– Det finnes et knippe insekter som potensielt kan gjøre stor skade på boligen din, sier Frank Nygård, avdelingsleder i Anticimex Agder og fortsetter:

– Treskadeinsektene kaller vi dem, og det er blant annet visse typer maur, husbukk og borebiller. De er ikke bra å få i hus.

Det er to årsaker til at de angriper treverk i boliger – enten spiser de treet eller så bruker det og annen insolasjon til å lage reier.

Maur lager reir

Stokkmaur er den maurtypen som lager mest skade, raskest. Men også jordmaur og tremaur kan gjøre skade på en bygning.

– Det de gjør, er å hule ut materialer som treverk, isolasjon og isopor, for å lage reir til å bo i. Og finner de et sted der det til og med er varmekabler i gulvet, får de fantastiske boforhold.

Siden maurene ikke spiser treverket som mat, angriper de også impregnert tre.

– Og det som blir farligst for huset, er dersom uthulingen av materialene fører til at treverket får dårligere bæreevne, sier Nygård.

Derfor anbefaler både han og Folkehelseinstituttet at man umiddelbart tar grep for å bli kvitt maurene, dersom man får dem i hus.

Husbukken liker seg best i varme forhold, helst over 25 grader, og er derfor ofte å finne i takkonstruksjoner i overloftet. Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Hauger av sagflis eller avtygd isolasjonsmateriale kan ofte være et tegn på hvor maurene befinner seg. Det samme kan en konstant trafikk av maur inne i eller inn mot huset. Forekomst av store mengder vingete maur på forsommeren, eller maur innendørs på senvinteren, er også et tegn på angrep, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også De glemte skattene i hagen din

Husbukk vanligere før

En annen insekt som utgjør en trussel mot boligens vel og ve, er husbukk. Den kan forårsake så stor skade i en trekonstruksjon, at den helt eller delvis må byttes.

– For 50-100 år siden var det veldig vanlig med husbukk i boliger. Men i dagens nye hus, er det mye mer uvanlig. Det er fordi trevareprodusentene metter treverket med kjemikalier for å sikre lang levetid, og da kommer ikke husbukken, sier Nygård.

Den voksne husbukken ser man sjelden, den bare lever et par uker som voksen. Det er derimot lettere å se spor etter larvenes gnag. Den bruker et sted mellom 2 og 10 år fra egg til voksen bille, avhengig av boforhold. Larvegangene er ovale eller flate og rundt 5 mm brede, ifølge Folkehelseinstituttet. Larvegangene er fylt med et fint, lysegult boremel.

Husbukken liker seg best i varme forhold, helst over 25 grader, og er derfor ofte å finne i takkonstruksjoner i overloftet. Foto: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Husbukken angriper treet ved å spise seg dypt inn i trekonstruksjonen. Den liker ikke den ytterste veden, ei heller kjerneveden.

Det er ikke nødvendigvis lett å se sporene av husbukk, selv om konstruksjonen kan være alvorlig svekket. Enkelte bord kan bli helt pulveriserte og bare en tynn overflate kan være igjen. Men dersom du banker på trekonstruksjonen og hører en hul lyd, kan det være tegn på husbukk-angrep.

Husbukken liker seg best i varme forhold, helst over 25 grader, og er derfor ofte å finne i takkonstruksjoner i overloftet.

– Den er kun aktiv på sommeren når solen står på og varmer, sier Nygård.

Les også Fjern vepsebolet nå!

Stripet borebille elsker fukt

Stripet borebillen elsker fuktige forhold. Og det er kun under enkelte forhold at borebillen kan gjør stor skade i treverket: For skadene blir størst om treverket kun består av splintved, hvis vedfuktigheten er høy og om temperaturen er over 20 grader. Under slike forhold kan treverk bli helt oppspist. Er man så uheldig å få insektet i konstruksjonen mellom kjeller og førsteetasje, kan det bli skummelt.

– Ja den spiser treet og kan ødelegge bæreevnen i konstruksjonen, sier Nygård.

Men siden dagens byggstandard setter strenge krav til fukt-sperre, er det få hus av nyere karakter som plages av dette insektet.

– Men du har sikkert sette gamle møbler eller gamle hus med fuktige kjellere – hvor det er små knappenålshull i treverket? Da har det typisk vært stripet borebille på ferde, sier Nygård.

Disse hullene, hvor de voksne billene har gnaget seg ut, er som regel spor etter tidligere angrep. Et gammelt angrep har borehull med avrundede, mørke kanter. Drysser det ut boremel, ser det ganske mørkt ut, ifølge Folkehelseinstituttet. Aktive angrep derimot, har borehull med skarpe, lyse kanter. Lyst trefarget boremel, som kan minne om sagmugg fra ferskt trevirke, drysser da ut fra hullene.

Er det tvil om angrepet er aktivt, bør du undersøke om det dukker opp nye flygehull. Det kan du gjøre ved å tegne en ring rundt gamle hull, eller å bruke møbelpolish, maling, sparkelmasse eller tremasse for å tette dem. Da er det lett å se nye hull om de skulle dukke opp.

Blir kvitt dem

Den gode nyheten, derimot, er at alle disse skadedyrene er det mulig å bli kvitt.

Men ofte kan det være vanskelig å kvitt dem på egenhånd. Det kan være en vrien oppgave, som ofte er lurt å overlate til et saneringsfirma, anbefaler Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

– Men det kan fort bli kostbart med større skader, så det kan være smart å skaffe seg forsikring som dekker eventuelle skadedyr, avslutter Nygår.

Saken har vært publisert i FvnBolig