Den store møbelmessen i Stockholm har én del med belysning, Northern Light Fair. Og drøyt 100 utstillere viste nylig frem nyheter både for bransjen og vanlige folk. Det var alt fra prototyper, som kanskje aldri mer ser dagens lys, til nyheter fra kjente merker som Gubi og Louis Poulsen.

Alle liker Oslo

Norske Northern Lighting hevder seg også i markedet, og har etter ti år oppnådd stor suksess og fortsetter å bli lagt merke til internasjonalt.

Daglig leder Ove Rogne sto selv bak lampehiten «Oslo», som finnes i særdeles mange norske hjem og er blitt en moderne klassiker.

Har du lyst til å lage din egen lampe?

OPPFORDRING: Oslo-lampens designer og daglig leder Ove Rogne hos Northern Lighting synes folk bør være litt gærne, og ikke bare følge moten. Foto: Alf Ove Hansen

— Den lampen la grunnlaget for det vi gjør vi dag, og det vi gjør er faktisk ganske unikt. Vi er en plass der designere kan få vist frem arbeidet sitt, uten at de er ansatt hos oss. Det passer mange fint da det er mange flinke designere som ikke nødvendigvis vil jobbe for et firma, og vi kan ikke ansette alle, sier Rogne.

Nå har Northern Lighting 99 lamper fordelt på 20 designere, både grupper og enkeltpersoner. Nytt i vår er stålampen «Me» og bordlampen «Buddy». «Buddy» av den danske designeren Mads Sætter-Lassen har allerede fått stor oppmerksomhet, og ble kåret til en av de ti viktigste tingene på Maison & Objet i Paris i januar av trendmagasinet Monocle.

STUDENT-VINNER: «Buddy» er laget i stål og kommer i fire farger. Designet av danske Mads Sætter-Lassen for norske Northern Ligthing. Lampen var vinnerbidraget i firmaets årlige studentkonkurranse. Foto: Chris Tonnesen

— Det er stort for oss, og ekstra kjekt er det at lampen er et resultat av vår årlige nordiske studentkonkurranse. Lampen har en litt naiv form, og er ikke så stram som en vanlig leselampe. Den er tung, laget i stål og har også en oppbevaringsfunksjon, sier Ove Rogne.

Fin sofa, stygg lampe

Når han ser på hvordan folk tenker når de skal handle lamper og tenke belysning, er det noen ting som stikker seg frem.

— En typisk feil mange gjør, er at de ikke tenker at lampen skal ha en funksjon, den skal være et interiørelement. Noen har hjem med mange fine sofaer, stoler og bord, men så har ikke lampene noe ved seg.

Dette er et av verdens mest bisarre hus:

Det er et problem da en ofte glemmer at øyet vender seg med en gang mot lyset i rommet. Det er altså lampen de ser først.

— Tenk derfor smart rundt punktbelysning. Lag deg gode soner, der du sitter og leser eller gjør andre ting. Lys opp ting du er glad i.

MASSIVT: Betong har sementert seg i trendbildet. Her i grått eller hvitt fra Watt &Veke. Foto: Alf Ove Hansen

Ove Rogne ser gjerne at en også varierer litt på belysningen, og er veldig glad for at downlight har hatt sin storhetstid— Greit med bad og under kjøkkenbenken, men ellers skaper denne type belysing et for kjedelig og jevnt lys. Velg lamper slik at du får gode variasjoner i rommet, som får frem fargene. Det hjelper ikke med en fin farge på sofaen hvis du ikke har lys som hjelper fargen frem.

Du vil ikke tro hva denne familien heter til etternavn:

Pærer fra matbutikk

Rent trendmessig er store lamper in, gjerne i glass, men alle materialer og former er «lov». Rogne er mest glad for at det i det hele tatt er en større interesse for lamper som objekt generelt sett, og at gamle håndverkstradisjoner kommer igjen. Han ser også at 1950/1960-tallet er trendy for folk i alle aldre. Hans råd er derimot ikke å kjøpe noe fordi det er trendy.

