ÅRETS FARGE: Brunt. Vil den ta over for hvitt og grått? ÅRETS FARGE: Brunt. Vil den ta over for hvitt og grått? Foto: Dagny Fargestudio, fotograf Margaret De Lange

Er dette årets mest populære farge?

Hvit er ferdig, mener ekspert.

— Brunt gir en atmosfære som føles trygg og vennlig, spesielt de nyansene med mer rødt i seg. Sammen med grønt og blått, vil brunt være med på det nye nøytrale laget, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe i Dagny Fargestudio.

I dag kåret Dagny Fargestudio brun til årets viktigste farge for 2017. Cognac, jord, konfekt, whisky, kamel, sand, cremee brulee, teglstein, kaffe og sjokolade er blant nyansene.

Dodukken og lavalampen er blant dem:

Brunt tre?!

Brun kommer til å tas inn i hjemmene med terrakotta, teglstein og skinn, men også på malte flater, tror Thurmann-Moe.

— Treverket kommer tilbake etter hvert også på veggene, men sees nå tydelig på møbler. Tre og de naturlige materialene er noe vi higer etter igjen, i stedet for at alt skal være malt. Vi vil rett og slett være nærmere naturen, med planter og materialene vi omgir oss med.

FARGEEKSPERT: Neste år er årets viktigste farge brun, mener Dagny Thurmann-Moe. Foto: Tine Monsen

Norsk arkitektur har vært brun flere ganger i løpet av de siste hundre årene, det samme med maten og klærne.— Fra å være en kjedelig og platt nøytral, er brunt i ferd med å markere sin retur – retolket og fornyet i et stort spenn av nyanser og i selskap med en rekke andre sofistikerte farger, mener Thurmann-Moe.

- Jeg tror nok noen kjenner på interiørskammen:

BRUNTONER: Er dette norske hjem i 2017? Foto: Dagny Fargestudio, fotograf Margaret De Lange

— Vil se hjem med flere fargerDe blå og grønne nyansene er fremdeles veldig viktige, mener Helle Tjaberg, trendekspert og redaksjonssjef i Maison interiør.

— Fra produsentene ser man jordfarger, sære og syrlige toner. Vi vil utfordres litt mer. Det er interessant, vi hører fra leserne at de vil se flere hjem med farger. Vi ser at folk maler mye mer i farger, sier Tjaberg.

EKSPERTEN: - Alt er fremdeles veldig materialfokusert. Det lyse treverket er tilbake, men det er fremdeles mye tre med varme. Og nå kommer den fargede marmoren i blant annet rødt og rosa, sier Helle Tjaberg. Foto: Charlotte Wiig

— Selv de svarthvite bloggerne har begynt å bruke litt farger.Grått og hvitt er veldig enkle valg, men flere vil velge varmere nyanser fremover, tror Tjaberg.

Ikke bare gjør det noe med atmosfæren i nabolag, det gjør også at vi ikke klarer å skille kontraster like godt:

Mindre minimalistiske svart-hvite hjem

Fargene er her nå, mener hun.

— Bransjen har snakket om farger i mange år. Nå får man kjøpt ting i farger hos produsentene vi bruker pengene våre hos. For eksempel fokuserer Ikea på oransjerøde sofaer i høst.

TRE: - En del kjøkkenprodusenter begynner å komme med litt spennende trefronter. Det lyse treverket er tilbake, sier Helle Tjaberg. Her et kjøkken fra Schmidt. Foto: Schmidt

— Hva vil vi se mindre av fremover?- Man vil se mindre av de veldig hvite og svarte hjemmene. Ting løsner litt. Selv de som sier de må ha det veldig rolig og nøytralt hjemme vil få inn mer mønster, stæsj og farge. Vi ser stadig mer konjakk-farget skinn, sier Tjaberg.

Det blir spennende på tapet- og tekstilffronten – mønstre, inspirasjon fra art deco i gylne, varme og rustrøde toner, forteller Tjaberg.

2017: Tidligere i år kåret Nordsjö en blågrå farge til sin årets farge, «denim drift». Jotun snakker om ulike farger i forskjellige nyanser. Rosa, grå, brun og grønn. Foto: Siren Lauvdal

— Ferdig med hvittBlå, rust og olivengrønt blir de viktigste fargene fremover, mener trendekspert Halvor Bakke.

— Hvitt er vi ferdig med som trend. Ta heller et bevisst valg når du velger farge. Og rommet blir ikke mindre om det ikke er hvitt.

Det vil bli flere mørke farger, mener Bakke. Han anbefaler at man velger en eller to nyanser mørkere farge enn man egentlig hadde tenkt.

— Maling er uansett ikke hjernekirurgi. Man kan male over igjen, sier Bakke.