Treningsbransjen har adoptert sitatet rundt kostholdsprofilene sine og vi har lyst til å innføre det på soverommet: «Vis meg sengen din og jeg skal si deg hvem du er».

Det er selvfølgelig litt privat å bruke analyseverktøy på soverom, men vi tør påstå at soverommet sier mye om de som bor i boligen og hvordan resten av boligen ser ut.

To typer

Man kan si at det finnes to typer mennesker. De som rer opp sengen sin og de som lar den stå ugjort, hver dag. Det finnes helt sikkert gode argumenter for fordelene ved begge deler, men vi ønsker å slå et slag for det første.

Akkurat som følelsen du får når du går inn på et uberørt hotellrom, kan du også føle en overveldende følelse av komfort på ditt eget soverom. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Hvilken innvirkning har det på din mentale helse, og i vårt tilfelle, vil dette påvirke noe av interiøret i huset?

Tid

Unnskyldningen er mange, og vi har alle vært der. Den vanligste er nok at vi ikke har tid. Men hvis vi tenker oss om er det enkelt å re opp sengen hver morgen.

Nei, vi snakker ikke oppredning i Pinterest-kategorien, men en dose kjærlighet i høyt tempo. Man kommer langt med puffing av puter, strekke lakenet og fikse dynen(e).

Det er godt å komme hjem til et ryddig soverom når dagen er over. Foto: Yvonne Wilhelmsen

William H. McRaven, pensjonert firestjerners admiral fra marinen, har skrevet en bok om de viktigste mentale helsefordelene ved å re opp sengen. McRaven fremhever at det å re sengen din om morgenen gjør deg klar for suksess.

Miriam Mumtaz (t.v.) og Monica Kleppe er gründere og interiørdesignere. De jobber daglig med privatpersoner, eiendomsmeglere og bedrifter som trenger veiledning innen interiør og design, enten i forhold til salg av bolig eller oppussingsprosjekter. I denne spalten deler de sine interiørråd og hemmeligheter. Foto: Liv-Unni Tveitane

Små ting betyr noe

Teorien hans er at ved å re opp sengen har du fullført dagens første oppgave. Det vil gi deg en følelse av stolthet og det vil oppmuntre deg til å fullføre flere oppgaver. Å re opp sengen vil også forsterke det faktum at små ting i livet betyr noe.

Noen mennesker synes det er bortkastet tid å re sengen – du kryper tross alt tilbake igjen hver natt. Det kan også være et ork å holde soverommet ryddig. Det er jo ingen som skal inn dit.

Vi forstår at det kan være overveldende å holde boligen ryddig, men vi tror på vaner og dagens tema vil hjelpe deg til å skape orden i hjemmet ditt.

Det er ikke så mye som skal til for at sengen og soverommet føles ryddig. Foto: Kontainer

Å re opp sengen handler om å starte dagen på en organisert måte. Det påvirker følelsen av å være ryddig, ansvarlig, balansert og kanskje man kan dra det så langt som vellykket. I tillegg støtter vi teorien til McRaven om godfølelsen mestring av en oppgave gir. Men kanskje det viktigste er hva man kommer hjem til når dagen er over.

70 prosent

Studier viser at det er flere mennesker som rer opp sengen enn de som ikke gjør det. Vi finner ikke norske statistikker på dette, men ifølge National Sleep Foundation's Bedroom Poll, rer rundt 70 prosent av amerikanerne opp sengen sin hver morgen.

Den vitenskapelige forskningen på virkningen er slank, men ulike studier viser potensielle fordeler av å bo i et organisert og ryddig miljø. Det kan være en følelse av prestasjon, ro, søvnkvalitet, fokus, avslapning, produktivitet og stressreduksjon.

En ryddig seng oppmuntrer også til å holde resten av rommet ryddig.

Vi tilbringer omtrent en tredjedel av livet vårt på soverommet, og estetikken på rommet påvirker humøret vårt. En oppredd seng viser at du bryr deg om deg selv og hjemmet ditt, og følelsen av å bli tatt vare på kan bidra til å løfte humøret.

Å ha et pent soverom er viktig for flere ting enn bare visuell estetikk. Akkurat som følelsen du får når du går inn på et uberørt hotellrom, kan du også føle en overveldende følelse av komfort på ditt eget soverom.

Så da gjenstår det vel bare å si, kommer du til å re opp sengen din i morgen tidlig?