- Tidligere eiere hadde tapetsert nesten alle veggene i hele huset, uten å gjøre jobben spesielt bra. Det var bulker i hjørnene i stua og tapetet var løsnet fra veggen flere steder, sier Bjørnhild Fjeld på bloggen sin Spirea.no.

Og da familien skulle pusse opp fikk de erfare at det heller ikke var noen enkel løsning å fjerne det gamle tapet.

- Den ytterste delen lot seg greit rive av i store flak, men det var svært tidkrevende å få vekk det innerste papiret og limet som tapetet var festet til veggen med, fortsetter hun, og forklarer at en tapetfjerningsmaskin gjorde jobben litt enklere.

- Den fungerte ganske effektivt noen steder, andre steder nesten ikke i det hele tatt. Vi fant også et kjerringråd på internett om å blande lunkent vann og eddik og spraye på veggen, det funket ganske greit, fortsetter hun.

En slett vegg er pent. Enten du velger en ny tapet eller bare maler. Foto: Ifi.no

1 000 000 pusser opp i år

I Norge finnes det cirka 2,4 millioner husstander, og i følge Prognosesenteret utfører i overkant av 40 prosent oppussing i mer eller mindre grad hvert år.

Det betyr at det gjennomføres oppussing i 1 millioner husstander i året, og denne oppussingen koster nordmenn 80 milliarder kroner årlig.

For ikke å bruke mer penger og pusse opp oftere enn nødvendig, er det smart å gjøre noen forberedelser før man starter.

Dersom målet med oppussingen er å få fine vegger, er gjerne første steg å vurdere om det gamle tapet må bort eller ei.

I følge Ifi.no er det ingenting i veien for å tapetsere eller male oppå gammel tapet så sant den sitter godt fast, og ikke er løs og stygg slik som i Fjelds tilfelle.

Noen tapet er også spaltbare, slik at øverste lag kan dras av mens det som sitter igjen blir et godt underlag for videre heftgrunn og tapetsering.

Selv om du får bort all tapetet er gjerne underlaget ujevnt. Så det kan være lurt å legge på en veggfornyer før du maler eller tapetserer på nytt. Foto: Ifi.no

Fjerning med fukt eller damp

Dersom hele tapet må bort, kan det gjøres på ulike måter.

Først kan du forsøke å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du klarer å få løsnet det ved hjelp av en sparkel eller tapetskrape. Det finnes også egne tapetoppbløtere som gjør tapetet bløtt og løser opp tapetklisteret.

Går ikke tapetet bort ved hjelp av fukt, kan tapetfjerning med dampmaskin være et godt alternativ. Hold dampflaten mot veggen i noen sekunder og skrap deretter av tapetet. Vær oppmerksom på at det kan bli en del vannsøl på gulvet, så dekk det godt.

Noen glassfiberstrier og miljøtapet kan sitte svært godt, hvis ikke du får det bort kan det være lurt å helsparkle.

Et annet alternativ er å påføre en underlagsduk, altså en veggfornyer som er en slags sparkel på rull. Disse finnes i ulike tykkelser, velg gjerne en tykk variant dersom du har litt struktur på veggen du vil skjule.

Pent resultat med veggfornyer

Dersom du har klart å få bort all tapetet og står igjen med rene sponplater, kan det være fristene å male direkte oppå dem. Men Erik Torp hos tapetleverandøren Storeys anbefaler i følge Ifi.no å legge på en veggfornyer først.

– Bruker du en veggfornyer før du maler, får du et fint og slett resultat, sier han. Underlaget avgjør hvordan du går fram. For selv om du har fjernet all det gamle tapetet er det likevel stor sannsynlighet for at det er en del ujevnheter på sponplatene.

– Da må du sparkles først, og deretter pusse veggen lett før du fjernet slipestøvet og maler. Start gjerne med heftgrunn, det blir aldri feil. Deretter legger du på veggfornyeren, så er du klar til å male minst to strøk, avslutter Torp i Storeys.