Mens temperaturen kryper nedover på gradestokken, øker behovet for varme innendørs. Dette skaper økt brannfare.  Mens temperaturen kryper nedover på gradestokken, øker behovet for varme innendørs. Dette skaper økt brannfare.  Foto: Jon Anders Skau

Høysesong for boligbranner: Slik forebygger du

Vintermånedene er høysesong for boligbranner. Disse grepene bør du ta for å forebygge brann i boligen.

– Det er en større brannfare i vintermånedene fordi vi er mer hjemme, fyrer mer og bruker mer strøm, forteller brannkonstabel ved Kristiansand brann- og redningssentral, Sigbjørn Justnæs.

Mens temperaturen kryper nedover på gradestokken, øker behovet for varme innendørs. Dette skaper økt brannfare. 

– Komfyrer, bruk av skjøteledning, elektrisk oppvarming og mer hjemmetid er de største brannfarene i boligen, forteller brannkonstabelen.

Over femti prosent av brannene starter på komfyren. Foto: NTB Scanpix Shutterstock

Komfyren er verstingen

Ifølge Justnæs starter mange av boligbrannene på kjøkkenet – nærmere bestemt ved komfyren.

– Over femti prosent av brannene starter på komfyren. Man er mindre ute og spiser, og lager mer mat hjemme. Da blir fort dagens multitaskere uoppmerksomme i matlagingen. Alle bør investere i en komfyrvakt, oppfordrer han.

Også Brannvernforeningen peker på at komfyrvakten kan bli en lønnsom investering.

– Installering av komfyrvakt er et rimelig og svært effektivt tiltak. Man får en komfyrvakt til rundt 3000 kroner og den er lett å installere selv. Det alene vil forebygge mange utrykninger og branntilløp, forteller administrerende direktør, Rolf Søtorp. 

Brannkonstabel ved Kristiansand brann- og redningssentral, Sigbjørn Justnæs. Foto: Arkiv

Seriekoblet røykvarsler

Selv om røykvarsleren har en holdbarhet på ti år, oppfordrer brannkonstabel Justnæs til jevnlige sjekker. 

– Aller helst en gang i måneden. En røykvarsler som virker er det beste hjelpemiddelet vi har, forteller han.

Justnæs forteller at man bør ha en røykvarsler i hver etasje, og at de helst skal være seriekoblet. En annen brannfelle man bør være obs på er seriekoblet strøm.

– Man bør unngå bruk av skjøteledninger, spesielt fra gjenstander som har høy strømeffekt kan dette være en brannkilde. Det sikreste er å koble strømmen rett i veggen, forteller han.

Administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp. Foto: Brannvernforeningen

Advarer mot dekorasjoner med levende lys

Søtorp advarer mot dekorasjoner med levende lys som er omsluttet av tørkede blomster, granbar, strå og kongler.

– Vi har registrert at det oppfordres til slike dekorasjoner av enkelte bloggere. Dette er nærmest en forberedt ildspåsettelse og vi oppfordrer alle til å la være, sier han.

Videre understreker han at det er en meningsløs og kunnskapsløs oppfordring å pynte med brennbart materiale rundt levende lys.

Vis fakta ↓
Brannstatistikk:

Bistå risikogruppene

Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forteller at det i stor grad er personer i risikoutsatte grupper som omkommer i brann. 

– Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt. Tall fra DSB viser at cirka 75 prosent av dem som omkommer i brann er i disse gruppene, forteller han.

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

– Personer i risikoutsatte grupper har begrensede muligheter til å ivareta egen sikkert, hvis det begynner å brenne, forteller Ly. 

Han påpeker at risikoutsatte grupper kan være vanskelige å nå med vanlig informasjon, og at man derfor er avhengig av at pårørende tar et ekstra ansvar.

Vis fakta ↓
Slik kan du bistå som pårørende: