-Så lenge du sørger for at alle matrester forkulles, trenger du ikke å vaske grillristen, sier Siv-Elise Friestad, merkevaresjefen i Weber.

Hun anbefaler å gjøre følgende når du er ferdig med å grille.

-Sett brennerne på fullt og lukk lokket. Etter cirka 15 minutter, skrur du av og børster bort mat- og kullrester med en stålbørste, forklarer hun.

Restene forkulles

Denne fremgangsmåten gjelder også om du bruker elektrisk grill eller kullgrill.

-Som regel er det god varme i kullgrillen lenge etter at du har grillet maten ferdig. Bare sett på lokket og børst bort restene etterpå.

grill6

Dermed er det unødvendig å skrubbe grillristen med såpe og vann, eller bruke penger på spesialmidler ment for grillvask.

Les også Ugress smaker godt til grillmat

-Hvis du glemmer å sette på varmen eller lokket, er heller ikke det noe problem. Da kan du varme opp grillen og svi av restene før du begynner å grille neste gang, forklarer Friestad.

Bakteriene dør

Mattilsynet bekrefter at det ikke er forbundet med noen helserisiko å droppe såpe og vann.

-Nei, så lenge alt forkulles er det ingen bakterier som overlever, sier Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.

grill6

Denne rengjøringsmetoden er holdbar gjennom hele sesongen, men hun anbefaler likevel en grundigere vask i starten og slutten av grillsesongen.

-Ja, for egen del vasker jeg godt da, og jeg bruker selvsagt litt såpevann rundt grillen hvis det blir fettet det, men selve grillristen børste jeg bare av etter at restene er brent opp, forklarer Stavsholt Bujordet.

Redskapene må vaskes

Hun er mer bekymret for stekeklypen og fatet.

-Mange bruker samme klypen på det rå kjøttet og deretter på det ferdig grillede kjøttet, og da kan bakteriene overføres.

Les også Ikke la vepsene ødelegge grillfesten

Også fatet bør byttes for å unngå helserisiko.

-Det er nok mange som bærer rått kjøtt ut i hagen på samme fat som de etterpå bruker til den ferdig grillede maten. Det bør man ikke gjøre, avslutter Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.