Svensk avis: «Norrmännen köper våra sommarstugor»

Nordmenn eier 10.614 feriehus i Sverige – og kjøper stadig flere.

Nye tall fra Statistiska Centralbyrån, SCB, viser at totalt 36.761 fritidshus i Sverige har utenlandske eiere. Det er en økning på to prosent fra året før. 11.605 sommerhus er på danske hender, 10.614 på norske.

Men mens antallet danske feriehuseiere gikk ned i fjor, fortsatte nordmennene å kjøpe i samme hastighet som tidligere i år.

«Norrmännen köper våra sommarstugor», konkluderer den svenske avisen Aftonbladet.

Billigere å kjøpe og feriere

— Endringene i kjøpemønsteret reflekterer først og fremst at prisdynamikken mellom landene er endret. Årsaken til at nordmennene kjøper mye i Sverige er ganske enkelt fordi det er billigere å kjøpe og feriere i Sverige, sier Anders Kyhlstedt administrerende direktør i søketjenesten Booli til den svenske avisen.

Sommer i den svenske skjærgården. Foto: Pressens Bild

I Strømstad og Grebbestad, rett på den andre siden av svenskegrensen, økte salget av fritidsboliger med seks prosent i fjor. Rundt 15 prosent av boligene i Strømstad kommune har norske eiere.

— Kronekursen påvirker ikke

— Stort sett er folk positive til at nordmenn kjøper eiendom her, selv om det finnes en og annen gammel fru eller gubbe som ikke liker det, sier Leif Fourong, daglig leder for Svensk Fastighetsförmedling i Strømstad og Grebbestad til oss.

Selskapet legger jevnlig ut fritidseiendommer på Finn, og den daglige lederen mener at kronekursen ikke påvirker nordmenns kjøpelyst.

— Norske kjøpere har en eller annen tilknytning til området. Ofte har de feriert her gjennom mange år, sier Fourong.

Gamle hus står høyt i kurs

Megleren sier at tidligere bolighus er ettertraktede objekter.

— Her har vi ikke boplikt, så gamle hus er populære som ferieboliger. De litt eldre kundene vil gjerne ha nybygg med høy standard, sier Fourong.

I fjor fikk til sammen 645 feriehus i Sverige norske eiere, og med det passerte vi Tyskland på statistikken. Västra Götaland er det mest populære stedet å ha feriehus for nordmenn, etterfulgt av Värmland og Jämtland.

Les også:

Selger boligen på Instagram

Eldre homofile står i kø for å flytte inn