STORE PÆRER: Oversize-trenden er ikke bare forbeholdt klesbransjen. Glasslamper vist hos PR Home. Foto: Alf Ove Hansen
ROMANTISK: Interiørmessig går vi mot koselig og romantiske tider med duse farger. Alt representert i disse lampene på standen til PR Home. Foto: Alf Ove Hansen
PAKKET INN: Vil du ha det enkelt, men koselig? Hvitt og naturlig hos PR Home. Foto: Alf Ove Hansen

— Gå for noe du er glad i. Det er mye viktigere. Nordmenn har en tendens til å følge alle andre. Det er ikke noen grunn til det. Vær litt gærne. En lampe koster dessuten ikke så mye som en sofa, så du kan bytte den ut oftere.Et siste råd fra Rogne er dessuten å tenke litt på hvilken lyskilde du bruker og hvor du kjøper den.

Kryss av punktene etter hvert som du blir ferdig :

— Bruk LED og husk rett fargetemperatur. Lyset må ikke bli for kaldt og sterkt. Det er mye bra å velge mellom, men gå i en fagbutikk og få hjelp. Så bommer du ikke helt på pæren du kjøper!

Mer av det gode

Mens Northern Lightings lamper er for salg i butikker, gjelder ikke det for alle lampene på messen. Hos Global Glow henger gedigne glasslamper, men enn så lenge bare tilgjengelig i Sverige.

— Vi begynte med belysning for to år siden, og satser på resten av Europamarkedet de neste årene. Lampetrendene nå går mot mer og mer oversize, og særlig i glass. For få år siden fantes det ikke store pærer, men nå som de er kommet, gir det rom også for større lamper, sier daglig leder Henrik Ågren.

KERAMIKK: Høstens kolleksjon fra Watt & Veke inneholder også keramikk, med eller uten lampeskjerm. Prikkete «Harry», lange «Stig» og lille «Helmer». Og ja filmnerder, alle navn er fra «Selskapsreisen». Foto: Alf Ove Hansen
FLØYEL: Retro, romantisk, eller noe helt annet. Tunge fløyelslamper kan vekke ulike assosiasjoner. «Nobby» fra Global Glow selges foreløpig bare i Sverige, men det norske markedet står for tur. Foto: Alf Ove Hansen

Oppmerksomhet fikk også standens store fløyelslamper, som passer godt inn i retro-trenden.— Disse lampene er et blikkfang, og passer godt i miksmiljøer der en blander 60–70 og 80-tallsstiler. Den er moderne, retro og romantisk på samme tid og fanger godt tidens trender, sier Henrik Ågren.

Film og keramikk

Over hos Watt & Veke er de enig i trendanalysen. De har store lamper, men har også med andre kjente materialer enn glass.

TIVOLI: «Cirque» er inspirert av Tivoli i København, og er et samarbeid mellom Louis Poulsen og den svenske designeren og grafikeren Clara von Zweigbergk. Lampen kommer i tre fargekombinasjoner og størrelser. Foto: Alf Ove Hansen

— Retro-trenden er i vinden, og vi har i høstens kolleksjon også lamper i keramikk. Blant annet tre stykker kalt opp etter roller i filmen «Selskapsreisen». Vi har også lamper i betong, og andre med messing og marmor. Flere kommer i ulike størrelser, og du kan også velge om du bruke dem med eller uten lampeskjerm, sier Ann Carr.

Slå av appen, kjære

Appstyrt belysning blir mer og mer appetittlig. Philips Consumer Lighting hadde en stand dedikert til systemet Hue, og viste blant annet et soverom med ulik farge på lyset.

Her styrer de det meste fra mobilen:

— Vårt system Hue har nå vært på markedet i fire år, og interessen øker. Systemet er blitt mer stabilt og enkelt. En annen grunn er at Apple ikke lenger har enerett på å selge systemet. Det er også tilgjengelig for alle, slik at brukerne kan utvikle og bruke produktene. Til nå er det 300 apper å velge blant. Sist halloween kunne du for eksempel laste ned en app med skremmende lyder og blinkende lamper, forteller Felipe Larenas.

NYE DESIGNERE: I avdelingen for nye designere ble prototypen «Shower light» fra Shinya Ito & Kaori Yamamoto vist frem. Foto: Alf Ove Hansen

Flere har forsøkt energilys på kontor eller hjemme, også kjent som Wakeup-light og er blitt kjent med andre måter å bruke lys på. Mange rygger likevel når noen sier app-styrt belysning. De er skeptiske til å forsøke noe nytt og vil bare ha lys slik de kjenner det.— Flere er likevel blitt mer vante med apper, og at funksjoner i hus kan styres med slike. Men vi er helt klart i startfasen, og de store massene har ikke helt tatt det til seg ennå, sier Felipe Larenas.

Her er tre boligreportasjer vi håper du vil like:

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem