lignende, men ikke står i potter med jord, og som ikke er drevet frem til å ha fått blader og knopper. Disse har større sjanse for å klare våren, og må som regel plantes umiddelbart etter at de er kjøpt, for ikke å tørke inn.

Kari Brekke, gartner hos MesterGrønn, forteller at de ikke selger barrotsroser lengre. Det er fordi interessen for disse har avtatt de siste årene, og andre varianter er mer etterspurt. Hun tror det skyldes at nordmenn helst vil ha ferdige, flotte planter som blomstrer raskt. Nyplantede barrotsroser trenger gjerne halve sommeren før de har vokst frem knopper.

– Men dersom du har fått tak i dette, kan du plante dem rett ut så lenge det er mulig å spa dem ned i bakken, sier hun.

Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Mistrives med store temperatursvingninger

Marianne Enger Utengen, gartner i Det norske hageselskap, sier at vårplanting av roser er en fin ting, men at det sannsynligvis blir vanskelig å få til i februar. Hun tror man må vente til mars eller april før det lar seg gjøre på Sørlandet, kanskje til og med mai på Østlandet.

– Men uansett hvor vi bor: I etableringsfasen vil ingen planter trives med veldig store temperatursvingninger, sier hun og forklarer at måten rosene er dyrket frem på, vil ha en betydning for når de kan plantes.

– Er de dyrket frem i et lunt hus og er godt i farta, vil de settes mer tilbake enn om de er dyrket med naturlige temperatursvingninger ute på friland.

Marianne E. Utengen i Det norske hageselskap. Foto: Jens Fremming Anderssen

Fordelene med å plante tidlig

Generelt tåler roser ned mot et par plussgrader, og fordelen med å plante tidlig er at det er gunstig for rotsystemet å få etablert seg og grodd seg til tidlig på sesongen, ifølge Brekke i MesterGrønn. Da er rosene bedre rustet til å både kunne ta opp mer næring og vann når sommeren kommer for fullt.

– Rosene vil også være godt rustet til en påfølgende vinter, sier hun.

Brekke forklarer videre at alt som er nyplantet, tåler litt mindre tørke enn planter som har grodd seg godt til med et dypt og godt rotsystem.

– Derfor anbefaler man for eksempel alltid å bruke store romslige potter ute på sommeren, nettopp fordi et rotsystem som får god jord og god plass, er nøkkelen til sunne, bugnende planter, sier hun.