Mitt første tips er å henge opp en fin krans på døra, eller ved siden av. Prøv å lage en krans selv. Du trenger verken være dekoratør eller ha noe erfaring for å få det til. Har du tilgang på litt gran og furu fra skogen kan du lage en nydelig krans nesten helt gratis.

Det eneste du trenger i tillegg er en halmkrans og litt ståltråd, så er det bare å surre på masse fint vintergrønt. Bland gjerne forskjellige typer gran, furu og einer, og pynt med kongler og lerkekvister. En litt rufsete krans har masse sjarm!

Hvis du ønsker en slankere krans er det veldig fint å bruke en metallring innerst. Surr den gjerne inn med mose først, og så fester du det du måtte ønske utenpå der. Sett prikken over i-en med ei sløyfe.

Har du ikke mulighet til å sanke mose og vintergrønt selv, får du kjøpt dette på de fleste hagesentre. Ønsker du lys i kransen kan du surre rundt en lyslenke på batteri. Vær kreativ og sett ditt eget preg på kransen.

Lag en krans selv med en metallring og mose og kvister fra naturen. Enkelt og billig! Foto: Mari Halvorsen

Krukker

Hva med krukkene?

Har du flerårige planter i krukkene fra før kan du dekorere med lyslenker og kongler i jorda. Til og med løvfellende trær kan bli vakre med en liten lyslenke.

Har du visne sommerblomster og høstplanter kan du bytte disse ut med vintergrønne busker. Det er mye forskjellig å velge i, men fine vintergrønne planter du lett får tak i på denne tiden er sypress «Ellwoodii», ulike typer gran og kinaeiner.

Ønsker du noe som skiller seg litt ut kan du også pynte med et sedertre. Disse tåler ikke alltid like godt vinteren i krukke, men passer du på det kan du ha glede av det i mange år fremover.

Blomster til jul

Ønsker du litt blomster også nå på vinteren kan du plante Helleborus, eller julerose som vi ofte kaller det. Tåler noen minusgrader, og er faktisk en staude. Skimmia har også vakre blomsterknopper på denne tiden. Skimmia er en vintergrønn busk som blomstrer på våren, men som oftest er i salg på høsten og vinteren med sine dekorative knopper. Finnes i både rød og hvit.

Pynt med blomster som tåler noen minusgrader. Foto: Mari Halvorsen

Om du virkelig ønsker julestemning kan du dekorere med girlander og mer lys. Girlander er nydelig å henge både rundt døra, langs et rekkverk eller rundt en stolpe. Det finnes mange fine girlandere med ferdig påsatt lys i alle mulige lengder på markedet. Eller du kan lage selv.

Gartnertips

Har du opplevd å ha vintergrønne busker i krukke som blir brune på våren? Mest sannsynlig har disse tørket i vårsola.

Når våren kommer og sola steiker samtidig som det fortsatt er frost i bakken, klarer ikke planten å hente vann fra røttene samtidig som planten fordamper vann fra nålene eller bladene. Dekk til med strier. Det fungerer som solkrem for planten og beskytter baret. Du kan også prøve å vanne med lunkent vann og dusje planten med vann.