Det er ikke lett å finne rom for sparing når inntektene er beskjedne og regningene er mange. Men det er nettopp når økonomien er trang, at det er ekstra viktig med sparing.

– Unge i etableringsfasen har kanskje ikke råd til å spare så mye, men noen hundrelapper i måneden bør alle forsøke å legge av, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Hun mener det er spesielt viktig at folk med stram økonomi har en buffer til uforutsette utgifter.

Alle kan spare litt

– De aller fleste har mulighet til å spare litt. Og det handler i hovedsak om å se på hvilke utgifter du har, og finne ut hvor du kan redusere noe, sier Hans Jacob Brekke, ansvarlig for kommunikasjon i Sparebanken Sør.

Hvilke unødvendige utgiftsposter har du? Går det an å planlegge matinnkjøp bedre? Kan du kjøpe ting brukt i stedet for nytt? Og har du de beste betingelser du kan få på bank, forsikring, strøm og lignende? Dette er spørsmål som er nyttig å stille seg selv, mener han.

LES OGSÅ: Disse enkle grepene kan gi deg betydelig mer å rutte med

– Men det finnes også en del grep du kan gjøre for å «tvinge» deg selv til sparing. Du gir deg selv litt mindre penger å rutte med, og sparetiltakene kommer da mer som en konsekvens av dette, sier Brekke og forteller at hans bank har en løsning som heter Småspar. Det går ut på at du selv bestemmer et beløp som overføres til sparekonto når du betaler med kort.

De fleste andre banker har tilsvarende løsninger.

– Mange har erfart at det raskt kan bli en del penger oppspart, selv om man har satt et lavt sparebeløp på hver betaling. Og det beste er at man nesten ikke merker sparingen, påpeker Brekke.

Legg inn fast trekk

En annen enkel og god sparemetode er å legge inn en fast overføring til sparekonto eller fond, på lønningsdagen. Da forsvinner pengene fra disponibel saldo før du rekker å tenke over at du har dem. Det trenger ikke være et høyt beløp.

– Litt er bedre enn ingenting, og om du føler det går greit kan du heller øke sparebeløpet etter hvert, råder Brekke.

Han får støtte av Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

– Det er et godt råd å ordne fast sparing i nettbanken, slik at du setter av penger til sparing hver måned på samme måte som til andre faste utgifter. Du kan spare et gitt beløp en bestemt dato i måneden, du kan sørge for trekk til sparekontoen hver gang du får lønn, eller du kan spare det du har igjen på konto hver måned rett før du får ny lønn, tipser Gundersen.

En annen smart måte å spare på, er å ha egne sparekontoer for noe du ønsker deg – og så spare litt på hver konto hver måned.

– I nettbanken kan du selv opprette nye sparekontoer og gi dem valgfrie navn, som for eksempel ”feriekonto”, ”bufferkonto”, ”ny bil”, og så videre, sider han.

Trekk for mye skatt

Brekke sier at dersom det er vanskelig å finne penger til sparing, er det en mulighet å be arbeidsgiver om å sette et ekstra, frivillig skattetrekk. Da sparer du en litt hver måned, som du får tilbakebetalt som en hyggelig sum når skatteoppgjøret kommer.

– Ofte vil du ikke merke at du får noen hundrelapper mindre utbetalt i lønn. Det er imidlertid ikke spesielt gode renter på denne sparingen, sier han.

LES OGSÅ: To av tre betaler for mye for strømmen

Picard tipser om at dersom man har penger i banken og samtidig lån, kan det lønne seg å betale ned på boliglånet til det er på 60-75 prosent av boligens verdi.

– Siden renten er så lav, blir pengene mindre verdt om du sparer dem i banken enn om du bruker dem på å betale ned lån, forklarer hun.

– Jobb ekstra

Magne Gundersen påpeker at en ting er å spare, en annen er å jobbe ekstra. Man kan for eksempel komme enda raskere til sin første bolig ved å booste inntekten, ved å jobbe ekstra eller overtid, ta ekstravakter, arbeide på helligdager, finne en bijobb eller ta private småoppdrag.

– Listen er lang og mulighetene mange for den som er villig til å strekke seg litt ekstra. Det fine med slike ekstrainntekter er at alt kan gå til sparing, siden de faste utgiftene allerede er betalt.

Den andre fordelen er at jo mer du jobber, desto mindre tid har du til å bruke penger.

LES OGSÅ: Husk å prute på boliglånet!