Faktisk er sensommeren et veldig godt tidspunkt både for å plante nytt, flytte planter du allerede har, og dele stauder. Og ikke minst er sensommeren og høsten tiden for å sette løk som blomstrer til våren igjen.

Hvorfor er det så gunstig å plante nå?

God og varm jord og mer nedbør gir gode forhold for røttene til planten. Lavere temperaturer gjør også at det ikke tørker like fort som på sommeren. Pass likevel på å vanne godt ved planting.

Plassering

I tillegg er det mye lettere å finne riktig plassering til planten på denne tiden. Etter å ha vært gjennom både vår og sommer i hagen, har du kanskje merket deg noen steder hvor det mangler noe. Et ledig tomrom eller et sted det ikke er noe blomstring. Nå er det mye lettere å se hvor du har plass og hvor du ønsker å gjøre endringer!

Det er ingen problem å plante i hagen på denne tiden. Faktisk er det veldig bra å plante nå. Foto: Mari Halvorsen

Flytte planter og stauder

Har du derimot motsatt problem, at det har grodd fullstendig igjen og er plantet for tett, kan det aller meste flyttes eller deles nå. Spesielt stauder er jeg glad i å flytte på høsten, så slipper jeg å forstyrre veksten eller knekke nye skudd på våren. Har du plantet mye nytt har du nok fått deg noen aha-opplevelser gjennom sesongen også. Kanskje ble det ikke helt som du så for deg, noe ble høyere enn du trodde, noe lavere, og noe trenger mye mer plass. Nå er det perfekt å flytte på dem! Et staudebed vil aldri bli helt ferdig og kan alltid forbedres.

Mari Halvorsen er gartner og bruker fritida på egne hageprosjekter, men får ikke gjort så mye med Ida (2) og Elias (5) på slep. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Hageland

Stauder som har vokst seg store og kraftige kan veldig ofte deles i flere nye planter. Da får du plutselig mange nye planter helt gratis. Kanskje knekker du noen stilker i prosessen, men det gjør ingenting, for planten visner ned og kommer opp fra rota igjen neste vår. Bruk en skarp spade og del rota i to eller flere deler, og plant på et nytt sted.

Sette løk

Ønsker du en hage full av tulipaner, krokus, påskeliljer og andre løkplanter til våren, er det nå du må sette løk. Dette er perfekt å gjøre samtidig som du kanskje allerede er i gang med å flytte rundt på staudene. Sett gjerne løken i grupper i stedet for å spre dem utover, da gjør de mer ut av seg. Bland i litt kugjødselkompost når du planter, så gir du løken en god matpakke samtidig. Har du som meg besøk av rådyr, anbefaler jeg Allium. En fantastisk løkplante som rådyrene ikke rører. Finnes i mange størrelser i både hvit og lilla.

Så enkelt kan du lage nye planter til hagen din, helt gratis. De aller fleste stauder kan enkelt deles. Foto: Mari Halvorsen

Salg

Mitt favorittpunkt! Nå skal de aller fleste hagesentre tømmes før vinteren, og tiden er her for å gjøre noen skikkelig gode kupp. Utvalget er kanskje ikke like godt, men prisene er gjerne halvert om ikke mer. Husk at plantene ofte har stått i små potter tett i tett gjennom hele sesongen, og da er det helt naturlig at de ikke er på sitt flotteste. Det er stort sett ingen grunn til bekymring, spesielt løvfellende busker og trær og stauder får en ny frisk start til våren igjen.

Har du et prosjekt du skal starte på til våren kan du fint plante på et midlertidig sted nå, for så å flytte det senere der du ønsker å ha det. Er du skikkelig rutinert har du gjerne lage et ventebed i hagen? På fagspråket kaller vi det å jordslå, og det går rett og slett ut på at planten får jord rundt rota, i stedet for å stå i potta hvor den er mer utsatt for frostskader og tørke.

Hvor lenge kan man plante ut over høsten?

I utgangspunktet kan man plante helt til det kommer frost i bakken. Med andre ord en god stund til. Vintergrønne planter bør helst få litt lengre tid på å rote seg, da disse ikke går i dvale på samme måte som løvfellende planter og stauder som visner helt ned.

Lykke til med plantingen!