— Det er ganske enkelt å forsikre seg at man kjøper ved med god kvalitet, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i interesseorganisasjonen Norsk Ved til Abito.no.

Det første du må sjekke er vedens fuktighet, det andre er om den er full av mugg.

— Ved med mye mugg er ikke noe bra, altså. Så det du gjør når du kjøper ved, er å ta en titt og sjekke hvordan veden ser ut. Har den mugg, ser du det lett, sier han.

I så fall bør du styre unna den. For det å fyre med muggbefestet ved, kan gi negative helsemessige konsekvenser. Det kan for eksempel gi allergiske reaksjoner med vondt i hals og hode, ifølge Folkehelseinstituttet.

Billigst mulig ved

— Dersom du er ute etter rimelig ved, er det to stikkord som gjelder. Du bør kjøpe store enheter og direkte fra produsent, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i interesseorganisasjonen Norsk Ved.

Han anbefaler om å kjøpe i storsekker, som enten rommer 1500 liter eller 1000 liter. Det er det mest lønnsomme, rett og slett fordi det er den enkleste og minst arbeidskrevende måten for vedprodusenten å levere ved på.

— Da betaler man mindre per kilowattime enn om man kjøper mindre sekker som må pakkes manuelt.

I tillegg er det altså smart å gå direkte til vedprodusenten og kjøpe veden, og ikke via forhandlere som bensinstasjoner, dagligvarebutikker og byggvare.

— Du får sjelden kjøpe storsekker fra denne typen forhandlere. De selger som regel heller sekker på 40, 60 eller 80 liter, sier fagsjefen.

Jo mindre sekken er, jo dyrere blir som regel veden.

Visste ikke om peisen fungerte:

Be produsenten måle fuktigheten

Den beste veden skal etter norsk standard ikke ha fuktighet over 20 prosent, og de fleste vedprodusenter anstrenger seg for å ligge godt under dette kravet, ifølge Norsk Ved.

Likevel anbefaler Stranna Larsen at man ber om å få sjekket fuktigheten på veden man tenker å kjøpe. Be om at vedprodusenten måler vedens fuktighet når veden skal leveres.

— De aller fleste proffe vedprodusenter har en fuktighetsmåler, og det tar bare to sekunder for dem å stikke fuktmåleren inn i veden og måle. Det er en god kvalitetssikring å selv få se hva slags fuktighetsprosent veden ligger på, fortsetter han.

KVALITET: Veden skal være tørr – og uten mugg. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Vanskelig å fyre opp— Ja, det er vesentlig at veden er tørr, bekrefter Kristin Gyldenskod, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund. Jo høyere fuktighet veden har, jo mindre energi får man ut av den i form av varme.

Fersk ved, til eksempel, inneholder over 50 prosent vann, noe som gir lite varme og mye sur røyk dersom den brennes.

— Og selv når veden ligger på rundt 24-25 prosents fuktighet, er den for fuktig. Da blir den vanskelig å fyre opp, forklarer Stranna Larsen i Norsk Ved.

Nå er de unge boligkjøperne i mål:

— Ikke brenn søppel!

Huseiernes Landsforbund er også opptatt av å formidle at man bør brenne ordentlig ved, og ikke søppel og skrot.

— Det er ikke bra å brenne mye papir, siden det inneholder diverse fyllstoff, kjemikalier og trykksverte. Det blir fort griseri. Og for en del år siden sto det på melkekartongene en oppfordring om å lage kartongkubber til brensel, hvor melkekartonger ble fylt med avispapir. Men dette er blir man nå av miljøhensyn frarådet å gjøre, sier Gyldenskod.

Hun sier at man selvsagt kan bruke litt avispapir til å fyre opp med, selv om hun mener at det ofte kan være rensligere å fyre opp med opptenningsbriketter.

— Fyrer du opp med avispapir, bør du da rive i papiret og krølle det lett, før du legger småved i stabel opp, fortsetter hun.

Trykkimpregnert er giftig

— Gammel plank skal du også være forsiktig med å brenne, råder Gyldenskod.

Det er bare når det er helt rent og fritt for maling og annen overflatebehandling at man kan bruke det som ved.

— Og ikke brenn trykkimpregnert virke, for det er giftig. Sponplater og limt tre skal du heller ikke brenne, det skal til den kommunale gjenvinningsstasjonen, avslutter hun.

Nye vedovner har nesten 90 prosent lavere utslipp enn gamle:

Sjekk selv at veden er tørr

Det finnes flere triks for å sjekke fuktigheten i vedkubber, ifølge Sintef Byggforsk:

  • Slå to vedkubber sammen. En hul eller smellende lyd indikerer tørre kubber, mens en dump lyd indikerer våte kubber.

  • Bruk fuktighetsmåler og mål fuktigheten i kubben. Det er mulig å få tak i rimelige målere.

  • Det skal være mulig å blåse såpebobler gjennom en tørr vedkubbe i lengderetningen. Det går ikke dersom den er for fuktig.

Artikkelen er skrevet av Abito.no, Fædrelandsvennens boligsatsning.