Forbrukerrådet vil ha angrerett på boliger som blir markedsført uten tilstandsrapport. Forslaget om å endre eiendomsmeglingsloven er sendt inn til høring, opplyser rådet til oss.

Angrerett og bruk av tilstandsrapport vil beskytte kjøperne mot forhastede beslutninger, og vil gjøre bolighandelen tryggere, mener de. Forbrukerrådet mener boliger i pressområdene omsettes på så kort tid at kjøperen ikke har mulighet til å undersøke boligen ordentlig.

Angrerettsloven gjelder ved salg av varer og tjenester ved fjernsalg eller utenom faste forretningslokaler, altså på nett, på gaten eller på messe. Loven gjelder ikke fast eiendom.

— Angreretten er skapt for å sikre forbrukere mot å inngå avtaler når de ikke ser følgene. Når meglere og selgere selger uten tilstandsrapport vil det være et valg de gjør, men da må ulempen være at kjøper har angrerett, sier Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Sjelden sak:

Slik vil de gjennomføre angrerett på bolig

Forbrukerrådet ser for seg at angreretten vil fungere slik at du kan ta med deg fagfolk og undersøke boligen når du har fått tilslaget. Dersom du oppdager noe negativt, «dette kommer til å koste», så kan du trekke budet.

Man bør få 14 dager til å undersøke og sjekke, mener Forbrukerrådet.

KOSTBAR AFFÆRE. Å kjøpe bolig kan være en kostbar affære, og særlig dersom du finner feil og mangler på boligen. Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB SCANPIX

— Og hvis det er veldig viktig for selger og megler at man slipper ventetiden, så er den enkle løsningen å bestille en tilstandsrapport og fremlegge den før handelen, sier Bartholdsen.- Er det sannsynlig at forslaget går gjennom?

— Forslaget vil måtte utredes. Jeg tror svært mange boligkjøpere vil synes det er flott med angrerett hvis de er tvunget til å kjøpe bolig uten tilstandsinformasjon, at de selv kan få 14 dager til å undersøke og sjekke.

Meglerne blir rangert:

Tør ikke mene noe ennå

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, vil ikke være hverken positiv eller negativ til forslaget før han har gått i dybden av det.

Han synes forslaget er interessant, men mener det hører til under avhendingsloven, ikke eiendomsmeglingsloven.

— Det er en ny tanke vi ikke har vært borti før. Vi må nok behandle dette i både fagutvalg og styre før vi mener noe, for det er såpass nytenkende, sier Dreyer.

VÅRE NABOER HAR ANGRERETT: Danskene har angrerett, hvis du får boligen og likevel ikke kan stå ved budet er du forpliktet til å betale én prosent av budet. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Peter Batta, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, vil ikke ha noe bastant mening om forslaget ennå. Han tror forslaget er en slags omkamp for obligatorisk boligsalgsrapport, som ikke ble noe av.— Jeg tror ikke forslaget om angrerett går gjennom, tiden er ikke moden. Men vi er enige om at konfliktnivået i bolighandelen må reduseres. Et flertall i Stortinget vil gå gjennom avhendingsloven, dette bør legges i en skuff til gjennomgangen er gjennomført, sier Batta.

Styret i Huseiernes Landsforbund reiser til Danmark i mars for å lære mer om angreretten i forbindelse med boligkjøp.

— Vi er opptatt av dette, men mener det er feil tidspunkt, sier Batta.

Leier frivillig:

Angrerett i Danmark og Sverige

Danskene har angrerett, hvis du får boligen og likevel ikke kan stå ved budet er du forpliktet til å betale én prosent av budet.

I Sverige er du ikke bundet før du har skrevet under kontrakten, ifølge Bartholdsen i Forbrukerrådet.

Les også:

Betaler du for mye for boliglånet? Her kan du se.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!